Holden Rose: Leonardo lovag


 Most egy igen izgalmas kötetről tudok beszámolni nektek a Prológus Főnix kiadói hetének keretein belül, ugyanis egy olyan gyerekeknek szóló mesét olvastam, ami nem szimpla könyvként, hanem színezőként is funkcionál. Mint ahogyan a Hollóvér esetében is, ebből is az Olvasni jó! versenyre készítettem a legfiatalabb olvasók számára feladatlapot, és talán kijelenthetem, hogy ehhez volt az egyik legizgalmasabb összeállítani úgy, hogy érdekes és közben a saját szintjükhöz illeszkedő legyen. Mivel sokat foglalkozok gyerekekkel, így nem is meglepő, hogy önszántamból is keresem azokat a köteteteket, amelyeket majd aztán fel tudok használni akár foglalkozásokon, akár ajánlhatok másoknak az olvasás megszerettetése céljából. Első megérzésem a Leonardo lovaggal kapcsolatban, hogy pont azt az átfordulási pontot sikerül vele elkapni a gyerekeknél, amikor már érdeklődnek az olvasás iránt, de közben a gyermeki én sem marad a háttérben. Ki ne szerette volna összefirkálni az első keze ügyébe kerülő könyvet annak idején? Hát ez most legálisan meg is tehető.
Író: Holden Rose
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 112
Eredeti ár: 2280 Ft
Fülszöveg: Amikor írni és olvasni tanultam, folyton rám szóltak, hogy ne firkáljak a könyvbe, ne rajzoljak a margóra, de én nem értettem, miért olyan nagy baj ez.
Most már felnőtt vagyok, így tudom, hogy nem volt baj. Hiszen akkor sajátítottam el a betűket, és nyilván mindenhova írni akartam.
Rajzold le, ami éppen az eszedbe jut, ha attól jobban tudsz figyelni, húzd alá a lényeget, ha úgy könnyebben megjegyzed! És derítsd ki, hogy a nagy költőnek jól áll-e a szemüveg meg a bajusz!
Igyekezz sokat olvasni, és firkálj, vagy rajzolj jeleket az érdekes részek mellé, próbálj jegyzetelni, bekarikázni, kiemelni, szóval, tanulj meg tanulni!
Ez egy olyan könyv, amit úgy olvashatsz, hogy közben mindent szabad.
Holden Rose

***

Leonardo ​lovag
…vagy ahogy anyu hívja: Levente,
egy nemes küldetést teljesít.

Főleg hétvégén áll szolgálatba,
amikor nem kell suliba menni.

Elfeledett kincseket kutat fel,
szörnyek hadait küldi melegebb éghajlatra,
és közben mindenkinek segít, aki rászorul.

Semmi sem állhat az útjába,
mert ilyenek a lovagok!

Bátrak, büszkék és szemfülesek.
Legalábbis ebédig,
majd ebéd után, egészen fürdésig, újra.

Színes történet egy színtelen könyvben.
Olvasd el és színezd ki!
 Maga a történet, ahogyan az elvárható egy mesétől, tanulságokkal teli, de közben abszolút szórakoztató is. Levente imád lovagosat "játszani". Olyannyira, hogy sokkal inkább tűnik neki valóságnak, mint játéknak. Egy lovagnak viszont, bármilyen kalandokban is vesz részt, be kell tartania bizonyos szabályokat. De nem csak erre tanít meg a kötet. Bizonyos kifejezések, tulajdonságok példával alátámasztott magyarázata is épp annyira megfér benne, mint amennyi szórakozás. Mert nyilván az sem maradhat ki belőle. Érdekes felnőttként is visszagondolni arra, hogy mennyire más volt annak idején gyermeki gondolkodással létezni, és átadni magunkat az önfeledt játéknak, a képzelet minden egyes területét bevetve. Egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy nem egy kisfiú szavait, gondolatait olvasom. Holden Rose-nak, mint ahogy Howard Matheu történetei esetén, most is sikerült megragadnia, amitől hitelessé válik az egész.


Az alap elgondolás, hogy ezt az egész történetet egy színezőkönyvbe operálják bele, számomra viszi a prímet. A fülszövegben is olvasható írói megjegyzés pedig abszolút felteszi az i-re a pontot. Miért ne lehetne pont azt kihasználni, amit a gyerekek annyira szeretnek, és az olvasás pozitív élményként való elkönyvelése irányába hajtani. Ne nyúlj hozzá, ne firkáld össze, ne dobáld, ne csináld ezt, ne csináld azt! Csupa tiltás, ami aztán nem meglepő módon átalakul majd egyfajta hárítássá. És akkor itt van ez a kötet, ami kifejezetten kéri, hogy húzzák alá, karikázzák be a gyerekek szerint fontos részeket, de attól se riadjanak vissza, ha éppen az író portréjának kifigurázása a cél. Nem hinném, hogy ettől aztán később ne becsülné meg bárki is azt, amije van, vagy ne vigyázna a holmijára. Ez a kötet lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek kibontakozhassanak úgy, ahogyan ők szeretnének.

 Én nagyon örülök, hogy egy ilyen kötettel sikerült bővíteni a fiatalabb olvasók számára készített izgalmas kiadványok számát. Aki kezébe vett már bármilyen Holden Rose történetet, az tisztában lehet vele, mennyire jól is ért a gyerekek nyelvén, hiteles formában visszaadva mindezt. Azoknak a szülőknek, tanítóknak mindenképpen ajánlom, akik meg szeretnék fogni a gyerkőcöket, akár szünetben, akár iskola közben, és már a lehető leghamarabb elindítani őket abba az irányba, hogy saját szórakozásra is lehet olyan könyvekkel találkozni, ami élvezhető. Az pedig, hogy mellette még hasznos és tanulságos, észrevehetetlen módon, már csak hab a tortán.



Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések