Az Isten, aki emberré lett, majd lángra kapott


 A Könyvek a strandra projekthetünkre egy nem szokványos strandkönyvet hoztam most nektek, ugyanis a hossza alapján elég sok időt kellene a parton töltenünk, hogy kivégezzük. Ellenben Rick Riordan humora, Percy Jackson világa mind-mind olyan, amit szívesen vesz elő az olvasó legyen bárhol is. A lángoló labirintus (lángol, mint a Nap, haha, értitek, strandkönyv) az Apollón próbái sorozatnak a harmadik része. Az első még zsűrizésem kapcsán olvashattam, aztán gyorsan megjelenése után a másodikat is. Egy kicsi szünetet tartottam, ugyanis most jutottam el odáig, hogy folytassam őket. Az első Percy sorozatot még nem olvastam végig, de ez egyáltalán nem érződött ezeknél a történeteknél. Nyilván többet adott volna élményben, ha olvastam volna már az alkotott univerzumban játszódó összes sztorit, de így is teljesen élvezhetőek a történések.
Cím: 
A lángoló labirintus
Író: Rick Riordan
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 422
Eredeti ár: 4999
Fülszöveg: Isten ​voltam valaha…

Mindaddig, amíg apám, Zeusz el nem űzött, és halandó kölyökké nem változtatott. Most egy gáz tinédzser, Lester képében élek, egy veszélyes és komplikált félisten, Meg rabságában. Kösz, fater!

Zeusz halandó tinédzserré változtatta fiát, Apollónt, és pattanásokkal, hájhurkákkal, továbbá a szerencsétlenül csengő Lester Papadopoulos álnévvel sújtotta. Az isteni hatalmától megfosztott Lester, aki időközben egy Meg nevű tizenkét éves csitri rabszolgájává vált, azt a feladatot kapta, hogy szabadítson fel öt ősi orákulumot a gonosz római császártrió uralma alól.

Eddig két orákulumot sikerült megmentenie, és a próféciák most „sötét útvesztők”-ről, a „perzselő halál földjé”-ről és „a gyors fehér ló gazdájá”-ról szólnak. Meggel át kell kelniük a Labirintuson, hogy a pokol tüzét elkerülve megkeressék a harmadik császárt: egy gonosz zsarnokot, akit Apollón nem szívesen lát viszont. Patás kísérőjük, Grover Underwood vajon felkészült a feladatra? És ők?

Apollónnak a rémisztő kaland ellenére is meg kell őriznie a hidegvérét, de mire ezeket a sorokat olvassátok, talán már szénné is égett.
"Rick Riordan neve ismerős lehet Percy Jackson történetei kapcsán. Ebben az új, de korábbi történeteihez kapcsolódó sorozatában Apollón isten izgalmas kalandjait követhetjük nyomon. Emberi elmélkedései, tinédzserek problémáihoz kapcsolódó meglátásai mind hozzátesznek ahhoz, hogy olvasóként mi is azonosulni tudjunk vele. Ezáltal tökéletes kikapcsolódást nyújt a görög mitológia modernizált világában."
 Így írtam még annak idején az első részről rövid kedvcsinálót a Bookline Kids oldalára. A tökéletes kikapcsolódást azóta is kivétel nélkül tudja nyújtani a szóban forgó harmadik rész esetében is. A történet szerint Apollónnak emberként kell öt orákulumot kiszabadítania ahhoz, hogy feloldják isteni száműzetését. Ebben a részben a harmadik orákulum nyomába erednek hőseink, így ennek a viszontagságait ismerhetjük meg a sorok közül.

 Apollón karaktere nagyon jól hozza a humoros atmoszférát az egész sorozatban. A meggondolatlan, "nekem semmi sem számít" istenség emberként teljesen más megvilágításba kerül. Nagyon érdekes nyomonkövetni azt, ahogyan fejlődik a könyvsorozatban. Ebben a részben már elég komoly fejlődésen megy keresztül, és ezeket nagyon jó látni olvasóként, és bár sejthető, hogy a történetfolyam hogyan is alakul (hiszen mégis öt orákulum megmentéséről, majd a gonosz triumvirátus legyőzéséről van szó), de közben megannyi izgalmat tartogat magában.

 A korábbi történésekre sokszor tesz apróbb utalásokat a könyv, valamint sokszor jelennek meg olyan karakterek, akiket korábbról ismerhettünk meg. Ezek mindig kellő mértékű magyarázattal vannak felvezetve, így a korábban említett történetek nem ismerete mellett is teljesen élvezhető lehet ennek a sorozatnak az olvasása. Persze egyes karakterek sérülése, esetleges elvesztése nagyobb érzelmi hatással lehet azokra, akik már kellő mértékben ismerik őket. És ebben a részben aztán lesz mit feldolgozni, ugyanis nem a legvidámabb fordulatokat veszik az események.

 Eleinte kicsit nehezen lendültem vissza Apollón világába, de aztán sikerült felvennem a fonalat, és a megannyi kihívás, izgalmas jelenet mellett már simán tudtam falni az oldalakat. A kötetek közötti átvezetések kíváncsivá teszi az olvasót, így én is alig várom, hogy a következő résznek is nekilássak. Szerencsére nem is kell várnom, ugyanis már neki is látok A zsarnok sírjának.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések