Mur Lafferty: Hat ébredés


 Könyvfesztiválon szereztem be nem is olyan régen a Hat ébredés című klónokkal tarkított sci-fit, amit aztán viszonylag hamar el is kezdtem, mert roppant mód érdekelt, hogy mit is tud majd az nyújtani nekem. Mostanában eléggé elmerültem a klónokkal, mesterséges intelligenciával foglalkozó könyves, illetve filmes világokban. Ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább nevezhető aktuálisnak ez a kérdéskör, melyet Mur Lafferty is boncolgatni próbál. Kérdés, hogy az ilyen nagy léptékű fejlődésnek milyen előnyei és hátrányai lennének. A téma iránti kíváncsiság nem is kérdéses, azonban, ahogy egyre inkább mélyül el benne az ember, annál több kérdés merülhet fel benne. Áldás vagy átok? Mindenesetre az értékelés a Prológus Átkok-hete nevezetű projektjéhez kapcsolódik a szó nem mindennapi értelemben vett jelentésével. De nézzük is, hogy vajon átok-e a könyv maga, avagy mennyire élveztem annak olvasását...
Író: Mur Lafferty
Kiadó: Agave Könyvek
Oldalszám: 364
Eredeti ár: 3680 Ft
Fülszöveg: EGY ​ŰRHAJÓ. EGY BRUTÁLIS VÉRFÜRDŐ. ÉS HAT FRISSEN ÉBREDT KLÓN.
A GYILKOS CSAK KÖZTÜK LEHET.

A Dormire nevű többgenerációs űrhajó fontos küldetést teljesít: az emberek első nemzedéke hagyta el ezen a hajón a Földet, hogy jobb világot találjon magának a Tau Ceti körül keringő Artemisz bolygón, ami tökéletesen lakhatónak tűnik. Az űrhajót klónok működtetik, miközben több ezer ember hibernációban alszik. Látszólag minden remekül működik: a klónok a testük végső elöregedésekor lementik az elmetérképüket, majd a hajó MI-je segítségével betöltik ugyanannak a klónnak egy új, fiatal változatába, és felébresztik.

Egy nap azonban a legújabb változatok borzasztó körülmények közt ébrednek fel. Az indulást leszámítva nem emlékeznek semmire. Ráadásul letértek a pályájukról, és az űrhajót forgató gravitációs meghajtó leállt. Az MI-t nem lehet elérni. És ha mindez még nem lenne elég: a korábbi legénység minden tagját brutálisan meggyilkolták, a holttesteik lebegnek mindenhol. A hat ébredő kétségbeesetten, egymásra utalva próbálja megmenteni a hajót és saját magukat, miközben tudják, hogy senkiben sem bízhatnak, és hogy jó eséllyel a gyilkos köztük van.
 Az egész történet egy űrhajón játszódik hat frissen ébredt klón társaságában. Teljes elmetérképek segítségével ugyanis lényegében lehetőség van a halhatatlan életre ezeknek az új testeknek köszönhetően. Az űrhajón rengeteg utas fekszik, éppen a Földet elhagyva egy új bolygó benépesítése céljából. A thriller, krimi szál az űrhajó legénységének felébredésével egyből el is indul, ugyanis előző klónjaik elmetérképei, ezáltal emlékeik nélkül ébrednek úgy, hogy körülöttük egy különös vérfürdő színhelye bontakozik ki. Mindenki halott, azonban a klónélet jóvoltából mégis mindenki életben van. Ha ez nem lenne elég paradox, akkor a tény, miszerint az űrhajót működtető mesterséges intelligenciájával sincsen minden rendben, megfűszerezi az egészet. Ki lehet a gyilkos? Mi volt a célja? Hiába nem emlékeznek az újonnan ébredők, a kezdeti indok lehet, még most is ott motoszkál a fejében, annak ellenére, hogy ő maga sincs tisztában előző életében történt tetteivel.

 Üdítő élményként hat, hogy milyen tekintetben közelíti meg a klónozás etikai vonatkozásait Mur Lafferty. A könyv elején lévő klónozási törvényekkel már megalapozza annak fő vonalát, de az egész cselekmény során szépen alkalmazza is azoknak megjelenő gyakorlati kérdéseit. Egy olyan világ, ahol dönthetsz róla, hogy szeretnéd-e klónoztatni magad, az ellentétek legnagyobb táptalaját hozza magával emberek illetve klónok között. A két lét közötti különbség is megjelenik a visszaemlékezések alkalmával, azoknak minden előnyével és hátrányával egyaránt. Ilyesformán a kérdéskör a lehető legtöbb oldalról van bemutatva, minden egyes karakter személyes érdekeltsége behoz egy-egy gondolati megközelítést. Amellett, ha egyszer bármikor is bekövetkezne a választási lehetőség, mint ahogyan a könyvben is felvázolt világban, hiába fekete-fehérre lebontható a döntés kérdése, mégis annyira összetett, és nem két oldalra lebontható annak helyességének elméleti felvázolása.

 A találgatások a gyilkos kilétét tekintve, vagy akár csak arra nézve, hogy vajon mi is történhetett a hajón, mik voltak a fő indítékok, magának az eseménynek a lezajlása, kisebb szinten történik, mint ahogyan a végkifejlet felé elmegy majd. Ilyesformán körülbelül esélytelen, hogy bárki is önmagától összerakja a teljes képet a háttérben zajló eseményekről már az elején. Ahogy halad előre a cselekmény, és ismerjük meg a szálakat, úgy már viszonylag nagyobb hatékonysággal emelhetjük ki a közös pontokat, hogy aztán nekünk is összeállhasson a teljes kép. Ilyen szempontból Lafferty mindent szépen kifejt, magyaráz, játszi könnyedséggel mozgatja a szálakat, amire a 400+ oldalon keresztül azért bőven ad is magának lehetőséget rá.

 Nem panaszkodhatnak az olvasók a szereplők háttértörténeteit tekintve sem. Ahogy halad előre a sztori, úgy ismerhetjük meg a különböző karakterek űrhajózás előtti életének főbb momentumait. Azzal, hogy úgy ébrednek fel az újdonsült klónok, hogy csak az utazás megkezdte előtti időre emlékeznek, így konkrétan még magukban sem bízhatnak teljes mértékben a hajó irányítói, akiknek egytől egyig van egy olyan folt a múltjában, ami elől menekülni szeretnének, okoznak némi fejtörést még saját maguknak is. Ezzel olvasóként teljesen azt az élményt átélve, mint amit a klónok maguk érezhetnek.

 Összességében elmondható, hogy egy nagyon izgalmas gondolati szálra építő, szépen kidolgozott történetről van szó, ami nem csak elgondolkodtat, de szórakoztat is minden izgalmával összevetve. A klónozás, elmetérképezés témaköre pedig egyre inkább feszegeti azokat a határokat, amiket az eddigi természet megalkotott. Nem mehetünk el a téma mellett szó nélkül, nem véletlenül izgatja ennyi olvasó, ember fantáziáját a téma. A jövő ma kezdődik, a kérdés már csak az, hogy a Hat ébredésben felvázolt világképhez mikor is jutunk el. Ugyanis lássuk be, hogy mindez nem is tűnik annyira lehetetlennek, ha sikerül meglépnünk azt az "apró" ugrást. De addig is éppen elegendő elméleti síkon belefolyni jogi, gyakorlati kérdésekbe. Mert mire is nem alkalmasak a könyvek világai, ha nem éppen erre.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések