Andy Weir: A marsi


 Mikor már jó néhány olyan könyv gyűlik össze a könyvmoly polcán, hogy bőségzavarában legszívesebben mindet olvasná, akkor nagy segítség a könyvmolytársadalom, hogy válasszanak helyette. Így lett a befutó nagyon nagy előnnyel A marsi, amit egy internetes könyvrendelésem során szereztem be júniusban.

 Mint a legtöbb Fumax könyvnek, ennek is nagyon különleges kinézetet készítettek. A ráadásul keménykötésű könyvben leginkább az egyszerűség fogott meg, és a marsi közeg legtalálóbb szemléltetése. Ha a cím nem lenne elég, akkor a borító biztosan elég figyelemfelkeltő a célközönség eléréséhez.
Író: Andy Weir
Kiadó: Fumax, 2014
Oldalszám: 358
Eredeti ár: 3790 Ft
Fülszöveg: AZ UTÓBBI ÉVEK LEGNAGYOBB SCI-FI SZENZÁCIÓJA, AMELYBŐL RIDLEY SCOTT FORGAT FILMET HAMAROSAN. A GRAVITÁCIÓ CÍMŰ FILMHEZ HASONLÓAN EZ A KÖNYV IS MEGHÓDÍTOTTA A SZÉLESEBB KÖZÖNSÉGET.
Hat nappal ezelőtt Mark Watney az elsők között érkezett a Marsra. Most úgy fest, hogy ő lesz az első ember, aki ott is hal meg.
Miután csaknem végez vele egy porvihar, ami evakuációra kényszeríti az őt halottnak gondoló társait, Mark teljesen egyedül a Marson ragad. Még arra is képtelen, hogy üzenetet küldjön a Földre, és tudassa a világgal, hogy életben van – de még ha üzenhetne is, a készletei elfogynának, mielőtt egy mentőakció a segítségére siethetne.
Bár valószínűleg úgysem lesz ideje éhen halni. Sokkal valószínűbb, hogy még azelőtt vesztét okozzák a sérült berendezések, a könyörtelen környezet vagy egyszerűen csak a jó öreg „emberi tényező”.
De Mark nem hajlandó feladni. Találékonyságát, mérnöki képességeit, és az élethez való hajthatatlan, makacs ragaszkodását latba vetve, rendíthetetlenül állja a sarat a látszólag leküzdhetetlen akadályok sorozatával szemben. Vajon elegendőnek bizonyul-e leleményessége a lehetetlen véghezviteléhez?
 Mark Watney és űrhajóstársai Marson tervezett tartózkodásuknak hamar vége szakad egy nemvárt túl erős vihar hatásaként.  távozáshoz szükséges járműhöz vezető úton azonban egy a vihar által leszakított antenna elsodorja Markot társaitól, ráadásul meg is sebesíti őt. Társai a már halottnak hitt Markot kénytelenek hátrahagyni, így űrhajójukba visszatérve elhagyják a bolygót. Ám Mark mégsem hal meg, túléli a balesetet, helyzetét viszont ez a tény egyáltalán nem könnyíti meg. Ott ragadt a Marson mindenféle kommunikációs lehetőség nélkül, két marsjáróval, és a csapat számár felállított Lakban kénytelen élnie a továbbiakban. Ha mindez nem lenne elég, akkor ott van a tény, hogy a következő Marsra szállás négy év múlva esedékes a tőle pár ezer kilométeren lévő területen, azonban a rendelkezésére álló készletei biztosan nem tartanak ki annyi ideig. Szemtanúi lehetünk egy meglehetősen okos és találékony elme túlélésért folytatott harcának, így első kézből tapasztalhatjuk meg a Marson való élet velejáróit. Végül vajon sikerül megmenekülnie Marknak?

 Hú... mit is mondhatnék a könyvről? Elsősorban sikerült megállapítanom, hogy még több sci-fit kellene olvasnom. Másodsorban pedig egyáltalán nem csodálom, hogy ilyen nagy sikernek örvend A marsi, ezek után pedig még kíváncsibb vagyok, hogy filmben miként valósítják meg az olvasottakat.

 A történések legnagyobb részét naplóbejegyzések formájában ismerhetjük meg Mark beszámolóin keresztül. Ennek a formának köszönhetően sokkal jobban megismerhetjük Mark Watney-t, és az események leírás is sokkal izgalmasabbak voltak. Ehhez később két másik nézőpont is hozzákapcsolódik, elsőként a NASA, valamint a Marsot elhagyó csapatának úrhajójába is betekintést nyerhetünk. Először azt gondoltam, hogy mindvégig csak naplóbejegyzéseket fogunk olvasni, és valamilyen szinten az is egy érdekes kivitelezés lett volna a maga "tudatlanságával", de így utólag átgondolva a többi nézőpont is fontos részét képezte a történetnek, amik szintén rengeteg izgalmat tartogattak magukba.

 Nem gondoltam volna, hogy bár eléggé izgalmas alapsztoriról beszélünk, maga a cselekmény is ennyire izgalmas lesz. A könyv tele van különböző kémiai-biológiai-fizikai-matematikai leírásokkal, ami részben kettéosztja az olvasókat, hiszen a leírások zsenialitása mellett néha kicsit "sok" lehet a tudásismertetése az átlagolvasók számára. Én a másik tábort erősítem, szeretem, ha egy könyv részletesen kidolgozott, ennél a fajtánál pedig lényegében elengedhetetlennek érzem a különböző felmerülő problémák megoldásának ismertetését. Gondoljunk csak bele, hogy az űrhajósoknak amellett, hogy rengeteg fizikai és pszichológiai teszten kell megfelelniük, mekkora tudással, problémamegoldó képességgel kell még rendelkezniük. És ami leginkább zseniális az egészben, hogy még azok az olvasók is szinte kivétel nélkül tudják élvezni a könyvet, akik kicsit tartanak ezektől a részletes leírásoktól. Mindvégig sikerült fenntartani az izgalmakat, és ki merem jelenteni, hogy az utóbbi időben olvasottak közül ebbe a történetbe éltem bele magam legjobban. Ez talán a realitásának is köszönhető, ugyanis tényleg úgy izgultam Markért, mintha mindez a mi világunkban, időnkben történne. Csak így tudnám elképzelni az emberek összefogását egy ilyen esemény során, és ezzel kapcsolatban sikerült egy nagyon jó kis gondolatot hozzáfűznie az egészhez.

 A történet fő mozgatóeleme nem más, mint a Marson ragadt Mark Watney. Az egésznek ugyanis kétségkívül ő az alapja, fő mozgatóeleme. Amellett, hogy tudása hihetetlen mértékű, kitartása is különösen figyelemreméltó, minden útjába álló problémát zseniálisan kezel, a legfontosabb viszont a humorérzéke. Nem maradhatott el egy naplóbejegyzés sem valamiféle humoros megjegyzés nélkül, a kezdeti kilátástalanságot, problémákat is könnyen csomagolj humoros formába. Mark tulajdonságait nézve Andy Weir-nek sikerült a legvalósághűbb, példaértékű személyt, karaktert megalkotnia.

 Összegezve tehát egy nagyon izgalmas kalandnak lehetünk mi is a résztvevői, mindezt egy fantasztikus személyiséggel rendelkező, túlélni vágyó főszereplővel, sok-sok problémával, és rengeteg nagyszerű, okos elmével megfűszerezve. A végeredményt pedig csak egyféleképpen tapasztalhatjátok meg! ;)

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Mark Watney.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések