Steampunk antológia: Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek


 A Főnix Könyvműhely, az eddig olvasott könyveik alapján abszolút az élmezőnyben szerepel a kiadók között, így mikor megtudtam, hogy a Könyvhétre egy különleges steampunk antológiával készülnek, nem is volt kérdés, hogy nekem is be kell szereznem a könyvet, amibe egyébként az egyik kedvenc íróm is írt. Így szereztem meg a Könyvhéten, és a dedikálásoknak köszönhetően a legtöbb íróval alá is írathattam a könyvemet. Az antológiáért nagy köszönet a Főnix Könyvműhelynek!

 A borító eléggé összetett, de szerintem nagyon jól tükrözi a könyv sokszínűségét, és mégis megadja számára a steampunkokra jellemző sajátosságokat. Az pedig külön plusz, hogy olvasások után mi magunk fedezhetjük fel, hogy a borító bizonyos részei melyik novellához kapcsolódnak. A cím "steampunkossága" pedig elmondhatatlanul tetszik. Mivel most egy olyan könyvről írok véleményezést, ajánlót, amiben 12 különálló novellát is olvashatunk, így egy kicsit más lesz a bejegyzés felépítése, mint egyébként szokott lenni.
Írók: Holden Rose, Imre Viktória Anna, Peter Sanawad, Habony Gábor, Hudácskó Brigitta, Mickey Long, Benyák Zoltán, Bajkán László, Patrick J. Morrison, Vivien Holloway, Hertelendy Anna, A. M. Aranth
Oldalszám: 460
Eredeti ár: 3480 Ft
Fülszöveg: A Főnix Könyvműhely egy különleges antológiával kedveskedik olvasóinak. A kötetben alkotóink arra vállalkoztak, hogy egy-egy novella erejéig kóstolót adjanak a steampunk univerzumából, természetesen a saját szemszögükből. Holden Rose a gőz uralta világ egy sötét arcát mutatja be egy rabszolgaként tartott kislány szemén keresztül. Imre Viktória Anna történetében egy család menekül mágia segítségével az örök sötétségre kárhoztatott Londonból. Peter Sanawad tanmesének is beillő novellájában a fiatal Galileo Galilei, egy gólem és egy derék egyházfi kalandját kí sérhetjük végig a Naprendszeren keresztül. Habony Gábor a zene és az energia kapcsolatát tárja fel egy rejtélyes harmónia segítségével, Hudácskó Brigitta az alternatív történelem vizeire evez, Mickey Long a steampunk vadnyugatra kalauzol el minket, ahol hő sét egy legendás hírű csavaros veszi üldözőbe. Benyák Zoltán a háború poklán át szöktet meg Sanghajból kisregényében, Bajkán László a zsáner különböző iz galmas találmányok iránti szeretetét demonstrálja, Patrick J. Morrison egy apokaliptikus esemény után a múlt technológiai szintjére visszasüllyedt Földet tár elénk. Vivien Holloway a Végtelen horizont előzmény novellájában a léghajós műfajt példázza parádésan, Hertelendy Anna a mágusok és mérnökök között ki robbanó osztályharc előzményeibe ad betekintést a saját gőzvandál világában, A. M. Aranth pedig egy steampunk boszorkányvadászatra invitálja a Kedves Olvasót, vissza a XVI. századba.
 Összességében sokkal többet kaptam a művektől, mint amire egyébként számítottam. Eleinte az gondoltam, hogy majd könnyedén ki tudok emelni egy történetet, de ahogy haladtam előre, már tudhattam, hogy lehetetlen lenne egyet is kiválasztani. Fantasztikus, hogy ilyen kis terjedelemben is miként képesek felépíteni az írók a történeteket, világokat és karaktereket. Egyik-másik szerencsére "csak" ízelítőül szolgál egy sokkal nagyobb történetből, de így is volt olyan amiből szívesen olvasnék folytatások formájában. Azt hiszem ezek után nem meglepő, hogy mindenkink ajánlom az antológia olvasását, a steampunk világa elkalauzoló történeteket és a róluk alkotott véleményeimet a következőkben olvashatjátok.

Holden Rose: Chloé
Eddig az írótól egy gyerekeknek szóló detektívtörténetet olvastam, kíváncsi voltam, hogy ebben a másfajta közegben mit tud nyújtani az írása. Szerencsére nem kellett csalódnom, egy nagyon érdekes steampunk világot sikerült bemutatnia, egy rabszolgaként tartott kislány, Chloé történetén keresztül, akinek egyetlen vágya, hogy elmenekülhessen a nyomorból, egy sokkal jobbnak hitt világ és jövő reményében. A cselekmény során a pedofília is képbe kerül a már egyébként is komoly témához kapcsolódva. Kezdésképpen kellően meghozta a kedvem a steampunk iránt, és még az összes történet elolvasása után is élénken él bennem a kialakított kép.

Értékelés:

Peter Sanawad: A vén Európa
Sikerült ráébrednem, hogy hihetetlenül szeretem az olyan történeteket, amik valamilyen részben kicsit átformálnak, átírnak egy a valósághoz is kapcsolódó eseményt. Ennél a novellánál is ez áll fenn, ugyanis a főszereplő Galileo Galilei, akiről mint legtöbben is tudhatjuk sok fontos tudományos elmélet is fűződik a nevéhez. Ám ezeket a felfedezéseket megakadályozni vágyó különleges lény, egy gólem érkezik a jövőből, aki eléggé összezavarja a dolgokat. A kérdés már csak az, hogy tettei milyen hatással lesznek a jövőre nézve. Nagyon tetszett az egész elgondolás, és annak kivitelezése. A végkifejlet pedig fantasztikus volt. Ezután érdemes lesz utánanéznem az író további műveinek is.

Értékelés:

A. M. Aranth: Malleus Maleficarum
Aki követi az oldalt, tudhatja, hogy A. M. Aranth a kedvenc íróim között előkelő helyet foglal el. Az eddig megjelent könyvei felfelé ívelő tendenciát mutatnak, pedig engem már az elsővel is "megvett" magának. Már steampunkot is olvashattam tőle, a szintén nemrégiben megjelent A Liliom Kora kisregényében, ami bár a műfajból elsőnek olvasott történet volt, elsöprő sikert aratott. Aztán itt van nekünk egy újabb steampunk jó pár mitikus lénnyel megspékelve, ahol fontos szerepet kap az időutazás, a boszorkányok és egy bizonyos anyós. (Bár jelen esetben utóbbi kettő nem zárja ki egymást... :D) Nagyon bírtam a történet humorát és "könnyedségét". Azt hiszem itt az ideje molyon is kedvencnek jelölni az írót, ha már ennyiszer bizonyított.

Értékelés:

Habony Gábor: Hugo különös harmóniája
Megmondom őszintén az összes mű közül ez tetszett a legkevésbé. Elsőként nem túl jó időpontban, rengeteg zavaró tényezővel olvastam, így nem is nagyon állt össze a kép, kicsit "összevisszának" éreztem az eseményeket, míg újraolvasásnál valamelyest javult a kialakított kép, de még így sem éreztem, hogy túlságosan lekötött volna. A történet Bruno Bigwell eltűnésével indul, aztán sorjában megismerhetjük az eddigi életét, a feleségét, fiát. Majd váratlanul levelet küld fiának, akinek egy különös szerkezetet kell megépítenie, egy általa kialakított eszme "szemléltetéséhez".

Értékelés:

Imre Viktória Anna: A legsötétebb óra
Az első amit mindenképpen érdemes megjegyezni erről a novelláról, hogy az írónő új fantasy regénysorozatának világában játszódik. Kellően felkeltette az érdeklődésem, egy igazán érdekes világot sikerült elém tárnia. Egy alternatív Londonban élő nő menekülésének lehetünk szemtanúi. Ebben a zárt "világban" minden elsötétült, a külvilágtól teljesen elszigetelődött, egy nap 36 órából áll, a város vezetői pedig különböző mágikus erővel rendelkező személyek. Egy jobb élet reményében kérik egy orvos segítségét, hogy megszöktesse őt családjával ebből a "világból". Ám az ezért felkínált összeg kevésnek bizonyult, így kénytelen egy alternatív megoldást elfogadni, és a város energiáját ellátó egyik villámokkal teli hordóját. Hogy végül vajon sikerül elérnie a célját és, hogy miért lényeges az a hordó, a történetből megtudhatjátok.

Értékelés:

Hudácskó Brigitta: A Wick-akta
Ha valaki végiglapozza az antológiát, biztosan ez lesz a könyvnek az a része, ahol mindenki megáll, már csak az ötletessége miatt is. Az egész történet újságcikkekből, levelezésekből (...) áll össze. Ezzel abszolút azt az érzést keltette bennem, hogy én vagyok a nyomozó, aki a rejtélyes halál ügyében nyomozhat.

Értékelés:

Mickey Long: Egy maréknyi csavarért
Nagyon tetszett a vadnyugatos hangulat, és az ebbe a világba épített steampunkos elemek is csak még jobbá tették az összképet. Teljes mértékben el tudnék képzelni egy ilyen világban játszódó hosszabb művet is. A végén lévő "csavar" (haha.. :D ) is tökéletes volt. Köszönöm ezt az izgalmas utazást.

Értékelés:

Benyák Zoltán: Egy évszázad háború
Az antológia leghosszabb műve, és talán az összes közül a legjobban felépített. (Bár már annyi kedvenc lett közölük, hogy nehéz lenne egyet is kiemelni.) Egy katona megbízását követhetjük nyomon az I. Világháború századik évfordulója idején, ugyanis annak még mindig nincsen vége, szünet nélkül már száz éve pusztít. A feladata az eddigiektől eltérően egy személy "kimenekítése" az ellenségtől, és annak biztonságos eljuttatása a kijelölt célig. Izgalmas volt, ahogy az információk felépültek, és a végére minden összeállt. Egy biztos, szeretnék még Benyák Zoltántól többet is olvasni.

Értékelés:

Bajkán László: Az egyenes út
Talán túlságos rövidsége miatt nem igazán akart összeállni számomra a novella, és a két szálat, ami váltakozik a könyvben kicsit kuszának éreztem. Elvonatkoztatott értelemben talán sikerült valamennyire értelmeznem Az egyenes utat, az már más kérdés, hogy valóban ez lett volna-e a mondanivalója, és nem csak én akarok többet látni a dologba.

Értékelés:

Patrick J. Morrison: Aki késik, az nem múlik
Hú! Érdekes utazás volt, az egyszer biztos. A történet a jövőben játszódik, ahol minden elektromos technológiai vívmány értelmét veszti, így a második ipari forradalom világkorát élik. A főszereplőnk egy úgynevezett Alfa, aki kódolásának köszönhetően minden tekintetben kiemelkedőnek számít. Az új világban azonban feladatai értelmét vesztik, kénytelen egyik barátja feleségének testőrének állni. Egy "félreértés" miatt felbérel egy Bétát, saját maga meggyilkolására. Ezután tisztázódik a helyzet, de a gyilkos nem visszamondható, így indul egy különös hajsza, ahol a körülmények egyre furcsábbá vállnak. Minden tekintetben ez volt az antológia leghumorosabb része. A mai legsikeresebb műfajok és azok történetelemeinek megjelenésével egyfajta görbetükröt mutat ezek irányába. Ezeknek a kifigurázása, amellett, hogy érdekes történetről beszélünk, nagyon jó humorral látja el az egész cselekményt.

Értékelés:

Vivien Holloway: Táguló horizont
Az írónő eddig megjelent könyveivel már nagyon sokat szemeztem, de valamilyen oknál fogva eddig nem volt lehetőségem olvasni őket. Ezt az előzménynovellát olvasva nagy hibának bizonyul, hiszen egy nagyon izgalmas és érdekes világba kalauzolt el. A kalózokkal és léghajókkal tűzdelt történet hangulata nagyon hasonlított számomra egy nemrégiben látott animációra (A kincses bolygó), ami nagyon-nagyon tetszett, úgyhogy örülök neki, hogy ebből a világból még többet is kaphatok. (Bár a hasonlóság lehet, hogy csak az én fejemben él) A szereplők is felkeltették érdeklődésem, és az alaptörténet is sok érdekességet tartogat még magában. Alig várom a folytatást.

Értékelés:

Hertelendy Anna: Ha ütött az órád
Zárónovellaként a Főnix Könyvműhely szerkesztőjének művét olvashatjuk, ami érdekes befejezésként szolgált az antológia lezárásaként. A történet központi eleme az idő, amivel kapcsolatban nagyon jó szemléltetést, meglátást közöl, steampunk elemek tökéletes felhasználásával. A másik szintén nagyon fontos elem a kettősség, ami az elején, a főszereplő, Kilianhaz hasonlóan számunkra is ködös lehet, de a végére összeáll a kép az olvasóban is. Kilian nem emlékszik semmire, így indul neki kutatni saját kiléte iránt. Időközben azonban úgy alakul, hogy (elfeledett) felesége segítségére kell kelnie, ami az egész világukra kihatással lehet. Eléggé összetettnek tartom a történetet olvasás után, így biztos vagyok benne, hogy el kell olvasnom párszor, hogy minden a helyére kerülhessen. Kifejezetten szeretem az ilyen történeteket, amiket megmagyarázhatatlan és különleges hangulat övez.

Értékelés:

Összegzés
Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

2 Megjegyzések