Emberségesség embertelen időkben

 

 Korábban (5 évvel ezelőtt, te jó ég) már írtam nektek ajánlót Az igazi csoda című történetről, ami egy eltorzult arccal született kisfiú történetét mutatja be többek között. Már abban a kötetben is nagy pozitívumként értékeltem az egyes családtagok, barátok történetének bemutatását, azonban az író úgy döntött, hogy az akkor megismert nagymama is megérdemel egy saját történetet képregényes formában. Így jött létre a Fehér madár című könyv, melyet most el is olvastam, és kíváncsian vártam, hogy tudja-e hozni azt a fajta nagyszerűséget, amit regényes formában már megtapasztalhattunk.

Cím:
 Fehér madár
Író: R. J. Palacio
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 232
Eredeti ár: 3499
Fülszöveg: A szeretetnek és a kedvességnek mágneses ereje van…

Az igazi csoda szívmelengető, megindító története világszerte olvasók és nézők millióinak szívét rabolta el. Auggie családja és szerettei örök barátaink lettek.

Ez a kötet egy újabb szeretni való szereplőt mutat be, Julian nagymamáját. A Fehér madár Nagymama története, akit zsidó kamasz lányként egy család bújtatott el a nácik által megszállt Franciaországban a II. világháború alatt.

Történetéből hamarosan újabb mozifilm várható.

„A mostani sötét időkben végül is az ilyen apró szívbéli cselekedetek tartanak minket életben. Emlékeztetnek bennünket az emberségünkre.”

HAGYD, HOGY MAGÁVAL RAGADJON!
 A történet egy visszaemlékezést mutat be, ahol a nagymama beszélget unokájával, és olyan történetbe vezeti be őt, ami régen történt vele. A nagymama ugyanis zsidóként kellett megtapasztalnia a II. világháború szörnyűségeit, így megismerhetjük az általa átélt történéseket. Bujkálás, kegyetlenség, jószívűség, családtól való elszakítás. Vajon ezekben a rossz időkben hogyan tud megnyilvánulni az emberségesség? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat a történet szívet facsaró köntösben.

 A könyv nem akar túl sok lenni, nem mutat be óriási meghökkentő fordulatokat. Ezt a nagyon nehéz témát mai köntösbe rejtve próbálja elmesélni a mai fiatalságnak. Ahogyan írtam az előzőekben a történetet egy beszélgetés kapcsán ismerhetjük meg, így az utóbbi a jelenben játszódik, okostelefonos videóhívásban, olyan aktualitásokat hozzáfűzve, melyek kitekintést adnak a jelenünkbe. Legfőbb indoka ennek, hogy azért mesél, máskor ne fordulhassanak elő ilyen szörnyűségek, bár nem kell nagyon messzire mennünk az időben, hogy lássuk, mindezek hogyan jelennek meg akár napjainkban is.

 A képregényes forma is nagyon jól működik a sztorinál. A megrajzolt jelenetek illeszkednek a történethez, ugyanis visszafogott megjelenítési módok, színek jellemzik. A természetet, azoknak szimbolikáját is erősen használja az író, így ezek a képeken is tökéletesen hozzák a hangulatot, amit teremteni szeretett volna. Fehér madár, ijesztő farkasok, virágokkal teli erdő, mind-mind egyfajta állapotot szeretnének prezentálni. 

 Úgy vélem, hogy mind az ifjabb, mind pedig a felnőtt korosztály megtalálhatja ebben a történetben azt, amire kíváncsi ebből az időszakból a hétköznapi helyzeteket tekintve. Tökéletesen bemutatja a bizonytalanság, egymás felé mutatott bizalmatlanság kérdésköreit is, amik annak az időszaknak a légköréhez kapcsolódnak. A bemutatott karakterek egyszerűek, de nagyszerűek, hétköznapi hősök. Jó példája annak, hogy embertelen időkben is lehet emberségesen cselekedni.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések