Holly Black – Cassandra Clare: A bronzkulcs


 Már olyan régen vártam, hogy megjelenjen magyarul is a Magisztérium sorozat harmadik része, hiszen én már tudtam, hogy mennyire fantasztikus történettel is van dolga annak, aki kezébe veszi a köteteket. Még nyáron meg is jelent, így most a Prológus Middle Grade könyveket feldolgozó hetére tökéletesen bele tudtam illeszteni A bronzkulcsot. Ami külön érdekes, hogy jelen esetben egy harmadik részről beszélünk, és eddig még nem került fel az oldalra az első kettőről szóló értékelésem, pedig az egyik legnagyobb kedvencemről beszélünk, melynek eddig minden kötetével egyre jobban sikerült elvarázsolnia. A belső értékein túl muszáj kiemelném a borítókat is, hiszen elég látványosra tervezték azokat. Külön tetszik, hogy mindegyik könyvön egy kiemelt szín dominál. A továbbiakban nyomon követjük, hogy milyen tekintetben bizonyultak igaznak a jóslat további részei: "Egyikőtök el fog bukni. Egyikőtök meg fog halni. Egyikőtök pedig már eleve halott.", mindenesetre a történet semmilyen szempontból sem bukott el.
Író: Holly Black – Cassandra Clare
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 280
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: A Magisztérium diákjai elméletben teljes biztonságban vannak varázslatos iskolájukban. A mágusok gondos irányításával megtanulják használni a varázserejüket, és rendet teremteni a kaotikus világban.
Ám a káosz most felveszi velük a harcot.
Callnek, Tamarának és Aaronnak olyan dolgok miatt kéne aggódniuk, mint a felmérők és varázsversenyek. Ám az egyik iskolatársuk megdöbbentő halála után muszáj a hidegvérű gyilkos nyomára bukkanniuk… kockára téve a saját életüket.
Az ifjú barátok kénytelenek szembenézni azzal, hogy a mágia csak annyira jó, amennyire a felhasználója. Gonosz kezekben mérhetetlen kárt tud okozni – hacsak Call, Tamara és Aaron még időben meg nem akadályozzák.

A Magisztérium-sorozat lenyűgöző harmadik részében a két nagy sikerű írónő, Holly Black és Cassandra Clare egy olyan iskolát tárnak elénk, ahol bármi megtörténhet – legyen jó vagy gonosz –, és az igazságot egyedül úgy lehet kideríteni, ha hőseink mindent hajlandóak kockára tenni.
 Az előző rész izgalmai után, mikor is kiderült, hogy Constantine lelke benne született újjá, és lényegében az ellenség ő maga valójában, sikerül megtartani ezt a titkot a kialakult csapattal, így a tanács tagjai mit sem sejthetnek róla, hogy nem feltétlen ünneplés lenne a megfelelő módja a kialakult helyzet után. Természetesen a Magisztérium diákjai ebben az évben sem tölthetik nyugodalmas iskolai évüket, Call pedig hatványozottan megtapasztalhatja azt, hogy milyen is amikor egy bizonyos probléma elvonja a figyelmét mindenről. Akkor pedig pláne nehéz bármire is koncentrálni, ha éppenséggel az életedre akarnak törni. Természetesen, ahogyan ezt korábban megszokhattuk, nem csak az adott rész problémájának megoldása felé haladunk, a végkifejlet annál sokkal, de sokkal összetettebb, így a végére csak még inkább több kérdésünk lehet. A jóslat is megfejtődni látszik, de az írónőket ismerve, még a megoldottnak vélt dolgok is a feje tetejére állhatnak, hogy aztán az állunk újból a padlón találhassa magát.

 A Magisztérium sorozat első részénél nagyon sok olvasó jött azzal, hogy nagyon hasonlít a Harry Potter világára, hiszen jelen esetben is hangsúlyos szerepet kap a mágia, azonban ahogy egyre inkább haladunk előre, rajzolódik ki előttünk, hogy mennyi egyediség lapul meg ebben a történetben is. Szerintem felesleges lenne összehasonlítani egymással, de az tény, hogy maga nemében mindkettő elvarázsol. Call történetében eddig nagyon sokszor tapasztalhattuk azt a lenyűgözöttséget, meglepettséget, amit a különböző csavaroknak köszönhetően hoztak létre az írónők, és ezt eddig fokozatosan csak növelni tudták. Maga a nyomozásos szál is belefűzött egyfajta izgalmat az egészbe, érdekes volt tippelgetni, hogy vajon ki is lehet az a személy, aki megnehezíti hőseink életét. Ami még ehhez kapcsolódóan megemlítendő, hogy magát az indítékot sem tudhattuk konkrétan, ugyanis több oldalról is "támadható" felületté vállt Call, így ez is kérdésessé vállt. Így a lehetőségek tárháza is óriásira gyarapodott, nekem nem is sikerült összetennem előre a képet.

 A káoszmágiáért rajongók is sokkal, de sokkal többet kaphatnak, mint amit eddig megszokhattak, ugyanis mivel két krétorunk is akad az idei tanévben, ráadásul pont ugyanannál a mesternél, így az oktatásban is megjelenik jó pár trükk, amit alkalmazni tudnak. Ezek által még inkább érdekesebbé válik a világ, hiszen pont ezek az alapjai az egésznek. Ha már egész, akkor érdemes darabjaiban is szétcincálni azt, és minden egyes kis szálat kiemelt elemként tekinteni, hiszen annyi, de annyi alapesetben fel sem tűnő szállal operálnak az írónők, hogy az általuk felvetett kérdések hadával találkozhatunk mi magunk is.

 A szerelmi szálak is hangsúlyosabb szerepet kaptak, még akkor is, ha ezt elég kusza módon tálalják felénk. A Prológusra írt egyik cikkünkből kiderül, hogy ezt szándékosan alakították így, hogy minden egyes párosítást, melyet az olvasók elképzelnek, lehetségesek legyenek mindaddig, amíg a végkifejlet mellett konkretizálni fogják azokat. Szerintem ez egy igencsak jó megoldás amellett, ahogy a szereplők származásában, nemi identitásuk megjelenésében is az elfogadást sugalmazzák a fiatalabb olvasók számára is. Mindezt nem direkten a képünkbe nyomva, hanem teljesen természetesnek véve azt, az alap történet felépítésbe belefűzve azt. Ahogy szereplőink egyre inkább nőnek fel, és elindulnak a felnőtté válás útján, külön élményekkel szolgál, hogy közben naivitásuk, hogyan jelenik meg egy-egy cselekedetükben, gondolatukban. Jókat lehet rajtuk derülni, és esetleg párhuzamokat vonni saját fiatalkori énünkkel, ha már éppenséggel nem feltétlen a célközönség tagjaihoz tartozunk.

 Amit garantálni tudok, hogy ismét egy olyan befejezéssel ért véget a történet, ami miatt mindenki követelni fogja a következő részt. Az, hogy lehet-e überelni, már nem is kérdés, mindig van feljebb Cassandra Clare - Holly Black párosnál. Annyira magával ragadó a Magisztérium sorozat, hogy nehéz elképzelni nélküle a továbbiakat, tűkön ülve várom, hogyan is alakul kedvenc szereplőink sorsa, és hogyan is haladunk majd visszafordíthatatlanul egy döbbenetes befejezés iránya felé. Amit viszont javaslatként megfogadhatnak azok, akik még csak most érdeklődnek a sorozat kötetei iránt, tessék kézbe venni ezeket a nagyszerű történeteket, és engedni ennek a fordulatos cselekménnyel megfűszerezett sztorinak. Azok, akik a harmadik részbe kezdenek bele, kössétek fel a gatyátokat! A hangulat egyre inkább ködössé, kegyetlenné válik. "Egyikőtök el fog bukni. Egyikőtök meg fog halni. Egyikőtök pedig már eleve halott."



Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések