Éljük túl a Titanicot

 Tudjátok, hogy imádom a gyerekkönyvek közül azokat, amik valamilyen izgalmas koncepciót követnek. Ezek egyik csoportja az úgynevezett kalandkönyvek, melyekben az olvasónak döntési lehetőségeket kínál fel az író, melynek hatásait aztán a történetben első kézből tapasztalhatunk meg. Az Éld túl ezt a könyvet sorozat első magyar eleme hasonló élményt nyújt egyfajta szabadulókönyv formájában. A továbbiakból megtudhatjátok, hogy ennek a koncepciónak milyen pozitívumai és negatívumai vannak, valamint, hogy összességében milyen élményekkel gazdagodhat az, aki ilyen kikapcsolódási formát ajándékoz a fiataloknak.
Író:
 Bill Doyle
Kiadó: Maxim
Oldalszám: 192
Eredeti ár: 2999
Fülszöveg: Rajzolj, dönts és rombolj, hogy megmenekülj a történelem leghíresebb óceánjárójáról!
Légy óvatos, kedves olvasó! Amint kinyitod ezt a könyvet, már nincs visszaút. Ez a könyv ugyanis maga a Titanic. Három esélyt kapsz arra, hogy túléld az óceánjáró végzetes útját. Te döntöd el, melyik pályán mész végig először.
Utasként: A hajó felfedezése mulatságos kaland. Csak arra figyelj, hogy jó helyen legyél, amikor közelít egy jéghegy!
A legénység tagjaként: Egy első osztályon utazó családnak dolgozol. Meg tudod menteni az imádott kutyájukat – és persze a saját irhádat is –, amikor beüt a baj?
Potyautasként: Valahogy feljutsz a hajó fedélzetére. Meg tudod rajzolni az egyik mentőcsónakhoz vezető utat?
Az Éld túl ezt a könyvet!-sorozatban TE vagy a történet főhőse. Rajzold bele magad a kalandokba, és döntsd el, melyik lehet a leg jobb menekülőút! Akkor se ijedj meg, ha tépni vagy hajtani kell egy lapot… lehet, hogy ezen múlik majd a túlélésed.
 A könyvben háromféle nehézségi szinten, ezáltal három történeten keresztül próbálhatjuk ki magunkat a különböző kihívásokban. Az alaptörténettel a Titanic-kal már biztosan mindenki találkozott, ebben a könyvben ennek a részleteit tapasztalhatják meg saját bőrükön a gyerekek. Az interaktivitás nem csak a választásokban jelenik meg, ugyanis sokszor kell rajzolni, tépni és hajtogatni a könyv oldalait.



 Bevallom, én azok közé tartozom, akik nem szeretik maradandóan megváltoztatni a szabaduló tematikájú termékeket. Lehet ez egy társasjáték vagy könyv, próbálom úgy megoldani ezeket, hogy aztán újrahasználhatósága is megmaradjon. Most sem tettem másként, de tapasztalataim azt mutatják, hogy így is meg lehet oldani a könyvben található kihívásokat. Természetesen ezek az elemek a gyerekeknek ezek plusz motivációt jelenthetnek, gondoljunk csak a Nyírd ki ezt a naplót különböző fajtáinak sikerességére.

 A kihívások, választások között vegyes a felhozatal, vannak rettenetesen kreatív ötletek, kivitelezések, de azért akadnak olyanok is, amik bár a történethez hozzátartoznak, de nem okoznak akkora "aha" élményt. Ami néhány esetben nehézséget okozott az a könyv fizikai formája, ugyanis a keményborítás miatt nehezebb szétfeszíteni azokat az oldalakat, melyeken dupla oldalon keresztül kell nyomoznunk, de ezek tényleg csak egy-két esetben kívánnak nagyobb odafigyelést.


 Az biztos, hogy megdolgoztat minket a könyv. Külön nagy élmény, hogy nem csak egy történeten mehetünk végig, hanem 3 opciónk is van, melyeket számunkra tetszőleges sorrendben, egymástól teljesen függetlenül is megcsinálhatunk. El tudom képzelni, hogy hajtja a kíváncsiság a fiatalokat, azonban sok-sok szöveggel kell dolgozniuk, így azért egyfajta szövegértő érettségre szükség van, hogy valaki egyedül is boldoguljon vele. Összességében elmondható, hogy bátran ajánlom közös programként is a könyvet, amit akár esténként vagy hétvégenként együtt csinálunk a gyerekekkel.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések