5 ok, amiért szerettem: 25 ​szelfi az Árpád-korból


 A Prológus Komfortzónán belüli olvasmányaink hetére hoztam el most nektek a 25 szelfi az Árpád-korból című könyv pontokba szedett értékelését. Tekintve, hogy gyerekekkel foglalkozom, természetes, hogy gyakran forgatok az elsősorban ő korosztályuk számára íródott könyveket. Abszolút komfortzónások ezek, de általában én magam is élvezem ezeknek feldolgozását, olvasását. Nem volt ez másképpen ezzel a történelemhez csatolható "szelfis" kötettel sem, és ahogyan már a cím is elárulta, nem csak a gyerekek szerették, élvezték az egyes részeit.
Író:
Lőrinc László
Oldalszám: 160
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: Honfoglalás, csata, királyi esküvő – vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.

Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást.

És hogy mi történhetett valójában – mi az, amit a történészek biztosan tudnak –, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.

Az ötlet


 Ami már elsőre megragadja az ember figyelmét, az a könyv alapötlete. Nagyszerűen operál teljesen népszerű, mai elképzeléssel, miszerint hogyan is használhatták volna annak idején az internetes közösségi oldalakat. Ők is ugyanúgy viselkedtek volna az online térben, mint ahogyan mi most? Valószínűleg igen, és ezzel még közelebb hozza az egyes árpád-kori személyeket, eseményeket az olvasókhoz.

A magyarázatok


 Azon túl, hogy az előbb említetteket megismerhetjük, minden hozzászólásfolyam után a szerző kiszól az olvasókhoz. Összefoglalja, megismerteti a konkrétumokat, helyreteszi az adott információáradattal kapcsolatos kérdéseinket. Én személy szerint annyira nem rajongok a történelemért (ezt valószínűleg régi rossz élmények okozzák), de ezeket sem száraz, unalmas részeknek kell érteni. Nagyon sokat hozzáad az esetenként korábban humorosan megjelenített információkhoz.

A hitelesség


 Az imént említett kifejtésből azt is megtudhatjuk, hogy nem minden személy felel meg a valóságnak. Vannak olyan dolgok, melyekre nincs hiteles bizonyítékunk. Azt is megemlíti, ha valami teljes mértékben valós, amellett, hogy fiktív helyzetben jeleníti meg őket. Mindezek mellett teljesen korhűen ábrázol minden eseményt és személyt.

A kinézet


 Szelfikről és lényegében facebook posztokról lévén szó, nem elhanyagolható a külcsín és a képek megjelenítési módja. Ezzel sem lehet problémánk, hiszen nagyon látványos megoldásokkal, egyedi stílussal rendelkezik a könyv. Olykor ez is viccesen mutatva be az Árpád-kort.

A felhasználhatóság


 Ami számomra a legfontosabb, hogy hogyan tudom beépíteni az adott gyerekkönyvet a foglalkozásaimba. Történelemtudásunk gyarapításában, érdekességek megismerésében jól, de szövegértés fejlesztés feladatalapként is tökéletesen teljesít. Mi az, amit biztosan tudhatunk? Mi az, ami nem feltétlenül felel meg a valóságnak? Ilyen és ehhez hasonló kérdések boncolgatásával érdekes beszélgetésben lehet részünk a gyerekekkel. A legjobb pedig, hogy nem kell egybefüggően elolvasnunk az egész könyvet, kiválaszthatjuk az aktuálisan minket érdeklő részeket.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések