Léteznek földönkívüliek?


  Bizonyos időközönként felreppennek hírek, melyeket a földönkívüli élettel tudunk összekapcsolni. Nem csoda, hogy mindenkit felcsigáznak ezek, hiszen nagyon szeretünk ezzel a témával foglalkozni. Számos fikció születik nap, mint nap földönkívüli, értelemmel rendelkező civilizációkat felvonultató könyvek nyomán. Az sem vitatott, hogy bár egyre többet tudunk világunkról, az mégis elenyésző, nagyon kicsinek tekinthető mindenhez képest is. Bevallom, hogy engem már megjelenése előtt megvett magának a könyv, hiszen kíváncsi voltam, hogy tudományos szemmel Avi Loeb, mit tud mutatni a témáról. Így most a Prológus negyedéves várólista csökkentő projektjének keretei belül olvashatjátok róla véleményem a továbbiakban.
Író:
 Avi Loeb
Kiadó: Agave
Oldalszám: 256
Eredeti ár: 3480
Fülszöveg: A ​Harvard egyik legjobb csillagásza elénk tárja vitákat kiváltó elméletét arról, hogy a naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg.

2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói megpillantottak egy objektumot, amely a naprendszerünk belsejében száguldott, méghozzá olyan gyorsan, hogy csak egy másik csillagról érkezhetett. Avi Loeb, a Harvard csillagászati tanszékének vezetője bebizonyítja, hogy az ’Oumuamua névre keresztelt jelenség nem lehetett aszteroida; ahhoz túl sebesen mozgott, túl furcsa pályán haladt, és nyomát sem mutatta gázképződésnek vagy szétesésnek. Szerinte csak egyetlen lehetséges magyarázat képzelhető el: az objektum egy távoli, földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze.

Ebben a könyvében Loeb végigvezeti az olvasót naprendszerünk első bizonyítottan csillagközi látogatójának izgalmas történetén. Felvázolja nagy felzúdulást kiváltott elméletét és annak jelentőségteljes következményeit, amelyek mind a természettudományra, mind a vallásokra, mind fajunk és bolygónk jövőjére hatással lehetnek. A Földönkívüli elgondolkodtató útja a tudomány, a téridő és az emberi képzelet legtávolabbi zugaiban azt sugallja az olvasóknak, hogy a határ a csillagos ég, és hogy érdemes nyitott elmével elgondolkodni azon, amit ott találhatunk. Bármilyen különösnek is tűnik.
 A könyv tehát nem egy fikciót mutat be. Csupa tudományos információt elővéve közelít meg egy konkrét esetet, az ’Oumuamua jelenséget. Avi Loeb bizonyítékokkal szolgál elméletére a könyvben, miszerint a naprendszerünkbe 2017-ben érkező objektum nem egy aszteroida. Az erről elérhető adatok mindegyike furcsa, eddig még nem tapasztalt dolgokat mutat a kutatók számára, éppen ezért következtet arra, hogy ez egy eszköz, mely más, idegen civilizációkra enged minket következtetni. Ezt az értekezését nagyon sokan kritizálják, egyszerűen lehetetlennek tartják gondolatait, miszerint egy földön kívüli civilizáció technológiai eszköze lenne, ami megközelített minket. A közérthető információáramláson kívül fizikai, csillagászati, vallási és társadalmi szempontokból való vizsgálódásokkal is találkozhatnak a könyv olvasói.

 Bevallom, nem hallottam korábban erről a konkrét esetről, amely a könyvnek a vázát adja, így minden ízében újdonságot tudott számomra nyújtani. Mivel egy nem elfogadottan bebizonyított elméletet tárgyal az író, ezért érdemes kihangsúlyozni mindennek a fenntartásokkal való kezelését. Nem lehet az ’Oumuamua-n keresztül bizonyosságot szerezni róla, hisz a hozzá tartozó mélyebb vizsgálódásokról már mondhatni lecsúsztunk. Azonban az igazság valószínűleg a kettő között van, mindkét oldal érveit, gondolatait érdemes számba venni. Az én véleményem is valahol a metszetben található, sokszor bizonytalanodtam el a könyv olvasása során egyes kérdéskörök bemutatásakor. Úgy vélem, hogy ha ez a konkrét eset nem is egy idegen civilizáció termékét sodorta felénk, Avi gondolatai mégis értékesek, érdemes ezeket továbbgondolni, általánosságban gondolkodni ezekről.

 A tudományos értekezés mivolta miatt nem egy olyan olvasmányról van szó, amit az ember egyszerre elolvas. Azok számára, akik nem gyakorlottak ezeknek a szövegeknek az olvasásában, valószínűleg hamar elfáradnak benne. A szerencse az, hogy Loeb igyekszik ezen finomítani, és nem csak száraz adatokkal szolgálni az írása során. Ezek a részek voltak számomra is a legizgalmasabbak, rengeteg kérdést vetve fel bennem. Szerencsére több oldalról vizsgálja a földönkívüliek létezésének, velük való kapcsolatfelvételnek kérdésköreit, olyan bugyrait is bejárva, amikre mi magunk akár nem is gondolnánk.

 Összességében elmondható, hogy bár sokkal tudományosabb volt a könyv, mint amire elsőre számítottam, mégiscsak egy elméletet hivatott bemutatni. Azok, akiket érdekelnek a földönkívüli élet vizsgálódásával foglalkozó területek, minden bizonnyal sok értékes felvetéssel, gondolattal fognak találkozni ebben a könyvben. Leginkább Alan Lightman ajánlása fejezi ki azt, amit vele kapcsolatban gondolok: „Provokatív és izgalmas könyv. Loeb arra biztat bennünket, hogy gondolkodjunk merészen és számítsunk a kiszámíthatatlanra.”. 

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések