2018 kedvenc olvasmányai


 Mi is lehetne a 2019-es év legelső bejegyzésének témája, ha nem egy kis visszatekintés a tavalyi év olvasmányaira. Az előző évben annyi jó könyvet olvastam, hogy a szokásos top 5 helyett 6 könyv szerepeltette magát a listámban. 2018-ban kevesebbet, szám szerint 35 történetet elolvastam, és a pár igen kiemelkedő köteten túl, sikerült egész jó könyveket találnom, kevés olyan van, amiben csalódnom kellett. Ennek ellenére az évet ilyen tekintetben nem nevezném kiemelkedőnek, amellett, hogy 2018-at eddigi legsikeresebb évemnek tekintem az életemben. Terveim között szerepel még néhány évtervezős bejegyzés írása, szóval vágjunk is bele. Ezek voltak a tavalyi kedvenceim...

Szilágyi Zoltán: Arató

 Szilágyi Zoltán Káoszszív trilógiája igen nagy meglepetésnek számított nálam. Nem gondoltam volna annak idején az első részt olvasva, hogy a trilógia végére egy ilyen összetett és izgalmas történetfolyamnak lehetek majd tapasztalója. Nem is csoda, hogy a kedvenceim közé csúszott a harmadik rész, történet a történetben típusa miatt igencsak élvezetes volt a kötet. És abszolút nem hátrány, hogy az egész trilógia új borítóval is a polcomat ékesítheti. Sci-fi rajongóknak egyenesen kötelező elolvasni!

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

 Negyedik helyre egy év végi KULT könyves csoda került, ami szintén felülmúlta minden egyes várakozásom. A gyönyörű külső még gyönyörűbb belsőt rejtett. 1700-as évek végének időszakát mesterien ábrázolja az írónő, tökéletes légkört varázsolva az olvasóknak. A szirének, hableányok világát különös metaforaként értelmezi, mellyel talán a legnagyobb meglepetést okozta számomra. Nem egy könnyed olvasmányként kell kezelni, így csak azoknak ajánlom, akik a komolyabb művektől sem tántorodnak el.

Ernest Cline: Ready Player One

 Nagyon régóta volt már kívánságlistámon történetéből adódóan a könyv, de szerencsémre a filmvászonra kerülése meggyorsította az elolvasásának folyamatát. Milyen jól is tettem, hogy belevágtam, ugyanis a film mellett a könyv is hasonlóan nagy rajongást váltott ki belőlem. A disztópikus, virtuális valóságra építő történetek amúgy is meghatározóak voltak ebben az évben filmek és könyvek terén egyaránt, így nem is csoda, hogy a dobogóm harmadik helyén találta magát a Ready Player One.


Veres Attila: Odakint sötétebb

 Annak idején Moskát Anita könyvénél éreztem azt még olvasás előtt, mint most az Odakint sötétebb-nél. Nem titok, hogy annak idején életem egyik legmeghatározóbb könyvélménye lett a Horgonyhely. Nem is tévedtem akkorát a megérzésemmel, ugyanis Veres Attila tökéletes munkát végzett. Ebben a nagyon sötét könyvben a szürrealizmus tényleg csodákra képes. Nehéz is megfogalmaznom azt az élményt, amit tapasztalhattam, ezért sem értekeztem még eddig róla. Leginkább azt tudnám javasolni, hogy mindenki járjon maga utána ennek a sztorinak. Én pedig alig várom, hogy a szerző másik könyvét is a kezembe vehessem.


Mur Lafferty: Hat ébredés

 A legnagyobb kedvencem a Hat ébredés volt. Klónozás, jövő, disztópia, krimi, sci-fi. Minden olyat vegyített az író, ami leginkább mozgatja a fantáziám. Izgalmakban sem volt hiány, érdekes volt látni, ahogyan kibontakozott előttem a megoldás. A zárt közegnek köszönhetően nem túl sok szereplővel operál a könyv, de visszaemlékezéseken keresztül, a történet előrehaladtával megismerhetjük mindannyiuk háttér történetét. Ha mindez nem lenne elég, a klónozás etikai vonatkozásait is boncolgathatjuk, ugyanis bizton állíthatom, hogy felkelt majd néhány kérdést, melyekre nem is olyan egyértelmű a válasz.

 Ezek voltak ez én kedvenceim, szerintem egészen szép lista kerekedett belőle. Remélem, idén is rátalálok nagy kedvencekre. Nektek milyen könyvek szerepelnek a listán? Írjátok meg! :)

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések