Scott Hawkins: Az ​Égett-hegyi könyvtár


 A Prológuson zajló fantasy-hétre egy igen ütős kötetet sikerült beválasztanom Scott Hawkins könyvével, ami nem szimpla fantasy, ellenben thriller is. "Eredeti, rémisztő és sötét humorú dark fantasy" - jelenti ki a könyv fülszövege, és milyen igaza is van, minden egyes jelzőjével egyet tudok érteni. A magyar könyv borítója ne tévesszen meg senkit, én is (nagyon) ódzkodtam tőle emiatt, viszont így az olvasása után még ezt is el tudom nézni, és a könyv gerince is kárpótol valamelyest. De azért lássuk be, hogy az eredeti borító nagyon nagyot ütött volna az itthoni megjelenésnél is. Ebben az esetben tehát igaz a nem minden az, aminek látszik mondás, úgyhogy ez alapján semmiképpen se ítélje meg senki se a könyvet.
Író: Scott Hawkins
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 392
Eredeti ár: 3495 Ft
Fülszöveg: EGY ​ELTŰNT ISTEN.
EGY KÖNYVTÁR AZ UNIVERZUM TITKAIVAL.
EGY NŐ, AKI TÚL ELFOGLALT AHHOZ, HOGY ÉSZREVEGYE MEGKÖVÜLT SZÍVÉT.

Carolyn alig különbözik a körülötte élő emberektől. Szereti a guacamolét, szeret rágyújtani és steaket enni. Tudja, hogyan kell használni a telefont. A ruhák néha ugyan kifognak rajta, de a karácsonyi pulóverből, biciklisnadrágból és lábmelegítőből álló szerelése komoly sikert arat.
Elvégre régen ő maga is átlagos amerikaiként élt.
Ez persze már nagyon régen volt. Még azelőtt, hogy a szülei meghaltak. Azelőtt, hogy más gyerekekkel együtt befogadta őt egy férfi, akit csak Apának hívtak.
Carolyn azóta nem sokat járt odakint. Adoptált testvéreivel együtt Apa ősi szokásainak megfelelően nevelkedtek: Könyvtárának könyveit tanulmányozták, és megtanulták Apa hatalmának néhány titkát. Néha pedig azon tűnődtek, kegyetlen tanáruk titokban nem maga Isten-e.
Ám Apa váratlanul eltűnt, és a titkait tartalmazó Könyvtár a teremtés feletti hatalom erejével együtt őrizet nélkül maradt.
A hatalmat maguknak akaró, kegyetlen ellenségek sorakoznak fel Carolyn ellen, akiknek ereje messze meghaladja az övét.
De ő számolt ezzel.
Az egyetlen gond csak az, hogy miközben egy új Isten megteremtéséért harcol, megfeledkezik azokról a dolgokról, amelyek emberré teszik őt.

Neil Gaiman és Joe Hill találkozása egy lenyűgözően eredeti, rémisztő és sötét humorú dark fantasyben. Felejthetetlen karaktereivel, sokkoló történetével Az Égett-hegyi Könyvtár egyszerre elborzasztó és frenetikus, agyzsibbasztóan idegen és szívszorítóan emberi.
 Az írónak sikerült olyat alkotnia, amivel minden egyes fejezetnél tudott valami újat mutatni, meglepetések hadával árasztott el. Az ilyen jellegű történeteknél érzem azt, hogy teljesen felesleges bármiféle besorolás, nem a megszokott klisés elemekkel tűzdelt cselekményt kapjuk, hanem annál sokkal minőségebbit és szokatlanabbat. Szokatlan, kiszámíthatatlan. Talán ezekkel a kifejezésekkel tudnám leginkább összefoglalni amilyen élmények érhetik az olvasóját fejezetről-fejezetre. Mindig tartom magam hozzá. hogy a lehető legkevesebbet tudjak a történetről mielőtt olvasásához kezdek, így gyakran még a fülszöveg olvasását is elhanyagolom, de ebben az esetben még szerintem ez sem lett volna hátrány. Nagyon kevés olyan író van, aki egyáltalán ki mer lépni azokból a bizonyos komfortzónákból, és meglépni olyan cselekedeteket, amiket még mi magunk sem gondolnánk.

 Hogy mivel kapcsolatban is lépi meg ezeket az író? A legjobb, ha mindenki saját magának deríti ki ezeket, ellenben ha csak szimplán a kiindulási történetet nézzük, már önmagában is fantasztikus. Vegyünk egy Könyvtárat, melyben világunknak tudása egy helyen össze van gyűjtve. Ezen tudás alatt nem teljes egészében mindent értek, ugyanis mint ahogy a könyvben is sokszor elhangzik, akárhányszor megfejtünk egy rejtélyt, annyival növekszik az ismeretlen problémáink köre. Ez a Könyvtár Apa vezetése alatt áll, aki tizenkét Könyvtárost nevel ki. A Könyvtárosok dolga a saját részlegüknek, témakörüknek teljes körű megtanulása, tehát hogy egy adott részlegnek a szakértője legyen. Apa egyfajta istenség, aki mindenek felett áll, azonban megtörtént az elképzelhetetlen, és eltűnt. Carolyn az összes nyelv ismerője szemén keresztül láthatjuk az események nagy részét, és általa bogozhatjuk ki a kusza szálakat, melyeket nemhogy tisztábban látnánk, de a történet előrehaladtával a kérdéseink köre egyre csak bővül.

 Amennyiben bárki is azt gondolná, hogy csak ennyi a történet, akkor nagyon téved. Annyira sokrétű cselekményét is tekintve, hogy akár több részre bontva is megállná a helyét, viszont így sem volt olyan érzésem, hogy nem lett volna kellő részletességűen kifejtve bármely része is. Minden tekintetben brutálisnak mondható a könyv, akár leírásmódban, akár csúnya szavakat tekintve. A véresebb jelenetek leírásában sem szűkölködött. A brutalitás ellenére poénokból sem volt hiány, ettől még morbidabb hatást keltve az amúgy is érdekes légkörű világnak. Az hinnéd, hogy gyilkolások, kínzások, erőszak mellett nem lehet poénkodni? Az őrült kacaj nem csak a szereplők száját hagyja el, hanem garantáltan az olvasók is jókat derülhetnek a leglehetetlenebb helyzetekben is.

 Mindez nem működhetne király karakterek nélkül, akik boldogan adják át magukat az őrültségnek. Mint tudjuk az őrültség párosul egyfajta természetfeletti intelligenciával is, így nem véletlen, hogy a Könyvtáros testvérek közül mindannyian csodabogarak. Carolyn, a szálakat mozgató, teljes higgadtságot magára öltő zseni mellett ott van még David, aki a nyers erős, a harcok szakértőjét testesíti meg, de érdekes volt Margaret, aki teljes mértékben átadta magát a rothadás mellett az őrületnek. Michael karakterén keresztül az állatok is központi szerephez jutottak, ugyanis az ő tudománya az állatokhoz kapcsolódik, így tanulása végére már nehezen tudta meghúzni emberi és állati mivolta közötti határvonalakat. Halandók oldaláról Steve volt számomra a legkiemelkedőbb, ő volt a fűszer a sztoriban, nehezen működtek volna nélküle a dolgok. Lényegében a karakterek is kivétel nélkül kiemelendőek, akárcsak a könyv bármely eleme. Együtt alkotnak egy nagyon egyedi, sötét elegyet.

 Összegezve az eddigieket tehát csak olyan személyek kezdjenek hozzá, akik nem rettennek el az őrület semmiféle formájától sem, ezáltal pedig bármiféle morbid dolgot szívesen tapasztalnak. A fantasy rajongói közül tehát inkább a darkosabb oldal kedvelői találhatják meg számításaikat a könyvben. Ahhoz, hogy összefoglaljam minden egyes momentumát, és vele érzett tapasztalataimat három bejegyzés is kevés lenne, de pont ezért fog nagyot ütni mindenkinél Az Égett-hegyi könyvtár. Mert ebben biztos vagyok, mindenkinél ütni fog!

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések