Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba


 Prológus magyar írók hetére egy újabb hazai könyv értékelésével érkezem, ugyanis most Rácz-Stefán Tibor spin-off kötetét sikerült elolvasnom. Korábban olvastam a Fogadj el!-t, aminél néhány hiányosság mellett, tudtam értékelni a végkifejlet előtti izgalmakat, szóval kíváncsian vártam, hogy a fejlődés ilyen tekintetben is érzékelhető lesz-e, avagy mennyiben fog eltérni elődjétől. Megmondom őszintén, hogy kezdetben kicsit tartottam tőle, vajon 368 oldalon keresztül lesz-e olyan érdekes számomra is, hogy végig tudja olvasni, vagy elveszek a sorok között, de mindenképpen pozitívan fogtam hozzá. A könyvhöz készített borító is elég látványosra sikerült, és végtére illik is a kötethez, s mint a képeken is láthatjátok, elég fotogén kötetről beszélhetünk. A rajta megjelenő motívumokkal pedig a későbbiekben is szépen lehet majd operálni, remélem, hogy megtartják majd ezt a vonalat. S, hogy a Mikrofonpróba végül megmutatta az író fejlődését, vagy hamarabb fejeztem be, mint ahogyan vége lett volna? A folytatásból kiderül.
Író: Rácz-Stefán Tibor
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 368
Eredeti ár: 3299 Ft
Fülszöveg: Hanna, ​a magányos könyvmoly tragédiaként éli meg, amikor a tanár bátyjával egy vidéki kollégiumba költöznek. Ám ott két fiú is megdobogtatja a szívét.

Lehet-e választani álmaid pasija és életed legnagyobb meglepetése között?

Mátét a zene éltette, de egy szörnyű eset miatt vége mindennek. A fiú keserűségében másokat sebez, de amikor megismeri Hannát, a szócsatáik közben elfeledett érzések ragadják magukkal.

Bunkó srácból is lehet álompasi?

Dávid és Áron túléltek egy iskolai lövöldözést, és már két éve együtt vannak. A problémáik viszont egyre égetőbben törnek a felszínre, miközben elkeseredetten próbálják a kapcsolatukat egyben tartani.

Az első szerelem tényleg az utolsó marad?

A kínai származású Xiara egyetlen menedéke a tánc, ahol mindig békére lel a szülei vagy éppen a társai meggondolatlan szavai elől.

De vajon képes lesz valaha elfogadni önmagát?

Az öt barát összefogva, egymást támogatva küzd a démonaival, és összefognak, amikor szeretett kollégiumukat a bezárás fenyegeti.

Van egy pont, amikor a zene lehet az egyetlen megoldás…
 A könyv 5 fiatal életét követi nyomon, akik egy kollégiumban élve végzik középiskolai tanulmányaikat, köztük a Fogadj el!-ből megismert Áron és Dávid, a szerelmespár. Új szereplőként érkezik Hanna, akit a bátyja nevel szülei halála miatt, így nem éppen egyszerű a megélhetés számukra. Xiara, aki kínai származású, de közben mégsem ápol olyan jó kapcsolatot szüleivel, ezáltal a származásával sem tud kibékülni, és természetesen a környezete sem könnyíti meg az életét az állandó piszkálásokkal. És Máté, akinek nem túl egyszerű volt a gyerekkora, ezáltal nem túl nyers stílusával sokaknak okoz fejfájást. Az ötösfogatunk már-már egy nagy családként működve megtudják, hogy a kollégiumuk hétvégi nyitva tartását pénzügyi okok fenyegetik, ezért egy énekversenyre jelentkeznek, hogy megmentsék azt. Mindeközben mindenki saját problémáival próbál megküzdeni, ami talán nem is annyira egyszerű.

 Abszolút megszokott fő cselekményelemekre épít a történet, bezárás fenyegeti a főszereplőknek fontos épületet, valamit tenniük kell ez ellen, erre kihirdetnek egy nagy pénznyereménnyel kecsegtető versenyt. Minden alap már adott, ilyen értelemben. Ebben a tekintetben talán kettéoszlik az olvasók népe, ugyanis van aki egyenesen imádja, akár több könyvön keresztül is hasonló alapokon fekvő történeteket olvasni, más meg nem rajong éppen ezekért a klisékért. Nagyon egyszerű dolga van annak, aki a Mikrofonpróbán gondolkodik, ugyanis a könyv nem árul zsákbamacskát. Szerintem egyáltalán nincsen gond azzal, ha az író már olyan terepet mutat be, amit akár már több szempontból is körbejárhattunk, ugyanis minden egyes helyzet más és más. Azzal, hogy különböznek a szereplők, már egy teljesen új közeget mutatunk be, és ugyanúgy ennek a cselekménytípusnak is megvannak a maga nehézségei, sok buktatót tartogathat magában. Alapvetően ezekkel az elemekkel szerintem jól dolgozik Tibor, látszik, hogy nagy tapasztalattal rendelkezik a témában, és így a szereplők is teljesen otthonosan mozognak a felvázolt közegben.

 Amivel talán még inkább kiemelkedik társai közül a kötet, az a "kényes" témák fokozott alkalmazása a történeten belül. Van itt hátrányos helyzet, kínai, roma/cigány tanuló, két, egymásba szerelmes fiú, tehát tényleg mindenki szálában találhatunk valami olyasféle momentumot, ami nem illene bele az idilli, klisésen felvázolt történetekbe. És talán éppen ettől lesz annyira egyedi az egész. Szerintem ezt érdemes nagyra tartani, és minél több kötetben alkalmazni őket, ugyanis a fiatalok bár gyakran találkoznak ezekkel a mindennapokban, egyszerűen a kommunikáció hiányában, és mivel alapból "kényes" témáknak címkézzük meg ezeket, elsiklanak felettük. És így talán akaratlanul lesznek annak a borzasztó, egymást kirekesztő folyamatnak a részei. Fontos, hogy ezekkel már minél fiatalabb korban találkozzanak az olvasók, valamint azt értő módon fel is dolgozzák, így funkciójában, a történet fiatal szereplőin keresztül ezek az információk szépen áramlanak.

 Ha már szót ejtettünk a szereplőkről, akkor érdemes mindenki fejlődési útját, előzménytörténetét megfigyelni. Javarészt, a Szállj a dallal duológia első kötetében arra fektette az író a hangsúlyt, hogy szépen kibontva az egyes történetszálakat, megismerhessük őket még közelebbről, megtudjuk, hogy pontosan milyen okai is lehetnek az egyes emberek viselkedésének kialakulásában. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy válik szerintem egyre gördülékenyebbé ez az egész folyam. Egyre inkább megismerjük a szereplőket, és közben a köztük lévő kapcsolatok alakulása is eléggé hullámvölgyes, így a figyelmünk is egyre inkább összpontosul azokra az erősségekre, amik még csak fel-fel sejlettek az elején.

 Összességében tehát azok, akik esetleg már olvastak korábban Rácz-Stefán Tibor kezei közül kikerülő könyvet, szerintem egyértelműen érzékelni fogják a fejlődést. A cselekményfolyam előrehaladtával egyre inkább előkerülnek azok az izgalmas elemek, amik aztán előrelendítik az addigi olvasási kedvet, lelkesedést. Ajánlom azoknak a kötetet, akik szeretik a fentebb említett elemekkel operáló történeteket, és nem riadnak vissza attól, hogy az általunk "kényesnek" vett témákat is boncolgatja elég rendesen az író. Arra viszont készüljön fel mindenki, aki tervezgeti belevetni magát a Mikrofonpróbába: a lezárás ismét nem lesz túl egyszerű, ami úgy látszik, hogy Tibornak már egyfajta védjegyévé válik, még ha jelen esetben kicsit másképp is jelenik ez meg, mint a Fogadj el! esetében. Mindenesetre lehet, hogy Caramel sorai nemcsak megjelennek a könyvben, hanem még igazak is lesznek? "...neked adom e dalt és vele együtt a szívem is tiéd." #TeamMáté

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések