Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia


 Mivel a szerencse sosem pártol el mellőlem (remélhetőleg továbbra sem fog), így a Pongrác kiadó által moly.hu-n meghirdetett nyereményjátékon én lettem az egyik szerencsés, aki megkaphatta Nita Szendrey: Hollow Creek Akadémia című könyvét. (És itt is nagyon köszönöm nekik!)

 Nemrég meg is érkezett, és nem is vártam sokat az elolvasásával. Igaz, hogy nem én vagy a fő célközönség, de egy pihenő kitekintés az utóbbi időben olvasott könyvek miatt már igazán rám fért. És ráadásul kemény borítós... KE-MÉNY-BO-RÍ-TÓS!!! (A könyvek ilyesfajta tulajdonsága mindig nagy örömmel tölt el.) Már a borítót elnézve is rájöhetünk, hogy a célközönség kb. 12-16 éves korosztály; motívumokat tekintve pedig a zene, hangszerek a dominánsak. Szerintem ez tökéletesen illik a könyv történetéhez. (Borító elemzést láttak, hallottak olvastak!)

Író: Nita Szendrey
Kiadó: Pongrác, 2014
Oldalszám: 336
Eredeti ár: 3600 Ft
Fülszöveg: Jaide Morrow nem éppen azok közé a diákok közé tartozik, akiknek határozott elképzelésük lenne a jövőről. Így – amikor apja sok-sok év után visszacsöppen az életébe – hamar hagyja magát meggyőzni, hogy tanulmányait Chicagóban folytassa. Bizakodva indul útnak, ám amikor megérkezik, balsejtelme a sulival kapcsolatban beigazolódni látszik. 

A HCA neves bentlakásos középiskola, amely az angolszász hagyományokra épít: mentorok, prefektusok, versenyek, kulturális programok színesítik a diákok életét. A tizenöt éves, félénk, magának való, önbizalomhiánnyal küszködő lány számára reménytelen küldetésnek ígérkezik a beilleszkedés, de amikor találkozik évfolyamtársaival, a különc Voni Trystennel és a zseni, ám kissé idegesítő Roscoe Madisonnal, fordul a kocka, és Jaide ráébred: ha nem néz szembe félelmeivel, soha nem valósíthatja meg álmait.
 A történet Jaide Morrow-ról, egy önbizalom-hiányos, zeneszerető lányról szól, akinek életébe újra visszatérő édesapja javaslatára beiratkozik a Hollow Creek bentlakásos Akadémiára. Ezek után nyomon követhetjük Jaide életét az akadémián, a beilleszkedéssel járó problémákkal, önbizalomhiánnyal, szerelmi szálakkal, valamint a tinik általános problémáival. (Amit lássunk be, hogy mindig is érdekelni fogja az éppen ebben a korban lévőket, így a téma mindig aktuális marad.)

 Biztos vagyok benne, ha mondjuk 12 évesen olvastam volna, akkor (is) nagyon tetszett volna, de még így 20 éves fejjel is nagyon jó volt kicsit "nosztalgiázni" (hú, de "öreg" lettem hirtelen...), és annak ellenére, hogy könyv tele van kiszámítható elemekkel, még így is sikerült felkelteni az érdeklődésem. Korábban még ezek sem tántorítottak volna el a rajongástól, úgyhogy hibának abszolút nem nevezném. És nekem senki ne mondja, hogy a fiatalok nem a "klisés" dolgokért rajonganak.

 A szereplőkön kívül a különböző emberek sokszínű problémái, és ennek saját szemszögükből való bemutatás, a szereplők vívódása, érzéseik kialakulása fiú-lány szemszögből is bemutatva (DE nem átcsapva csöpögős romantikus történetté) teszi még különösen érdekessé az egészet. Számomra viszont a karakterek személyisége, szerethetősége tette igazán különlegessé a történetet. Az is tetszett, hogy majdnem minden fejezet kezdésében különböző dalok jelennek meg, amit éppen a szereplők hallgatnak, de az egész könyvben találunk utalásokat (vagyis nem is annyira utalások, ha már konkrétan meg vannak nevezve) könyvekre, filmekre, zenékre. Ezekkel is csak közelebb kerül a fiatal olvasókhoz, ezzel teszi maivá számukra.

 Negatívumokat tekintve, egy részen változtatnék mindenképpen. Jaide apja érkeztével jogosnak éreztem, hogy x év eltelte után Jaide nem szívesen fogadja apja érkezését, visszatértét a családba. Viszont azt a részt jobban kifejteném, vagy esetleg több hangsúlyt fektettem volna arra, hogy az okok (amiért Jaide apja nem volt jelen a lány életében) tisztázására és az az utáni érzések, folyamatok lejátszódására. És talán az elfogadást sem zártam volna le ilyen könnyen/gyorsan. Tehát, ha ti, vagy kisebb tesótok a célközönségbe tartoztok, akkor mindenképpen ajánlom a könyvet, jó elfoglaltság lesz. Ha pedig kiestél ebből a körből, akkor is olvasd el nosztalgiázás szempontjából nem fogsz csalódni.

 A következő részt is biztosan el fogom olvasni, ugyanis érdekel, hogyan folytatódik kedvenc szereplőim megpróbáltatásai, és hogy alakulnak a szerelmi szálak. Ha húgom eléri az ajánlott kort, akkor biztos vagyok benne, hogy örömmel fogom a kezébe nyomni, hogy ő is elolvassa.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Roscoe, Jaide, Josh

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések