Gabriela Scolik: Főzz!


 Még a nyáron fedeztem fel egy könyvesbolti látogatásom során azt a szakácskönyvet, amiről most szó lesz. Egyszerűen odavagyok azokért a kiadványokért, amik már pusztán a kinézetükkel felkeltik az érdeklődésem, és miután kinyitom őket, ez még tovább tud fokozódni. Nem volt ez másként ezzel az egyedi szakácskönyvvel sem, ugyanis infografikákon keresztül mutatja be az egyes ételek elkészítésének mikéntjeit. Főzni is nagyon szeretek, szóval nem is volt kérdéses, hogy szeretném a polcomon tudni ezt a különleges kiadványt, hogy aztán kipróbálhassak belőle különböző ételeket.

Író: Gabriela Scolik
Oldalszám: 256
Eredeti ár: 5999 Ft
Fülszöveg: Tökéletes receptek grillezéshez, a szusikészítés trükkjei vagy éppen a megfelelő bor kiválasztása a vacsorához ilyen és ehhez hasonló konyhai praktikákat mutat be ez a szakácskönyv. Azoknak is segít, akik nem járatosak a koktélok világában, vagy éppen eddig nem tudták, miként lehet a legegyszerűbben kimagozni és felvágni a gránátalmát.
Az egyedi infografikákkal ábrázolt több mint 400 étel- és italrecept, a profi tippek és a nélkülözhetetlen konyhatechnológiai ismeretek segítségével ez a könyv nemcsak könnyeddé, de szórakoztatóvá is teszi a főzést.
Bon appetit!
 Az egyik legnagyobb problémám ezekkel a kézzel fogható receptötletekkel kapcsolatban: ahhoz, hogy rávegyem magam, hogy kinyissam a könyvet, és onnan nézzem a leírásokat, nagyon le kell nyűgöznie a látvánnyal, hiszen ma már mindent elérhetünk neten keresztül is, akár lépésenként fotóval illusztrálva, felhasználói véleményekkel ellátva. Ennél az infografikai szakácskönyvnél, bár véleményeket nyilván nem találhatunk benne, de minden egyes lépés a lehető legegyszerűbben van tálalva a főzni akaró olvasóinak. Látványra sem utolsó, nem is egy kicsi kötetről beszélünk, ami szerintem kifejezetten előnyére válik használata közben. Továbbá a borító, lapok minősége sem silány, bőven bírja a főzés közbeni lapozgatás, és egyéb atrocitások hatását.


 A kötet egyfajta bevezetéssel kezd, ahol a különböző eszközöket, alap ételtípusokat mutatja be. Nagy kedvencem ez a rész, ugyanis abszolút hasznos dolgokat tár elénk, gyorsan értelmezhető ábrákon keresztül tálalva mindezt. Milyen vitaminokat mikben találhatunk? Mindenre választ kaphatunk ebből a részből. A további részek is fejezetekre vannak bontva, az előételeken át, köretek, sültek, italok és még folytathatnám a felsorolást, hiszen tényleg sok rétűen foglalkozik a könyv az ételek, italok témaköreivel.


 További nagy kedvencem, hogy szétbontja az egyes folyamatokat, és minden egyes ilyen blokkot számokkal jelölnek a könyv készítői. Így például a tartalomjegyzékben nem oldalszámokra hivatkozva találjuk meg a keresett receptet, hanem a könyvben lévő sorozat alapján kapott szám alapján. Ez a recepteknél is megjelenik. Vegyük például a pizzatészta alapját. Ennek elkészítése egy külön „receptként” található meg a könyvben, viszont aztán a pizzák különböző fajtáinál, mivel már a pizzatészta elkészítésének módjával találkozhattunk előbb, így csak a számra hivatkozva mutatja a további lépéseket. Ez a módszer sokkal helytakarékosabb, ezáltal több mindent is be tud mutatni nekünk a könyv, mintha minden egyes hozzákapcsolódó receptnél CTRL C + V módszerrel bevágnák ugyanazokat a lépéseket.


 Ha egy mondatban kellene összefoglalni azt, amit ez a könyv nyújtani tud: egyszerű, de nagyszerű. Ha valakinek nincsenek meg egy-egy étel elkészítéséhez szükséges alap lépések, hogy hogyan is kell azokat elvégezni, azoknak az elején lévő segítségek biztos alapot fognak nyújtani, hogy bekapcsolódjanak a főzés világába. De közben pedig nem gondolnám, hogy a gyakorlottabbak unnák magukat, hiszen nagyon szépen választotta szét ezeket a lépéseket a könyv, így mindenki éppen annyi instrukciót tesz össze az ételekhez, amennyit éppen szeretne.

 Mi egyébként elsőre húgommal egy póréhagymás krumplipürével, valamint mellé egy töltött csirkemellel próbálkoztunk. Bár a spenót most nálunk kimaradt a töltött húsból, azért igyekeztünk a lehető legjobban recepthűek maradni, és valóban nagyon finom lett a végeredmény. Összességében tehát nagyon örülök ennek az igazán hasznos, ötletes és dekoratív kötetnek, amit mindig ámuldozva néznek a körülöttem lévők.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések