Sophie Hannah: Kiszolgáltatva


 Sophie Hannah-hetünk folytatásaként egy újabb értékeléssel jelentkezem, méghozzá az eddig megjelent Spilling Bűnügyi Osztálya sorozat legújabb kötetéről, a Kiszolgáltatva című könyvről. A másik fele él-ről a napokban hoztam egy kivesézést nektek, melyben kiemeltem, hogy mennyire fantasztikusnak találom az alaptörténet kiboncolását, és a különböző szálaknak az egyre jobban kuszálódását, így kíváncsi voltam, hogy milyen tekintetben fejlődött az írónő a legújabb történetet tekintve. Érdekes tapasztalni, ahogyan egy írói stílus megjelenik több kötetben is, ezáltal felismerhetővé téve az olvasói számára, hogy pontosan milyen íróhoz is tartozik az az adott mű. Az már nem is kérdés, hogy Sophie Hannak ért-e a bűnügyi esetek kitalálásához, megformálásához, az azonban kérdéses, hogy szimplán a történettel elegendőt tud alkotni, amivel aztán megfogva az olvasókat, a sorozat többi részének olvasására is készteti őket. Az első után én így cselekedtem, a kérdés már csak az, hogy két kötet után hajlandó lennék-e egy harmadikat is a kezembe venni. A folytatásból kiderül.
Író: Sophie Hannah
Kiadó: Kossuth Kiadó
Oldalszám: 574
Eredeti ár: 3600 Ft
Fülszöveg: A ​fordulatos pszichothriller hamisítatlan Sophie Hannah-i módon az emberi lélek legmélyére ás. A modern thriller mestere ezúttal a családon belüli erőszak, a bántalmazás mozgatórugóit tárja fel, minden oldalon egy-egy újabb mozaikkockát illesztve a történetbe, amíg teljes nem lesz a kép.

Egyik este ismeretlen nő állít be Simon Waterhouse nyomozó otthonába. Azt állítja, hogy ő Proust felügyelő lánya, és az apja bizonyítékot hamisított, minek következtében egy ártatlan embert vádolnak azzal, hogy meggyilkolta magatehetetlen, szélütött feleségét.
A vidéki Angliában játszódó történet szálai összekapcsolódnak a düsseldorfi repülőtéren ragadt okos, sikeres üzletasszony, Gaby Struthers történetével, valamint egy 20 év körüli ápolónőével. A két nő kénytelen egy hotelszobában tölteni az éjszakát Németországban, amíg jobbra fordul az időjárás és felszállhat a gépük. Az ápolónő is azt állítja, hogy Gaby régi szerelmét, Timet ártatlanul fogják elítélni felesége meggyilkolásáért.
A pénz lett volna az indítóok? Vagy az engesztelhetetlen gyűlölet, amit a férj magatehetetlen felesége miatt érez? A bonyolult rejtély megoldása Simon Waterhouse-ra Sophie Hannah csavaros eszű nyomozójára és csapatára vár.
 Az alaptörténet szerint egy fickó, Tim már börtönben ül egy olyan bűntény miatt, amit valójában nem is ő követett el, mindeközben viszont váltig állítja, hogy ő volt az. Nem is akármilyen bűntény, ugyanis a férfi feleségének meggyilkolásáról van szó, akit életének utolsó éveiben ápolnia kellett, ugyanis szélütést szenvedett. Talán ez még nem is lenne annyira bonyolult talány, ha a házban lévő 5 személy nem ugyanazt a kísértetiesen begyakorolt szöveget mondaná el a gyilkosságról, és nem bonyolódnánk egyre inkább bele az egyes szereplők közötti kapcsolati szálak kibontása során. Aztán egyszer csak megtörik az egyik személy, mégpedig az ápolóként segítő nő, aki éppenséggel Tim be nem teljesült szerelmének mondja el, hogy nem is a férfi gyilkolta meg feleségét. Véletlen lenne? Lehet még ennél is bonyolultabb egy eset? Mit tehetnek a nyomozók, hogy kiugrasszák a "nyulat" a bokorból, hogy megtörjön az esetben szereplő személyek közül bárki is?

 A nyomozóosztály jelen történetben is adott, nem véletlenül tartoznak az egyes kötetek egy sorozatba, ettől függetlenül külön részekként is értelmezhetőek azok, így nem feltétlen kell követni a sorrendiséget köztük, minden könyv egy bűnesetet dolgoz fel. A másik fele él esetében a háttérben játszódó momentumok kicsit zavaró tényezőkként hatottak rám, így nem különösebben érdekelt a nyomozók közötti kapcsolatoknak a feltárása, azonban a mostani esetben hangsúlyosabb, a nyomozáshoz hozzátartozó "párhuzamos" szál volt a hangsúlyos a háttérben is, így akarva-akaratlanul is jobban érdekelt az, mint elődjénél. Úgy érzem, hogy az írónőnek egyre inkább sikerült megtalálnia azt az utat, amikor már ezeket a kapcsolatokat is be tudja vonni a történetbe, ezáltal nem csak az eset történetvezetése lesz az, ami fenntartja az olvasó figyelmét. Ezáltal sokkal jobban értelmet nyerhet a tény, hogy ezeket az embereket a sorozat összes részében összekötő kapocsként nem csak eltűrnünk, hanem izgalmas mozgatórugóként tudjunk elfogadni.

 Immáron sikerült plusz izgalomkeltő elemeket is belecsempésznie az írónőnek a történetben, így már az alapvetően is érdekesen felvázolt szituációt is sikerült még jobban feltuningolnia. Ennek azért örülök, hiszen semminek a rovására sem ment, pláne nem a tökéletes cselekményfolyamnak. Mert még mindig fantasztikus az, ahogyan Sophie Hannah azzal bánik, minden egyes szavának ereje van. Minden egyes eseménynek pontosan akkor kell megtörténnie, minden mondat a helyén van. A legérdekesebb, hogy nem felvezetéssel indított, felépített "bevonulással" vonja be az olvasót, hanem bumm bele a közepébe. Már történik is körülöttünk minden, de közben az információk még olyan hiányosak, hogy nem is feltétlenül baj az, hogy csak a továbbiakban derül ki számunkra, hogy ki kicsoda. Ezt a fajta stílust igen kockázatos alkalmazni, hiszen már az indulás során egyfajta zavart okoz vele az olvasók fejében, de aztán éppen ezzel lehet a legnagyobbat is kaszálni, ha azt értő módon alkalmazza alkotója. Sophie esetében ez szerintem adott, bár az tény, hogy ez nem mindenkinek fog bejönni. Pláne azoknak, akik szeretnek mindent az elején tudni.

 Szereplők tekintetében ismét hús-vér, különleges embereket ismerhetünk meg, akik szintúgy fő mozgatóelemei a történetnek. A Kiszolgáltatva esetében is az ügy résztvevői kapták a főszerepet, ami általában krimik esetében szintén máshogy szokott lenni általánosságban. Talán éppenséggel emiatt kerülhetnek hozzánk közelebb az ő karaktereik, mint a nyomozóinké, de én ezt egyáltalán nem bánom. Ezt a fajta stílust így is hatékonyan lehet prezentálni, és kétségtelen, hogy az írónőnek ez a terep fekszik a legjobban. A felvázolt személyiségekben az összetettség, többoldalúság tetszik leginkább, ugyanis a valóéletben is mind ilyenek vagyunk. Nem lehet egy oldalról beskatulyázni senkit sem.

 Összegezve az eddigieket, szerintem bátran kijelenthetem a bevezetőmben lévő kérdésre, hogy bátran kezembe vennék akár egy harmadik Sophie Hannak munkáját ékesítő darabot. A történeteknek ilyen jellegű felvázolással sikerült kialakítania egy olyan stílust, amit innentől kezdve minden bizonnyal az írónőhöz fogok társítani elsőként. Azok, akik szeretik, ha egy történet minden szempontból megvilágított, minden egyes apró momentumában felvázolt, és "átnyálazott", akkor ezt a kötetet is bátran kívánságlistájára teheti. Lehet ennél jobban bemutatni egy helyzetet? Nem lenne könnyű, mint ahogyan az sem, mikor több ember, egymásnak van kiszolgáltatva. De ez már csak egy ilyen ördögi kör.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések