2017 csillagjai, avagy kedvenc olvasmányaim


 A Csillagok hetét folytatva a soha újra nem olvasós könyveim után jöhetnek 2017 legjei, már ami az olvasást érinti. Az elkövetkezendő bejegyzésekben még további múlthoz és jövőhöz kapcsolódó írásokkal találkozhattok még. Így, ha nem lett volna még teljes időzavarotok az évekre való tekintettel, akkor én majd készségesen segítek ennek kialakításában. 2017-ben 35 befejezett könyvvel bővelkedhetek, ami bár jobb mint a tavalyi, de közel sem annyi, mint amennyit szerettem volna. Az egyetlen dolog, ami kárpótol, hogy kevés olyan könyv volt köztük, ami ne nyerte volna el valamennyire is a tetszésem. (Nem. Nem Kelly Oram csodájára gondolok, az szörnyű volt.) Ha kedvet kaptok, írjátok meg ti is kedvenceiteket! Na de lássuk is a könyveket:


Róbert Katalin: Szelídíts meg!

 A képzeletbeli listánkra éppen csak felcsúszott a most következő könyv, ugyanis eddigi összesítőimtől ellentétben most 6 kötetet szerepeltetek majd. Mivel elhivatottan emelem ki lehetőségeimhez mérten magyar íróinkat, és az előző év ilyen tekintetben számomra Róbert Katalin éve volt, a tőle olvasott két kötetre való tekintettel. Mind a Kezdjetek el élni! és a Szelídíts meg! is nagy meglepetésnek számított, listánkra mivel sokkal frissebb az élmény, így utóbbi került fel. Fantasztikusnak tartom, ahogyan A kis herceg elemeit teljesen mai feldolgozásban tárta elénk az írónő. 


Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár

 Másik nagy meglepetés volt, ami borítója ellenére valami csodát rejtett, Scott Hawkins: Az Égett-hegyi könyvtár. Ebben az esetben tényleg igaz, hogy ne csak a külső alapján ítéljünk, ami igen nehéz tekintve, hogy elsősorban borító alapján választok olvasnivalót, szóval lényegében egy szerencsén múlott, hogy egyáltalán olvastam ezt a dark fantasyt. Miután megadjuk azt a bizonyos büntetőt a kiadónak ezért a förtelemért, utána a könyv ezt százszorosan vissza is hozza, szóval senkinek sem lehet félnivalója. Különös humor, különös történet. Egyszerűen nagyszerű lenne? Nem, inkább bonyolultan nagyszerű!

Susan Barker: Inkarnációk

 Az Inkarnációk nem feltétlen egy olyan kötet, amire első ránézésre azt mondanám, hogy az én stíluskörömbe esik. Bár még nem írtam róla nektek, hihetetlen nagy élmény volt a kerek nagy történeten belül elveszni az egyes reinkarnálódott történeteken keresztül átélni ezt a kalandot. Elgondolkodtatott, szórakoztatott, és lenyűgözött. Úgy látszik, hogy a '17-es évben taroltak a nem megszokott, különleges csavarokkal rendelkező írások. Bár magamat ismerve ez minden évben így van.

Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

 Az utóbbi időben már nem zavartatom magam azzal kapcsolatban, ha egy történettel előbb ismerkedem meg a képi világban, minthogy olvasnám azt. Nem volt ez másképp A szolgálólány meséjével se, hiszen nagyon hamar sikerült ledarálnom a könyvből készült sorozatot. Abszolút nem bánom, ugyanis még így is maximálisan élvezhető és fenomenális volt a papíron olvasott leírás is. A sorozat mindezt csak kiegészíti, annak hangulatát számomra maximálisan tudta reprezentálni. Azok, akik szeretnek kegyetlen világok mindennapjaiba csöppenni, imádni fogják Margaret Atwood nagyszabású remekét is.


Ian Tregillis: Géplélek

 Még mindig hihetetlenül felvillanyoz, ha belegondolok, micsoda kalandba keveredtem ebben a Géplélek steampunk világában. Ian Tregillis mesterien fűzte össze mindazt, amit egy ilyen regénytől elvárni lehet. Nagyon nagy versenyben volt a képzeletbeli dobogónk első helyéért, de úgy vélem, hogy majd a második rész, amit hihetetlen módon várok, majd meglépi azt, amit már-már lehetetlen is elérni. Túltenni az első részen. Én mondom, lehetetlen.

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

 Gondolnátok, hogy pont egy ilyen könyv szerepel majd a listám élén? Akik követik a blogot, tudhatják, hogy milyen nagy hatással volt anno rám lelkileg ez a történet. Ilyen módon még sosem tudtam azonosulni egy szereplő érzéseivel, a könyv légkörével. Kíváncsi vagyok, hogy Jennifer Niven hogyan operál majd a nemrég magyarul is megjelent új kötetében. Addig is mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa el ezt a ragyogó kötetet, és derítse ki, hogy létezik-e tökéletes nap.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések