Karen M. McManus: Lehull a lepel



 Nem meglepő módon gyakran elcsábulok egy-egy ifjúsági, iskolához, fiatalokhoz köthető könyv irányába. A Lehull a lepel esetében is ez történt, figyelemfelkeltő borítójával nem is volt olyan nehéz nem észrevenni a Dream-válogatás kötetei között. Ennek speciel jobban utána néztem, hogy miről fog szólni, de szerencsére tetszett a felvázolt alapsztorija is. Az ilyen köteteknél mindig van bennem egyfajta félsz, hogy túlságosan kliséhalmaz lesz, ugyanis sok író szeret ugyanazokkal az elemekkel operálni. Ez utóbbival nem is lenne probléma, ha mindezeket egy eredeti közegben alkalmaznák, alap elemekből is lehet egyedit létrehozni. A történet elején volt egy olyan érzésem, hogy beigazolódik, amitől féltem, valamint a végkifejletre is rájöttem hamar. Ez egyrészt hajtott arra, hogy minél hamarabb a dolgok végére járjak, másrészt egy kicsit el is vette a kedvem a dolog. Aztán lehullt a lepel, én pedig le voltam nyűgözve.


Író: Karen M. McManus
Oldalszám: 382
Eredeti ár: 3299 Ft
Fülszöveg: Ebben ​a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben. Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?
 Öt diák kerül büntető elzárásra egy iskolában, ugyanis egy digitális kütyüket nem tűrő tanár mindannyiuknál talál egy-egy telefont. Állításuk szerint azok nem is az ő telefonjuk, mégsem tudnak mást tenni, minthogy teljesítik büntetésüket. Felfordulás közepette az egyikük meghal ott a tanteremben az allergiája miatt. Speciel pont egy olyan diák az, aki egy internetes blogon teregeti ki minden egyes tanuló rejtegetett titkait, így nem csoda, hogy nagyon sokan szeretnének rosszat neki. De vajon ki lehetett a gyilkos, aki kitervelte mindezt? Az ügy természetesen különös fordulatokat vesz, előkerülnek ki nem posztolt bejegyzések, és egyre inkább gyanúba keveredik a maradék négy diák, akik mindegyikének lett volna indítéka a gyilkosság elkövetésére. Szerinted képes vagy megfejteni egy ilyen rejtélyt?

 Nem mondanám, hogy egy szokványos krimiről beszélhetünk. Sokkal inkább nevezném a kistestvérének, ami valóban fiatalokról, fiataloknak szól. Több olyan témát is felvonultat az író, ami foglalkoztatja ezt a korosztályt. Nem véletlen, hiszen rengeteg problémával kell szembenézniük, amiket sosem szabad elfelejteni, amikor az emberek egyes cselekedeteinek okát keressük. Nem erőltetetten nyomván le az olvasók torkán ezeket a témákat, teljesen természetesként véve építi be azt a történetfolyamba, melyek mindegyikének pontosan megvan a helye. Nagyon sok ilyen történetet kapnak fel mostanság az olvasók, de filmes tekintetben sem kell messzire mennünk. Aktualitását tekintve mindig érdemes lesz ezekkel foglalkozni.

 A könyv dramaturgiai felépítése abszolút céltért. A már korábban említett furcsa érzések az elején talán pont ennek tudható be. Az események viszik előre az olvasót, de mégis ott van valami hiányérzet. Megtörténik a haláleset, különösebb érzéseink nem igazán lehetnek, hiszen egyik szereplőt sem ismerjük, ködös minden. Aztán ahogy egyre inkább mászunk be a gyanúsítottak fejébe, egyre inkább keressük azokat a nyomokat, amik végeredményre vihetnek, annál jobban kezdünk kételkedni, de közben szurkolni azért, hogy ne a kedvencünk legyen a végén a tettes.

 A négy gyanúsítottat nagyon alaposan megismerhetjük, ugyanis váltott szemszögből tekinthetünk az egyes eseményekre. Jót tesz nagyon az egésznek, hogy mindannyiukat megismerhetjük ilyen módon is, beleláthatunk a fejükbe, hogy mit is gondolnak egymásról, a helyzetről. Mindeközben pedig érdekes megfigyelni, hogy kinek a szavaiban kételkedünk, hogyan is derül fény az egyes kis titkaikra. Mert mindannyiuknak van, de ez a való életben sincs másképp. Egész életünk során próbálunk megküzdeni ezekkel a kis aprónak tűnő dolgokkal. Ha belegondolunk, akkor a gimnazista korúakra ez fokozottan igaz. Megfelelni minden szinten, felvállalni önmagunkat nem is olyan könnyű. Élmény volt tapasztalni, ahogy szépen lassan lehullt a lepel mindannyiukról. Szívesen nyomnám oda bármelyik fiatal kezébe, biztos vagyok benne, hogy tudnának azonosulni ezekkel a karakterekkel.

 Összességében egy kellemes csalódás alakult ki a végére. Bár a romantika is becsúszik a sztoriba, de abszolút fogyasztható módon. Kicsit féltem a végére, hogy elrontja az író az arányokat ezzel kapcsolatban, de meglepetésemre pont így volt tökéletes. Nagyon jót tenne a könyvnek, ha film vagy sorozat formájában is feldolgoznák. Akik kedvelték a Tizenhárom okom volt... történetet, azok biztosan kedvelnék ezt is. Annak aki kezébe veszi a könyvet, és nyomozásba kezd, mindenképpen ajánlott az összes lehetőséget számba vennie, mert itt aztán lesznek fordulatok. A végső megoldás pedig mégis elszakad az amerikai, való életből vett kliséktől. Ez abszolút üdítően hat.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések