Victoria Schwab: Felszabadulás


 Korábban már írtam Az Archívumról, hogy mennyire sikerült levennie a lábamról Victoria Schwab-nak, hiszen egy olyan lenyűgözően új világot tárt elénk, ami nem kevés izgalmat tartogatott magában. Mackenzie ​Bishop története folytatódik, méghozzá nem is akárhogyan. Az Archívumi munkák mellett ezúttal az iskola is fontos szerepet kap főhősünk életében, így stílszerűen illeszkedik a Prológus Back to School tematikus hetünkhöz könyvajánlóm. Amellett pedig, hogy megtudhatjátok, milyen módon telik Mac beilleszkedése az új iskolába, az első részben elvágott történet is maradéktalanul folytatódik, és valami olyan végkifejlet felé haladhatunk, amely az egész világot megrengetni készül. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon pozitív hatással van-e az iskolai környezet beépítése, avagy emiatt veszít valamennyit "varázsából" a kötet? A továbbiakban erről is szót ejtek.
Író: Victoria Schwab
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 296
Eredeti ár: 2980 Ft
Fülszöveg: Mackenzie ​Bishop, az Őrzők egyike, akinek feladata, hogy megakadályozza az erőszakos Történeteket kijutását az Archívumból, nemrég kis híján maga is egy Történet keze között lelte halálát. Most pedig, amikor az új iskolában új tanév kezdődik, Mackenzie igyekszik új életet is kezdeni – és maga mögött hagyni a nyáron történteket. A továbblépés azonban nem könnyű – különösen akkor nem, ha az ember álmát a történtek és a Történetek kísértik. A múlt persze múlt és már nem okozhat több fájdalmat, amikor azonban egy rémálom Mackenzie ébren töltött perceiben is újra és újra felbukkant, az Őrző kénytelen eltűnődni azon, vajon tényleg annyira biztonságban van-e, mint gondolja.
Mindeközben emberek tűnnek el nyom nélkül, és látszólag az egyetlen közös bennük Mackenzie – aki ugyan biztos benne, hogy az Archívum többet tud, mint amennyit elárul, mielőtt azonban ezt bebizonyíthatná, ő maga válik az első számú gyanúsítottá. És ha Mac nem találja meg az igazi bűnöst, akkor mindent elveszíthet: nem csupán az Archívummal való kapcsolatát, hanem az emlékeit is – sőt, akár még az életét is. Vajon képes lesz-e Mackenzie kibogozni ezt a rejtélyt, mielőtt ő maga is végleg fennakadna az őrült történések hálójában?
 Archívumi történetünk egyre kuszábban folytatódik. Míg az első részben felületes képet kaphattunk a háttérben zajló munkákról most kicsit mélyebbre is betekintést kaphatunk, ugyanis ahogyan az lenni szokott minden nagyobb rendszer esetében, nem minden a legolajozottabban működik. Főszereplőnk Mac mindeközben kénytelen az új iskolaévvel is szembenézni, azonban több párhuzamos életet élni úgy, hogy tökéletesen elválasszuk a kettőt, és még közben kellő odafigyelést fordítsunk önmagunkra, nem igazán könnyű feladat. Hát még ha ezt megfejeljük különös kimaradásokkal, látomásokkal, egyre gyanúsabb eltűnéses esetekkel. Az őrültség és a valóság vékony határa már nem igazán felfedezhető. Ahogyan haladunk előre egyre inkább érzékelhetjük, hogy nem a legjobb irányba haladunk, bármelyik cselekményszálra is tekintünk, az izgalmak feszített tempóban adagolva érkeznek, miközben mindezt nem érzékelhetjük túl soknak.

 Ami miatt számomra egy kicsit veszített a varázsából az egész történetfolyam az a mai bejegyzésemnek a fő témája, az iskolai világ. Talán éppen az volt egy igen nagy pozitívuma az első résznek, hogy nem próbálta azt a szokványos klisés helyszínt felvonultatni, amit azt átlagban megszokhattunk. Nem mondom, hogy ez egy akkora nagy probléma lenne, nem működhetne a dolog, ne vinné előre a történéseket, még indokoltnak is hatott a bevezetése, de valamiért rossz szájízzel voltam ez iránt. Természetesen ahogyan az lenni szokott kaptunk még egy fiút, hogy ne legyenek annyira egyértelműek a dolgok a szerelmi szálak terén se, bár ez nem annyira zavarta meg a képet, szóval pozitívan operált vele az írónő. Természetesen ezek mellett is nagyon tudtam szeretni az összképet, de azért klisék nélkül valahogy jobban tudtam volna koncentrálni a fontos dolgokra.

 Ha már fontos dolgok, akkor nem mehetek el anélkül a sok szál mellett, amit már korábban is említettem. Szerencsére mindezektől függetlenül senki sem érezheti zsúfoltnak, követhetetlennek az események sokaságát, sikerült pont azt a harmóniát megtartani, ami izgalommal eltöltve viszi előre az olvasót. Mackenzie megtört hangulata minden egyes sorból csak úgy árad, ezzel egy olyan különleges légkört teremtve, melyben az eseményszálak szépen beágyazódva folyhatnak előre. Mind közül kétségkívül az archívumiak voltak a legérdekesebbek. Külön nagy pozitívum, hogy most mindezek a való világban is erős befolyás alá kerültek, így azok a bizonyos határvonalak tényleg nagyon összekuszálódtak. Kiszámíthatóság szempontjából mindvégig várunk egy bizonyos történésre, amit aztán meg is kapunk, de tekintve, hogy erre a részre átvezetésként kell gondolnunk, így tökéletesen megfelelhet az elvárásoknak.

 Az iskolának köszönhetően jobban megnyílik számunkra a világ, több új karaktert is megismerhetünk. Mindeközben természetesen központi főszereplőnk, Mac a lehető legjobban szerepel ebben a részben. Nincs megjátszott tetszelgés, ami teljesen ellehetetlenítené élethű személyének kérdését. A szülők is kellő mértékben avatkoznak bele a dolgokat, nem úgy, mint néhány hasonló történetben, ahol is semmilyen mértékben nincs jelen a szülői behatás. Ezek bár apró momentumok, mégis sokat lendítenek a történetszálon, miközben sokkal valósághűbb közegben érezhetjük magunkat.

 Összességében a tökéletestől egy nagyon picit lentebb teljesített a Felszabadulás, de ily módon is több izgalmat szolgáltathat olvasói számára, mint akármelyik másik ehhez hasonló sztori. Kétségkívül a harmadik rész lesz várhatóan, ha egyszer végre elkészül, az ami felteszi az i-re a pontot. Én ezt már tűkön ülve várom, ugyanis Victoria Schwab írói tehetsége megkérdőjelezhetetlen, világai egytől egyig elvarázsolnak. Mindenkinek érdemes odafigyelnie rá, van egy olyan érzésem, hogy ezeket is klasszisokkal tudja majd fokozni. Meggyőződésem, hogy akik Az Archívumot szerették, azok a második részt is imádni fogják, de akik esetleg még nem ismerkedtek meg ezzel a különös világgal, azoknak is jó szívvel ajánlom a felfedezést. És hogy végtére a képzelet és a valóság milyen tekintetben találkozhat egymással? Várható-e felszabadulás? A könyvből természetesen kiderül.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.




0 Megjegyzések