Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón


 Ki ne ismerné a hazánkban is nagy sikereknek örvendő Üvegtrón sorozatot? A 2015-ben megrendezett Könyvhéten sikerült beszereznem az első részt, azonban valamilyen oknál fogva nem siettem el az olvasását. Aztán Zsebi nyomására kénytelen voltam belekezdeni, azonban amilyen nagy áradozások vették körül a könyvet, így az elvárásaim is nagyobban lettek. Néhány ponton sikerült alulmúlnia várakozásom, de erről majd a továbbiakban.
 A kötet borítója szerintem illik magához a történethez. A különböző országok különböző borítói nem térnek el sokban egymástól, így azért nagy az átfedés. Az egyes részek abszolút jól passzolnak egymáshoz, a gerincükön lévő elrendezés nekem különösen tetszik.

Az Üvegtrón sorozat bevezető kötetében megismerkedhetünk Celaenával, a felvázolt világ leghíresebb orgyilkosával, aki éppenséggel nem a legszebb napjait éli, hiszen egy bánya mélyén tartják fogva. Azonban szerencséjére az ország hercege ajánlatot tesz neki. Amennyiben a király versenyéről győztesen kerül ki, az azzal járó feladatok elvégezte után szabadságot nyerhet. Természetesen ez nem olyan könnyű feladat, hiszen legvakmerőbb, legbrutálisabb, legelszántabb ellenségekkel kell szembenéznie, és közben a körülötte felépülő világ is tartogat még érdekességeket a számára.
Író: Sarah J. Maas
Kiadó: Könyvmolyképző, 2013.
Oldalszám: 544
Eredeti ár: 3499 Ft
Fülszöveg: Az ​​ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára.
Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.
 Mint ahogy korábban utaltam rá, nem aratott számomra elsöprő sikert ez a történet. Alapvetően a könyv elején nagyon gyorsan haladtam. Igazán érdekesnek gondoltam, talán éppen a főszereplő erős személyiségének köszönhetően, valamint a várható izgalmak miatt, amiket az alaptörténet szolgáltathatott volna nekünk. Ezekkel ellentétben ahogyan haladtunk előre a történetben, annyira távolodtunk el ezektől a pozitívumoktól, és úgy változott át az egész egy tipikus YA szerelmi történet orgyilkosos díszletévé.

 A könyv fülszövegében is felteszi az író a költői kérdést, miszerint meglágyulhat-e híres-neves orgyilkosunk szíve. Mindenkit biztosíthatok, hogy nem véletlenül lett feltéve ez a kérdés, ugyanis bizony nem csak a főszereplőnk, de maga a sztori írója is el fog lágyulni. Az olvasó azt gondolná, hogy maga a viadal, a megmérettetések, a különböző háttérszálak lesznek a hangsúlyosak, ezzel ellentétben nagyobb részben volt jelen, hogy éppen Laena milyen ruhákban válogat éppen a felszolgált ételek között, csakúgy mint ahogyan a közelében lévő két férfi között. Nem, nem azt mondom, hogy egy orgyilkosos, harcolós történetben nem lehetne helye ilyen momentumoknak is, de hogy mindezek mellett eltörpülni látsszon a könyv valódi cselekménye az azért már hagy némi kivetnivalót maga után. Csak én érzem magam egy kicsit becsapva? Vagy velem van a probléma, amiért nem számoltam azzal, hogy átvált az egész egy szerelmi háromszöggel megspékelt divatbemutatóra?

 Ezeket tényleg nagyon sajnálom, mert alapjáraton egy olyan erős történettel indíthatott volna a sorozat, hogy az a bizonyos siker tényleg töretlen és maradandó lehetett volna. Mindezek mellett nyilván voltak benne bőven olyan szálak is, amik izgalmassá tették az egészet. Az már csak az írón fog múlni, hogy a további kötetek kapcsán mely szálak lesznek majd hangsúlyosak, fordulnak-e az arányok, és végre azok kerülnek-e majd előtérbe, amiknek ott is lenne a helye. Egy dolgot viszont nem tagadok, nagyon kíváncsi vagyok a további részekre, így lényegében mégiscsak sikerült valamiféle hatást gyakorolnia rám.

 Szereplőket tekintve kezdetben azt gondoltam, hogy Calaena mindvégig nagy kedvencem lesz erős személyiségével, de mint azt tudjuk, ez a cselekmény közben igencsak megváltozik. A két szívtipró, a szerelmi háromszög másik két csúcsa számomra nem volt annyira kiemelkedő, hogy további említést tegyek róluk. Ellenben Nehemiát, az egyik mellékszereplőt sikerült szerintem a legjobban megalkotni. Rejtélyes, kedves, de mégis oly' elhivatott, hogy tudjon meglepetéseket okozni. És ami a legfontosabb: ő mindvégig hű volt önmagához.

 Összegezve az eddigieket, tehát elmondhatom, hogy a nagy siker elmaradásának ellenére sem volt annyira rossz a történet, hogy nagyobb mértékben lepontozzam azt, vagy akár ne olvassam tovább a sorozat többi részét. Amit csak remélni tudok, hogy Celaena visszatér ruhatárából, és újra hű lesz önmagához, útja pedig a fegyverek irányába tart majd.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Nehemia.

Üdvözlettel: Uszáma.

2 Megjegyzések

  1. Megnyugodhatsz kibújik a próbafülkéből, újra BADASS lesz és szétrúgja mindenki hátsóját :3 Plz, olvasd már továááááábbb, ne kelljen könyörögnöm :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A jó kis projektjeink mellett nehéz tartani az iramot, de olvasom-olvasom-olvasom! :D

      Törlés