Tíz módszer, amellyel kilábolhatunk a kiégésből és a kimerültségből - Reziliencia


 Az elmúlt időben extrán több igényem van arra, hogy önmagamban elmélyülve megvilágosodásokra, megfejtésekre jussak. Ezért választottam a Reziliencia című könyvet, hiszen a "jóból is megárt a sok" elv alapján az életem több területén is nehezebb időszakot élek meg. A kötet tíz módszert igér, és bár tudjuk, hogy nincsenek konkrét jól bevált receptek a kimerültség, vagy akár kiégés ellen, mégis kíváncsi voltam, hogy miket ajánl a könyv írója, és ezeket hogyan tudom majd az én életembe átültetni, vagy mi az, amit már alapból, magamtól is végzek.

Író:
Jolinda Johnson
Cím: Reziliencia
Kiadó: HVG
Oldalszám: 200
Eredeti ár: 4900
Fülszöveg: A stressz elkerülhetetlen.
A kiégés elkerülhető.
A reziliencia elérhető.
A stressz az életünk része, de nem mindegy, milyen választ adunk rá. A reziliencia, vagyis a lelki ellenállóképesség fejleszthető, tanulható, és segítségével megelőzhetjük a kiégést. Jolinda Johnson holisztikus egészségcoach tízlépcsős programja gyakorlati útmutatót nyújt ahhoz, hogyan hangolhatjuk össze a testünket és az elménket, valamint hogyan küzdjünk meg a mindennapi nehézségeinkkel és alkalmazkodjunk az új helyzetekhez.
 A könyv valóban 10 fejezeten keresztül kalauzol el bennünket a reziliencia világába. Ezek a pontokba szedett, tematikus előrehaladású kötetek mindig léleksimogatóak tudnak lenni, még ha sokszor ezek egymással átfedésben, egymást kiegészítve adhatnak egy kerek egészet. Szó esik a stresszről, a kiégés különböző szakaszairól, típusairól,  hormonokról és megoldási stratégiákról egyaránt. Az egyes szakaszok végén pedig kérdéseket kapunk, melyekre be is írhatjuk a saját kis válaszainkat, ezáltal a könyv mégjobban segíti a saját életünk analizálását, megoldások keresését.

 Egyértelmű, hogy az író alapos tudója a témának. Kifejezetten tetszett, hogy a dolgok mélyére ásva, a könyv elején az egyes típusokat, hormonális működéseket is megismerhettük a témához kapcsolódva. Sokszor azt gondolják, hogy a kiégés csak és kizárólag a túlterhelés következtében alakulhat ki, de ez valójában sok más tényező velejárója lehet, és ennek éppen az ellenkezője is kiválthatja ezt a folyamatot.

 A könyvet nagyon gyorsan el lehet olvasni, sok benne a "design" elem, ahol a lényegi gondolatok még egyszer ki vannak emelve. Bevallom, ezek engem sokszor megakasztottak, és leginkább azt éreztem, hogy térkitöltő funkciót látnak el, és a színválasztás, a betűk és háttér kontrasztja sokszor nem is tette egyszerűvé az olvasást. Gondolok itt a piros alapon kék betűkkel írt részekre, amiből bár nem volt sok, mégis nagyon zavaróak voltak.

 A megoldási javaslatok, stratégiák sem voltak újak számomra, és úgy gondolom azoknak se lesznek azok, akik már kicsit is foglalkoztak, esetleg korábban olvastak már a témáról. Táplálkozás, mozgás, alvás és pihenés, meditáció és légzés, gondolkodásmód-váltás, határok megszabása. Emiatt én egy kicsit csalódott voltam, de a "tudományosabb" részek, azért kárpótoltak. Emiatt inkább azoknak tudom ajánlani, akik beugró szinten szeretnének a rezilienciáról gondolkodni.

Értékelés:   
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések