Magos Judit: Demény - Most én ugatok


 A bookline/shopline facebook oldalán rendezett nyereményjátékon volt szerencsém megkapni Magos Judit deményizmusról szóló könyvét. Mondanom sem kell, hogy nagyon nagy örömmel vártam a könyv érkezését, és kíváncsian fogtam bele az olvasásba is.
Író: Magos Judit
Kiadó: Libri, 2014.
Oldalszám: 300
Eredeti ár: 3990 Ft
Fülszöveg: „ A kétlábúak elég kiszámíthatatlan, ingatag lények, de ha megfelelően tudjátok kezelni, akkor könnyedén az uralmatok alá hajthatjátok őket. Ahogy én, az egész világot…”
Demény, aki a szerénységet hírből sem ismeri, karizmatikus egyéniségének köszönhetően szinte fénysebességgel több tízezer hódolót szerzett. Jogosan.
A négylábú diktátornak rengeteg ugatnivalója van, amit meg kell osztania a világgal. Az egyedi humorral fűszerezett sorok között kitűnik a felelős állat- és gazditartás fontossága, és hogy a boldogsághoz gyakran nem kell más, csak töpörtyű, béka, hosszúcombú csajok és egy melegszívű kétlábú.
Demény nem csupán az első kortárs magyar íróvizsla, de egyben a deményista filozófia megalkotója, véleményvezér, gazditréner és békászó bajnok, de töpörtyű-minőségellenőrként is rövid idő alatt komoly elismertségre tett szert. Ráadásul celEB.
2009 körül született Fejér megyében, de kölyökkorát és családi hátterét homály fedi. Életének első hónapjait méltatlan körülmények között, rácsok mögött töltötte, ez meghatározta későbbi munkásságát. Valódi fordulatot az jelentett számára, amikor örökbe fogadta a kennelsorra tévedt, jobb sorsra érdemes kétlábút, Magos Juditot, akit ma már csak Gazdinak szólít, és aki egyben Demény korszakalkotó és humorral gazdagon átszőtt ugatásait lejegyezte.
A négylábú írónak ez az első könyve, amelyről a tőle megszokott szerénytelenséggel állítja: ALAPmű.
„A gazdik nem tökéletesek, hogyan is lehetnének, hiszen nem kutyák.
De épp ezért a bénaságért, ezekért a kedves hibákért lehet őket annyira szeretni.
Meg persze a töpörtyűért.
Főleg a töpörtyűért."
EL FOGOD OLVASNI.
ALAP.
 A könyv sajátos leírásmódja számomra abszolút újdonság volt, egy kutya (vagyis nem EGY kutya, hanem A kutya) szemszögéből láthatjuk a saját világát, olvashatjuk történetét, és hasznos tanácsokkal látja el kutyatársait. Eleinte kicsit furcsának találtam ezt az írásmódot, kicsit soknak éreztem néhány visszatérő motívumot, de kétségkívül már az elején magával ragadott a könyv, és csak úgy faltam Demény szavait. A történet előrehaladtával teljes mértékben hozzászoktam az elején még furcsának tartott megnyilvánulásokhoz. Hogyan jellemezném egy mondatban a könyv rám gyakorolt hatását? (Mit könyv, az író Judit... akarom mondani Demény rám gyakorolt hatása?!) Érzelmi hullámvasút. Egy bizonyos pontot elérve hol megszakadt a szívem, és a sírás kerülgetett, aztán rá 2 percre pedig hangosan nevetve törtek ki belőlem az érzések. Aki rezzenéstelen arccal olvassa végig a könyvet, az egy csirkefej (megértéséhez olvasd el a könyvet). Sikerült átértékelnem néhány dolgot az állatokkal kapcsolatban, rávilágított néhány hiányosságomra. És bár nem rendelkezem (MÉG) háziállattal, nagyon sokat tanított nekem Demény látásmódja, a deményizmus.

 Demény felsőbbrendűsége kétségtelen, de számomra hasonlóan hozzá, Max nagyon nagy kedvenc lett. Talán a mukik iránti eszeveszett vonzalma az, ami nagyon megfogott benne. Egy nagy gyerek. Imádom!

 Ennek a nyereményjátéknak köszönhetően sikerült megismernem Demény hihetetlenül becsülendő falkáját, így most már Facebookon, és Demény saját blogján is nyomon követhetem életútjukat, olvashatom bölcsességeit, nevethetek vicces történetein. És nem utolsó sorban kicsit mindenkiben átértékelődhet az állatok iránti segítségnyújtás fontossága. (És bár rengeteg szó esik Deményről, de azért ne feledkezzünk meg valódi írónkról, Magos Juditról, aki minden tiszteletemet kiérdemelte. Nagyon remélem, hogy még olvashatok tőle további könyvek kapcsán is.)

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Max, Demény

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések