Egyiptomi mitológia Riordan stílussal tálalva

 Rick Riordant nem kell bemutatnom szerintem senkinek se, legyen az könyvekben járatos (gyereklelkű) felnőtt vagy gyerek. Én magam is elég sok könyvét olvastam már, de persze a teljes képet még nem sikerült összeraknom, de azért figyelek rá, hogy időről-időre elővegyem az egyes sorozatainak részeit. Persze azért ebben sem vagyok a legkövetkezetesebb, az egyes sorozatokat nem időrendi sorrendben, nem egyet-egyet befejezve, hanem össze-vissza olvasok. Így alakult, hogy bár még az eredeti Percy sorozatot nem olvastam ki teljesen, de most egy kicsit a Kane krónikákkal ismerekedem.

Író: Rick Riordan
Cím: A vörös piramis
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 536
Eredeti ár: 3999
Fülszöveg: Percy ​Jackson alkotója új kalandra hív!

Anyjuk halála óta Carter és Sadie szinte idegenek egymásnak. Sadie a nagyszüleivel élt Londonban, a bátyja pedig beutazta a világot apjukkal, a zseniális egyiptológussal.

Egy éjjel dr. Kane „kísérletezni” viszi a testvéreket a British Museumba, hátha helyre tudja hozni a család dolgait. Terve azonban félresikerül. A világra szabadítja Széthet, az egyiptomi istent, aki fogságba ejti őt, a gyerekeknek pedig menekülniük kell, hogy egyáltalán életben maradhassanak.

Az egyiptomi istenek ébredezni kezdenek. Ráadásul Széth – mind közül a legrosszabb – kipécézte magának a Kane családot. Hogy megállítsák, a testvérek életveszélyes kalandra indulnak a világ körül, melynek során sötét titkokra derül fény.

„A fiatal és idősebb Riordan-rajongók is falni fogják ezt az új könyvet. A vörös piramis még a Percy Jackson-könyveknél is jobb, mélyebb és érzelmekben gazdagabb.” – New York Times

"Azért is szeretem ezt a könyvet, mert rengeteget tanulhatunk belőle az egyiptomiakról. Riordan mindennek alaposan utánajárt, és mindezt a tudást rendkívül izgalmasan és szórakoztatóan adja át az olvasóknak. – Vine Voice, Amazon

Vajon hogyan boldogul a testvérpár az egyiptomi istenek és mágusok között? És milyen szálak fűzik őket a fáraók kora óta létező titkos rendhez? – Olvasd el!
 Ebben a könyvtrilógiában az író most az egyiptomi mitológiát veszi alapul a már tőle megszokott feldolgozási stílusban. Az elején már bele is csapunk a lecsóba, hiszen hangfelvételen keresztül mesélik el nekünk a Kane testvérek a velük történteket váltott "szemszögből". Carter és Sadie nem együtt nevelkedtek az utóbbi időben, azonban a szokásos éves találkozójuk nem úgy alakult, mint a korábbiak. Édesanyjuk elvesztése után, egy múzemban most apjukat is "elvesztik", de nem hisznek a szemüknek, hogy milyen módon. Mire észbe kapnak, már mágikus világként tekinthetnek a körülöttük lévőre, ahol istenségek, és egyiptomi lények veszik őket körül. Természetesen a családjukról, és önmagukról is olyan információk derülnek ki, amit eddig gondolni se mertek volna.

 A főszereplő karakterek szokás szerint nagyon jól működnek, csupa olyan tulajdonsággal vannak ellátva, akiket nagyon könnyen meg tud kedvelni az olvasó, a kortársak pedig hamar azonosulni tudnak velük. Nekem Sadie-t sikerült leginkább megkedvelnem, főként a humoros megszólalásai miatt. Ez is egyfajta séma nekem, amit Riordan előszeretettel használ egyes karaktereinél, de úgy látszik, hogy ez minden "díszletben" jól tud működni.

 Ebben a könyvben is nagyon sok mitológiához kapcsolódó tudásanyag jelenik meg, jelen esetben egyiptomi vonatkozásban. Külön szeretem, hogy minden megjelenő lényt, istenséget, idegen fogalmat, vagy szokást ki is fejt nekünk egyből, hogy hogyan is illeszthető a nagy képbe. Ez sokat segít, valamint a tudásunk bővítéséhez is nagyban hozzájárul. Persze mai köntösbe bújtatni ezeket nem kis feladat, de erre is kellő magyarázattal szokott szolgálni, ami jelen könyv esetében is megvalósult.

 A recept adott: stílus, mitológia, humor, izgalmak, rejtélyek. Ezek már tudjuk, hogy milyen jól működnek, azonban mégis más, mint a korábbiak, amit Riordantől olvashattunk. Lehet, hogy a közeg teszi mindezt, de szerintem nagyon jól teszi az író, hogy többféle környezetben is megvalósítja azt, amihez nagyon is ért. A kutatómunkája, majd amit az információkkal kifundál, összeilleszt nem is kérdés, hogy mennyire nagyszerű. A fiatalok pedig falhatják a jobbnál jobb írásait. Szerencsére van is hozzá muníció.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések