Jay Asher: Tizenhárom okom volt...


 Ki ne ismerné Jay Asher nagy sikerű történetét a Tizenhárom okom volt...-at? A megosztó történetből egy Netflix sorozat is készült, mely már túl is szárnyalta a könyv kereteit, ugyanis nemrégiben készült el a második évad, ami az okokként felsorolt szereplők életét mutatja be a kazetták után. A könyv megosztó mivolta főként az öngyilkosság okaként felsorakoztatott tizenhárom érv miatt alakulhatott ki. Én személy szerint elsőnek a sorozattal kezdtem. Nagyon hamar ledaráltam az első évad részeit, majd utána alig bírtam kivárni, hogy beérkezzen a következő. Időközben szereztem be a könyvet is, mert egyértelmű volt, hogy tudni akarom, papíron milyet is alkotott az író, miben tér el a sorozattól. Közben viszont addig húztam az időt, míg kijött a második évad is, én pedig szokásomhoz híven azt is egyben ledaráltam. Így jutottunk el a Prológus TBR csökkentő hetéig, ahol most végre könyv formájában is megismerkedhettem Hannah Baker történetével. Hogy látom ezek után? A továbbiakból kiderül.
Író: Jay Asher
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 264
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.
 Hannah Baker öngyilkos lett, begyógyszerezte magát, mert már nem látott más lehetőséget arra, hogy a továbbiakban is létezzen. Nagyon sok apró esemény egymásra tevődve okozta, hogy idáig eljusson a fiatal lány. Azonban mielőtt megtette volna, csavart egyet a dolgon és elkészített 13 felvételt, amit kazettákon aztán eljuttatott azoknak a személyeknek, akik közrejátszottak döntésének kialakulásában. A történet folyása alatt ezekből a kazettákból ismerhetjük meg az okokat, valamint ezzel visszautazva a múltbéli eseményekhez, azokat is tapasztalhatjuk Hannah szemszögéből. A történeten keresztül visszacsöppenhetünk a középiskolás fiatalok életébe, akiknek nem is annyira könnyű elboldogulni a mindennapokban. De vajon tényleg elég egy ilyen eseménysorozat ahhoz, hogy valaki ilyen döntésre jusson? A könyvet elolvasva mindenki döntse el maga.

 Sokan hozták fel, hogy azért ezeknél súlyosabb dolgoknak kell történnie ahhoz, hogy bárki is ilyen döntésre jusson. Persze, vannak olyan dolgok, amik mindig rákontráznak az adott esetre, de ezt bármilyen kaliberű problémánál el lehet mondani. Tipikus esete, mikor meghallgatjuk a másikat, és már egyből kontrázunk a saját történetünkkel. Csak azt felejtjük el a nagy versengésben, hogy mindenkinek a sajátja a legnagyobb probléma, hisz azt éli meg, nem másét. Ezeken kár is túllicitálni. A történetben az egészen kis dolgoktól lépésről-lépésre haladva hozza fel azokat az eseményeket a fiatal lány, amik aztán ahhoz vezették, hogy ne érezze jól magát abban az adott helyzetben. Váltson? Kezdjen új életet? Persze, ez is egy lehetőség, amit van aki meg is lép, vagy egyszerűen csak túléli az adott időszakot, és abban reménykedik, hogy majd a középsuli után jobb lesz. De ott vannak azok, akik nem tudják ezt meglépni, nem tudnak így gondolkodni. Van egy olyan érzésem, ha még ezeknél is kegyetlenebb dolgok jelentek volna meg a sztoriban, akkor meg az lett volna a probléma. Hozzáteszem, hogy azért így is bőven tele van nehezen feldolgozható eseményekkel a cselekmény.

 Egy-két különbségtől eltekintve nem igazán okozott nagy meglepetést a könyv a sorozat után. Sőt! Azt kell, hogy mondjam, a sorozat nagyon szépen kiegészíti mindazt, ami a kötetben történik. Ritka az olyan eset, amikor a képernyőre vitt adaptáció ilyen szépen működik, de abszolút meg kell dicsérnem a készítőket. Ha még egyáltalán nem találkoztál volna ezzel a világgal, akkor azt javaslom, hogy először a könyvvel kezd, és utána a sorozattal, talán úgy lesz a legnagyobb élmény a kettő kombinációja. Bár számomra így sem volt a könyv értékéből a dolog, ugyanúgy hajtott a sztori előre, pár óra alatt ledaráltam az egészet egy huzamra. Sokan hiányolják a könyvre nézve, hogy szívesen megismernék az említett szereplők nézőpontját is. Erre a sorozat viszont már szépen épít, ezzel sokkal jobban megismertetve velünk az egészet. A könyvben így tényleg kevésbé bontakoznak ki az egyes szálak, kissé lekorlátozva ezzel.

 A karakterek ily módon nem igazán tudják megismertetni magukat. Pedig pont ez lenne a lényeg, hogy belefolyjunk az életükbe, a sorozat által láthatjuk, hogy mennyire többoldalú lehet egy történet. Minden kihatással van mindenre. Nem tudom, hogyan lehetett volna jobban kivitelezni mindezt, lehet, hogy akkor meg pont ebből a nyers valójából, viszonylagos feszített tempójából veszített volna. Mert igen, pont ez az, ami annyira hajtja az olvasóját, hogy aztán minél hamarabb építkezhessen az, amit Hannah elénk szeretne tárni. Pontról pontra, eseményről eseményre. Döntéseink kialakulásában nem csak egy tényező vesz szerepet. Mindezt nagyon szépen kidolgozta Jay Asher.

 Összességében örülök, hogy elolvastam a könyvet is, egy picit a sorozat kiindulási pontját is megismerve. Ha választanom kellene, akkor egyértelműen utóbbi kerülne ki győztesül, ami nyilván nem létezhetne elődje létrejötte nélkül. A könyvben megjelenő témákról beszélnünk kell, és ezzel szépen el is érte a célját az író, mert mindenhol felkapottan dolgozzák fel annak témáját. Ezekbe már annyira nem is mennék bele, hiszen párszor már értekeztem róla más kötetek esetében. Tizenéveseket tekintve a sorozat nagyon sokukat eléri, ez akár egy kapu is lehet számukra a könyvek világába való belépés eléréséhez. Az pedig, hogy ennyire megosztó, azt jelenti, hogy elgondolkodtat mindenkit, és ez pedig a lehető legtöbb, amit egy könyv képviselni tud. Minden jobb a semlegességnél.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések