Kathy Reichs: Virals - Fertőzöttek


 Őszintén megmondom, Lexa nyereményjátéka előtt még nem találkoztam Kathy Reichs nevével, annak ellenére, hogy a Dr. Csont című sorozatot nagyon szeretem. És, mint ez most kiderült, a sorozat az ő regénye alapján készült. A nyereményeket nézegetve akadt meg a tekintetem a borítóját látva, ezért egyből utána is néztem a sorozatnak, ami már elsőre elnyerte szimpátiámat. Szerencsémre pedig pont ezt a csomagot sikerült megnyernem. Ezúton is nagyon nagy köszönet Lexának, valamint a Fumax Kiadónak!

 Kinézetre a könyv nagyon illik a történethez, nekem különösképpen tettszik a kék szín, a könyv szélein lévő fényvisszaverős részek is még különlegesebbé teszik az egészet. Bár a Fumax Kiadó munkásságára nézve ez nem is olyan meglepő, ahogy elnéztem borítók tekintetében legtöbb esetben nagyon szép munkát végeznek. A könyv felosztását tekintve, a fejezetek hosszúsága nem elhúzott, így sokkal jobban megkönnyíti az olvasást, a kisebb-nagyobb szünetek között.
Író: Kathy Reichs
Kiadó: Fumax, Budapest, 2013
Oldalszám: 384
Eredeti ár: 2995 Ft
Fülszöveg: Tory Brennan vérében pezseg a kalandvágy. Nem csoda, hiszen a világhírű törvényszéki antropológus, Temperance Brennan unokahúga.

Tory és tudóspalánta barátai, Ben, Hi és Shelton Dél-Karolina egyik félreeső szigetén élnek, de szabadidejükben a Loggerhead-sziget mocsaraiban és a LIRI Kutatóintézet épülete körül ólálkodnak.

Amikor az intézet titkos laboratóriumából kiszabadítanak egy tudományos kísérletekre használt farkaskutyakölyköt, megfertőződnek a kutya-parvovírus egy kísérleti törzsével.

A titokzatos fertőzés örökre megváltoztatja a négy fiatal DNS-ét és életét. Már nem csak barátok – egy falkába tartoznak. Veszélyesek. Fertőzöttek. A fiatalok tudományos kíváncsiságukat és újdonsült adottságaikat felhasználva egy hidegvérű gyilkos nyomába erednek. A kérdés csak az, hogy képesek-e addig életben maradni, amíg elkapják a kegyetlen ismeretlent.
KATT.
 A történet egészen kis tekintetben kapcsolódik a Dr, Csont történetéhez, ugyanis ennek a sorozatnak Dr. Tempe Brennan unokahúga, Tory Brennan a főszereplője. Tory három barátjával együtt (Ben, Hi, Shelton) mindig különleges kalandokban vesznek részt, melyek általában a Loggerhead-szigeten történnek (ahol szüleik természethez, állatokhoz kapcsolódó kutatómunkát végeznek). Egyik ilyen alkalommal egy katonai dögcédulát találnak, ez alapján nyomozásba kezdenek. A nyomozás során egy különös kísérletre bukkannak, ahol a laboratórium egyik vezetője titkos kísérletet végez egy farkaskutyán. A farkaskutyát kimenekítik, viszont azzal nem számolnak, hogy egy újfajta, emberre is veszélyes vírust szabadítanak magukra. Ha mindez nem lenne elég, rátalálnak egy, a szigeten elásott csontvázra, és ezzel még nagyobb galibába sodorja magukat, miközben a vírus által produkált változásokon is keresztül mennek.
ZUTTY.

 Mindig is szerettem  bűnügyi, nyomozós történeteket, viszont ez a könyv egy kicsit más, mint a többi, ugyanis a fiatalabb korosztály számára íródott, sci-fi/fantasy elemekkel fűszerezve. Közepébe vágó kezdéssel indul a történet, ahol egy igazán izgalmas jelenetbe csöppenünk. Ezután Tory meséli el nekünk a történéseket, de néhol egy-egy kisebb jelenet erejéig átvált az elbeszélés E/3. személyre. Ez a kezdés szerintem jó figyelemfelkeltés, és még sincs olyan érzésem, hogy előre kiszámítható lenne a cselekmény. Számomra a betörős, nyomozós, ötletelős jelenetek voltak a legizgalmasabbak, így ezeket szerettem a legjobban. Mivel ez egy sorozat első kötete, így az írónő részletes leírást ad a vírus általi átváltozásokról, és ezeknek a tüneteknek a részletezéséről, a könyv közepe fele. Bár teljesen érthető, hogy erre is nagy hangsúlyt fektetett, de nekem hiányoztak az igazán nyomozós részek. Amikor már hőseink újra a "régiek" lettek (aktivitást illetően), ezután következtek a még izgalmasabb jelenetek. A végkifejlet és a bűnös(ök) kiléte, ahogy a krimiknél megszokhattuk, fordulatokkal teli, már-már kiszámíthatatlan. (Egy bizonyos személynél igencsak néztem, hogy ő is a "sötétebbik" oldalon áll.) Ami viszont számomra tényleg nagy elismerést vívott ki, az a gyilkosság miértje, vagyis az elkövető indítéka. (Legszívesebben leírnám, de akkor nem lenne izgalmas azok számára, akik még nem olvasták el. Úgyhogy irány elolvasni!!)

 Számomra is nagy meglepetés volt, hogy a főszereplők ennyire fiatalok, az elején úgy éreztem, egy ilyen történethez jóval érettebb személyek illenének, de a könyv további részében nem is annyira volt zavaró. Továbbá kiemelném, hogy rengeteg vicces momentum is található  könyvben: amikor egymást "húzzák" a szereplők, vagy amikor Tory apró megjegyzésekkel fűszerezi gondolatait, de olyan jelenetekkel is találkoztam (pl.: idősek otthona), ahol szintén jókat nevettem.

 Ahol ilyen fiatalok a főszereplők, onnan elmaradhatatlan valamiféle szerelmi szál, esetleg a mindenki által sablonosnak gondolt szerelmi háromszög, így már az elejétől fogva "vártam", hogy mikor bukkan fel történetünkben Tory szőke hercege (vagy hercegei). Fel is bukkant, na gondoltam, innentől majd átfordul a cselekmény, és egy csöpögős, elhúzott, happy end-del végződő szál is bekerül. Hála az írónőnek nem ez lett a végkifejlet, lényegében nem is nevezhető szerelmi szálnak, inkább csak félrevezető momentumnak.

 Összességében véve tettszett a Fertőzöttek, így tőlem megérdemli az 5 csillagot, és remélem, hogy a következő rész (ami szintén ott várakozik a polcomon) még izgalmasabb, eseménydúsabb történet lesz. Jó olvasást!
(A bejegyzésben található Katt-zutty momentumokra választ kaphattok a könyvet elolvasva!)

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Tory, Hi.

Üdvözlettel: Uszáma.

3 Megjegyzések

  1. Szerettem ezt a könyvet, bár a Fumax kiadó csak jó könyveket tud kiadni.
    Orbán Erzsébet néven követlek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :)
      Igen, eddig nekem is csak pozitív tapasztalataim voltak a kiadóval, örülök, hogy neked is tetszett a könyv.
      A játékban pedig sok szerencsét kívánok! ;)

      Törlés