S. K. Tremayne: A tűz gyermeke


 A Prológusos Átkok hetére egy igazán izgalmasnak tűnő olvasmányt sikerült kiválasztanom A tűz gyermeke című könyv "személyében". „Halott leszel karácsonyra.” - jósolja meg a főszereplőnk újdonsült mostohafia, és a további jóslatoknak, szellemekkel tarkított eseményeknek köszönhetően jogosan érezheti elátkozottnak magát Rachel. Alapvetően szeretem az olyan történeteket, melyek egy szövevényes háttérsztori mellett a nyomasztó hangulatot sem mellőzik, mostanában pedig egyre inkább vágyom a témában thrillerként funkcionáló kötetekre. A tűz gyermekének borítója pedig ezt teljes mértékben sugallni tudta felém, egyszerűen ismét szerelembe estem, ami mostanában még inkább jellemző rám külcsín tekintetében is. Hogy tetszett a 432 oldalon kibontakozó történet? A továbbiakból kiderül.
Író: S. K. Tremayne
Kiadó: GABO Kiadó
Oldalszám: 432
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: Tökéletes ​férj, tökéletes mostohafiú.
Tökéletes hazugság?

A Fagyos ikrek szerzőjének hátborzongató lélektani thrillere

Amikor Rachel hozzámegy a sötét hajú, jóképű Davidhez, úgy tűnik, minden rendbe jön az életében. Londoni szingliségéből David gyönyörű cornwalli birtokára költözik, ahol gazdagságot, szerelmet és egy odaadó mostohafiút kap, Jamie-t.
Jamie viselkedése azonban hamar megváltozik, Rachel tökéletes élete pedig megbomlani látszik. A fiú nyugtalanító jövendöléseket mond, és azt állítja, kísérti őt elhunyt anyjának, David előző feleségének szelleme. Jamie ezzel vajon büntetni akarja Rachelt, vagy egyszerűen csak sokkal mélyebbek a lelki sebei, mint azt Rachel gondolta?
Rachel a múlt eseményei között kutatva gyanakodni kezd férjére. Miért vonakodik ennyire, hogy megvitassa vele Jamie viselkedését? És két évvel azelőtt vajon mi okozta exfelesége váratlan halálát? Ahogy elmúlik a nyár, és közeledik a december, Rachel egyre inkább rettegni kezd, hogy Jamie szavaiban igazság rejtőzhet: „Halott leszel karácsonyra.”
 Rachel beházasodik egy tehetős, saját birtokkal rendelkező komoly üzletember, David családjába. David előző felesége, a tökéletesnek tűnő Nina helyét nem is olyan könnyű átvennie Rachelnek. A birtok felújítása, az antik luxus és az egész környezet eleinte oly távolinak tűnik főszereplőnknek, hiszen semmilyen tekintetben nem jellemzi előéletét, származását a tehetősség, sőt... Aztán ott van Jamie, aki különösebbnél különösebb dolgokat kezd el mesélni anyjáról, aki szerinte visszatért, és kísérti őt. Mindezen nem segít az sem, hogy annak idején nem találták meg a holttestet, ami még mindig a birtokot környező bányák vizének mélyén sodródhat. Vagy talán nem is halt meg, és még életben van? Hogyan halhatott meg? Mi az a nagy titok, amit újdonsült férje titkol Rachel elől? Jamie csak a trauma miatt képzelődik vagy valami más is van a háttérben? Vajon karácsonykor valóban meghal Rachel? A történetből ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereshetjük a választ.

 Az ilyen jellegű történeteknél, ami főleg a hangulatával próbálja megfogni az olvasóit azon túl, hogy mi is a fő történetszál, egyfajta alap konstrukció, hogy lassabban folynak a dolgok, minthogy más témába tartozó köteteknél tapasztalhatjuk. Én abszolút tudok azonosulni ezzel a fajta történetfolyással, sokkal jobban tudja közvetíteni az apró gondolatfoszlányokat, érzéseket, hátborzongató légkört, mintha azt sem tudnám, merre fordítsam a fejem a temérdek történés között. Nem mondanám, hogy ezekben a sztorikban, speciel A tűz gyermekeiben is, ne történne semmi izgalmas, ami fő vonulatával ne tudná fenntartani az olvasó érdeklődését. Szerintem ez a fajta stílus egy magasabb szintet képvisel az olvasó és történet közötti viszonyra való utaltság között.

 Egyik legnagyobb húzóereje a könyvnek, hogy nagyon nehéz megmondani, mi is áll a dolgok hátterében. Ahogy egyre inkább kezdjük megismerni a szereplőket, annál több kérdésünk merülhet fel azzal kapcsolatban. Én magam is rengeteg összeesküvés elméletet gyártottam a különböző eseménykehez. Amit egy ideig el is hittem, aztán a következő olvasás során S. K. Tremayne le is döntött. Fogalmam sem volt, hogy végül hová is lyukadunk ki ezzel kapcsolatban így, hogy folyamatosan fordult a véleményem. A történet vége felé az izgalmas események csak hatványozták az izgalmakat, ott már nem is bírtam megállni, hogy ne jussak minél előbb annak végére.

 Szereplők tekintetében tényleg csak néhány karakterrel operál a könyv írója, közülük is legjobban Rachel-t ismerhetjük meg. David és Jamie kapnak még hangsúlyos szerepet, a család birtokán élő mama, valamint a házvezetőnő nagyon csekély mértékben vannak jelen. Rachel háttérsztorija talán egy kicsit későn került előtérbe, ami egy kicsit az eleji eseményeket megakasztotta számomra, vagy a könyv végi "aha"-élményt jobban elősegítette volna, ha én magam is előbb rájövök egyes összefüggésekre. Másrészt azért ezzel sikerül elérnie az írónak, hogy a könyv mindegyik szereplőjére gyanakodjunk még úgy is, hogy alapvetően tisztában lehetünk azoknak gondolataival, egyes eseményekkor való cselekedeteiknek miértjeire.

 Összességében egy izgalmas, thrillert kedvelők számára mindenképpen ajánlott olvasmányról beszélhetünk. A lassú folyása miatt főként az ezt kedvelők tudnak mélyebben is elmerülni benne, szóval ha valaki nem rajong ezekért a történetekért, akkor sokkal nehezebben fog tudni haladni vele. További erőssége a könyvnek a kiszámíthatatlan végkifejlet, és az a szemléletmód, hogy minden hatással van mindenre, és nem is feltétlen egy oldalra kell kivetíteni a "gonoszt". Ilyen tekintetben szerintem abszolút egyedit tud nyújtani a kötet. A tökéletes díszlet, melyben az egész történet kibontakozik: Cornwall, a sziklás, barlangos, viharos hangulatával tökéletesen megalapozza az egészet. Végül Rachel halott lesz-e karácsonyra? Derítsétek ki ti magatok is! :)

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések