Science fiction antológia: 2045 - Harminc év múlva


 Eddig még nem volt szerencsém az Ad Astra Kiadó könyvei közül olvasni, viszont megkeresésüknek hála lehetőségem nyílt több kötetüket is olvasni, aminek köszönhetően titeket is informálhatlak fantasztikus könyveikről. A felajánlott kötetekért nagy köszönet!!!

 A borítót nézve szerintem mindenki számára világossá válik, hogy egy sci-fi témára épülő könyvet tart a kezében, és bár kép alapján nem biztos, hogy átadja ugyanazt az "élményt", mint a valóságban, hiszen az egész könyv nagyon minőségi munkára enged következtetni.
Írók: Benedek Szabolcs, S. Kolozsvári Zsófia, Kovács Attila, Somogyi György, Gajdácsi László, Trenka Csaba Gábor, Sümegi Attila, Benyák Zoltán, Antal József, Mészáros András, Novák Gábor, Valyon Tamás, Trux Béla, Cinkóczi Krisztina, Szalai-Kocsis Tamás, Hernád Péter
Kiadó: Ad Astra Kiadó
Oldalszám: 400
Eredeti ár: 3990 Ft
Fülszöveg: Milyen lenne az élet a muszlim Magyarországon vagy a tengerek borította Európában? Tehetünk-e valamit a globális felmelegedés ellen, és mi veszi rá a terroristákat, hogy elpusztítsák az emberiség egyetlen reményét? Hol vannak a 3D nyomtatás vagy az ember tökéletesítésének határai? Hogyan élhetünk az apokalipszis után, és mi van, ha éppen átéljük azt? Milliónyi út áll előttünk, amelyen elindulhatunk a következő három évtizedben, ám ezen utaknak a többsége veszélyes, nem egy pedig a pusztulásba vezet. A civilizáció törékeny, a kultúra pedig még törékenyebb, és bár az ember minden körülmény között képes a túlélésre, nem árt, ha odafigyelünk. Akárcsak úgy, hogy elolvassuk ezeket az írásokat, és elgondolkodunk rajtuk. Mert a jövő itt kezdődik. Felkavaró és elgondolkodtató látomások sora fogadja az olvasót az Ad Astra legújabb sci-fi antológiájában, ami nem távolabbra, csupán 2045-re tekint, őszintén, nyersen, kalandosan. Tizenhat szerző – szépírók, forgatókönyvírók, sci-fik és történelmi regények alkotói, illetve tehetséges kezdők – novelláit tárja a kiadó e kötettel a közönség elé.
 Most már biztosan ki merem jelenteni, hogy imádom az antológiákat. Igaz, hogy ez még csak a második ilyen jellegű olvasmányom, de egyszerűen lenyűgöz a történetek sokszínűsége. Ami ebben az antológiában extraként szolgál az a felépítése. Minden egyes mű pont tökéletesen volt elhelyezve a sorrendben, és előrehaladás szempontjából így akár egészként is tekinthetünk a könyvre, a kisebb-nagyobb novellákat összekötve. Ez nekem mindenképpen sokat adott az élményekhez, amiből alapjáraton sem volt hiány. Az antológiában felvázolt jövőképek egytől-egyig érdekes elgondolásokat tartogatnak magukban, olykor egy bizonyos problémakörre kiélezve, vagy akár komplexebb képet nyújtva. Magyar íróink képzelőerőjük határtalanok, a kiemelkedőbb művek tekintetében profizmusok is megkérdőjelezhetetlenek. Hogy bővebb képet nyújtsak, íme az összes, antológiában szereplő történetekről alkotott véleményem:

Benedek Szabolcs: Megmondtam előre
Szerintem felvezetésnek jó volt. Egyszerűen imádom az olyan történeteket, amikben megszűnt az áramellátás, rengeteg lehetőséget tartogat magában a téma. Az viszont más kérdés, hogy nem feltétlenül örülnék egy ilyen jövőnek, ugyanis elég összetett hatásai lennének társadalmunkra. Az pedig, hogy az áramleállás következményeit az első pillanatoktól kezdve "megfigyelhetjük" a novellában, különösen tetszett.

Értékelés:

S. Kolozsvári Zsófia: Titok
Olyannyira tetszett, hogy simán elviseltem volna, ha tovább tartana, sőt, akár hosszabb terjedelmű ebben a világban játszódó történetet is el tudnék képzelni. A történetben a gémáké a világ, mindennek tökéletesnek kell lennie, így merőben kettéoszlik a világ. Vannak a génmanipulált, "mindent a külsőért", gazdagok, és a már nyomorban élő átlagemberek. Jeva testén levő szülési hegeket felfedezi egy géma, ezzel veszélyeztetve Jeva és gyermeke eddigi életét. A nő teljesen kiszolgáltatottá válik a géma számára. Vajon meddig képesek elmenni az érintettek? A könyvből kiderül!

Értékelés:

Kovács Attila: A tudatalatti asszisztens
Igen összetett, szépen felépített történetet olvashatunk Attilától, és egyre jobban várok már egy hosszabb terjedelmű műre tőle, mert kétségtelen, hogy nagyon jól bánik a tollal, az eddig olvasottak alapján. Berger felügyelő feleségével menekülésre "kényszerülnek", egy olyan világban, ahol már kívülről is irányíthatnak, módosíthatnak, befolyásolhatnak embereket. Az út közben folyamatosan haladunk előre a nyomozással, és annak részleteivel.

Értékelés:

Somogyi György: A 100. győzelem napja
Mi történik, ha gyerekek tulajdonába kerül egy 3D-s nyomtató, amivel bármit meg tudnak valósítani? Éppen ezt próbálja bemutatni nekünk a történet. Izgalmas, érdekes és egyben tényleg elgondolkodtató, amit ilyen technikai fejlődés, és a 3D nyomtató megjelenése mellett teljesen elképzelhetőnek tartok. A lehetőségeink sokasága mellett valami sosem változik...

Értékelés:

Gajdácsi László: Odakint
Az antológia egyik legrövidebb műve, amely rövidsége ellenére is bőven tartogat magában izgalmakat, érdekességeket a jövőbeni elnyomáson szemléltetve.

Értékelés:

Trenka Csaba Gábor: Kisvárda sejkje
Az eddigi visszajelzésekkel egyetértve, szerintem is ez a novella az antológia legkiemelkedőbb darabja. Amellett, hogy a cselekmény is megannyi érdekességeket tartogat magában, a közben kibontakozó világfelépítés is fantasztikus. Aktualitása megkérdőjelezhetetlen. Magyarország elsivatagosodott, a nemzetek sokaságából pedig az iszlám szokások, vallás emelkedik fel vezetői szerepekhez jutva.

Értékelés:

Sümegi Attila: Alvilágosodás
Első benyomásra egy kicsit kusza volt számomra a váltakozások miatt, de összességében a végére teljesen összeállt a kép. Ez volt talán az első nanodrogokra kiélezett olvasmányom, de szerintem sikerült egy elég érdekes hangulatot teremtenie az írónak, ami tökéletesen passzolt a témához, miközben a történet is szépen haladt előre. Az E/1 való írásmód pedig különösen tetszett.

Értékelés:

Benyák Zoltán: Nulla és egy
Bár a Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek című antológiában olvasott novellája jobban megfogott, ebben a történetben is figyelemre méltó az alap elgondolás, ahol is virtuális térben található, öntudattal rendelkező "programok" életébe nyerhetünk betekintést, ami a történet végére egy témához kapcsolódó, de mégis kicsit más irányba terelődik el. Mindenesetre szívesen olvastam volna nagyobb terjedelemben is. (Még szerencse, hogy az írótól további két könyv is várakozik a polcomon.)

Értékelés:

Antal József: Béta teszt
Érdekes, hogy mennyire könnyű "betörni" egy embert, és ezután mennyire befolyásolható, kiszolgáltatott lesz. Azonban nekem egy kicsit felejthetővé vállt, amellett, hogy elég érdekes hangulata volt az egész történetnek.

Értékelés:

Mészáros András: A huszonötödik órában
Mire képes egy kilátástalan helyzetben lévő ember egy különleges képességet birtokolva?! A jövőben sem lesz másképp, a kapzsiságért komoly árat kell fizetni. Mindenképpen szükség volt egy ilyen jellegű műre is az antológia sokszínűségéhez, örülök, hogy más oldalról is megközelítette a jövőbeni életet.

Értékelés:

Novák Gábor: Upside down
Az univerzum "kifordul" önmagából, megmagyarázhatatlan jelenségek sokasága jelenik meg a Földön. A Tejköd mindenféle előjel nélkül csap le áldozataira, és amit bekebelez, azzal nem lehet tudni mi történik valójában. Főszereplőnk, egy dokufutár szerelmével is ez történt. Nem mondom, hogy az antológia legütősebb története, de kíváncsian vártam minden egyes kis részletet a Tejköddel kapcsolatban, ami akár még rengeteg lehetőséget is tartogathat magában.

Értékelés:

Valyon Tamás: Északi fény
Jaj, de imádom az ilyen jellegű történeteket. Hihetetlenül profi, érdekes alaptörténettel, fokozott hangulattal, és egy jól kitalált fordulattal a végén. A globális felmelegedés hatásaként egyre több földi terület kezd veszélybe kerülni, ennek helyrehozása, elkerülése érdekében az Északi-sarkot hűteni kezdik. Ám ez a "természetellenes" beavatkozás nem mindenkinek tetszik, sokan fordulnak a kialakított rendszer ellen. Úgy látszik sikerrel, ugyanis valaki közéjük beépülve a megsemmisítést látja egyetlen kiútnak. Még, még, még, ilyen történeteket!!!

Értékelés:

Trux Béla: Második vízözön
Egy lány és édesapja "menekülési" útjának lehetünk kísérői, ugyanis mint a címből is kiderülhetett, egyre jobban közeledik a második özönvíz, így egy menedék felé tartanak. A nem kevés bonyodalommal tarkított útjuk során videóbejegyzésekből értesülhetünk az újonnan kialakult világról. Összességében véve nem kellett csalódnom, minden tekintetben sikerült megfelelnie az elvárásaimnak, örülök, hogy olvashattam.

Értékelés:

Cinkóczi Krisztina: Prebábel
Alapvetően a kommunikáció átalakulásának veszélyeire próbálja felhívni az olvasó figyelmét, amit szintén érdekes elgondolásnak tartok. Ezen kívül, ami még nagyon tetszett benne, az a hangulatteremtés. Nálam sikerült elérnie a célját.

Értékelés:

Szalai-Kocsis Tamás: Aranyösvényen
Dunaújvárosi acélművek dolgozóinak életébe kapunk betekintést, legfőképpen egy testvérpár történetén keresztül. Engem nagyon megfogott a novella, egy pillanatra sem eresztett magától, és minden szavát "faltam". Bár elsőre nem biztos, hogy kiderül számunka, mit vetít előre pontosan, de végül remélhetőleg mindenki számára kiderül a mondanivaló. (Számomra kiderült, és a cselekmény izgalmai mellett, ez is nagyon tetszett.)

Értékelés:

Hernád Péter: Játékosok
Az antológia lezárásaként kapunk egy olyan történetet, ahol az emberiség Földön betöltött szerepe a legeslegvégét járja. Már csak a földalatti bunkerban maradt néhány tudós képezi a Föld összlakosságát. Miklós éppen az éjszakai őrség szerepét tölti be, amikor is különös lények, tündérek jelennek meg előtte. Önmagában nézve talán nem a legtökéletesebb, legkedvencebb volt számomra, arról viszont semmi kétségem, hogy az egész antológia lezárásaként fantasztikus volt.

Értékelés:
Összegzés
Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések