Keigo Higasino: X - A gyilkos ismeretlen


 A bookline webáruház oldalán, mikor állítottam össze a karácsonyi csomagomat, akkor figyeltem fel a könyvre, ugyanis akcióban kb. 900 Ft-ért adták. Ezen felül a borító alapján is nagyon ígéretesnek bizonyult, nagyon kíváncsi voltam mit fog nyújtani ez a japán író által írt krimi, aminek fülszövegében felhívják figyelmünket a lendületességre, és meghökkentő fordulatokat is ígérnek. Külső jegyeiben élőben még inkább figyelemfelkeltőbb, mint a képen, a vérből formálódó X fényesebb felületet kapott, és ez a makulátlan fehér borítón (a matematikai képletek mellett) nagyon hatásosan mutat. Ez a makulátlan fehérség a könyv belsejében, az oldalakon is érzékelhető, nagyon szép, minőségi (ha lehet ilyet mondani) lapokon olvashatjuk a történetet.
Író: Keigo Higasino
Kiadó: Libri, Budapest, 2012
Oldalszám: 380
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: A kamaszlányát egyedül nevelő Jaszukóhoz váratlanul betoppan erőszakos exférje. Heves vitába bonyolódnak, és a férfi végül holtan végzi. Szomszédjuk, a különc matematikus már régóta gyengéd érzelmeket táplál az asszony iránt. Felajánlja, hogy biztosítja számukra a tökéletes alibit. Az egyetlen kikötése, hogy Jaszukóék mostantól szóról-szóra kövessék az utasításait. Mikor a tokiói rendőrség felügyelője a helyszínre érkezik, egy brutális gyilkossággal szembesül. Ám a bizonyítékok sehogyan sem állnak össze, ezért briliáns eszű fizikus barátjához fordul segítségért. Kezdetét veszi a lángelmék csatája: az egyik zseni hideg logikával igyekszik feltárni az igazságot, míg a másik heves szenvedéllyel küzd, hogy megmentse a szeretett nőt. Higasinó Keigó világhírű, Naoki-díjas, japán bestsellerszerző. Lendületes, meghökkentő fordulatokkal teli krimijéből több mint kétmillió példány fogyott világszerte.
 A történet szerint Jaszukó és lánya, Miszakó életében újra felbukkan Jaszukó voltférje, akitől nagy erőfeszítés árán sikerült megszabadulniuk. A férfi ismét hozza a megszokott formáját, és erőszakos viselkedésével ismét pénzt sikerül szereznie a nőtől, valamint biztosítja volt családját az újbóli viszontlátásról. Azonban az estének itt még bőven nincs vége, az exférj ugyanis a találkozás végére holtan hever Jaszukóék padlóján. Ekkor megjelenik a szomszéd matematikatanár, Isigami, aki így tudomást szerez a bűntettről, de mivel már régóta szemet vetett Jaszukóra, ezért fantasztikus elméjét használva megpróbálja eltusolni az ügyet, és a nyomozás egész ideje alatt azon dolgozik, hogy minden szálat elvezessen Jaszukóéktól. Az ellentmondásos nyomok alapján a nyomozó segítségül hívja tudós barátját, hogy együtt könnyebben összerakják a kusza ügy részleteit, és a gyilkos kilétére bukkanhassanak. Ráadásul a fülszöveg meglepő fordulatokat is ígér, ami az elkövetkezendő soraimból ki is derül, hogy milyen hatással is voltak rám. Már, ha egyáltalán voltak. (Természetesen mindenféle spoiler nélkül.)

 Az egész cselekmény kibontakozása alatt kíváncsi voltam, hogy az író miként oldja meg a beígért "hihetetlen" nagy fordulatot annak ellenére, hogy ez nem egy szokványos nyomozós krimi, hanem már a történet elején tisztában vagyunk azzal, hogy ki a gyilkos. Az olvasással gyorsan, mindenféle erőfeszítés nélkül haladtam. Kicsit egysíkúnak éreztem a történetet, és egyáltalán nincs benne semmi elgondolkodtató, amit mondjuk várnék egy krimitől. Én legalábbis szeretek gondolkozni az eseteken, összeesküvés elméleteket gyártani, stb... A végén valóban van benne valamiféle csavar, vagyis inkább valami olyan, amit az olvasó addig nem tudhatott, de ez sem változtat meg sok dolgot az addig tudott információkról. (De lehet, hogy csak bennem van a hiba.)

 A szereplők sem lettek nagyon túlkomplikálva, az pedig, hogy japánokról beszélünk nekem plusz nehézséget is okozott. Nehéz volt megbarátkoznom a nevekkel, még most is puskáznom kell a könyvből. A nyomozó nevéről (Kuszanagi) önkénytelenül is egy kutyára asszociáltam. (Ez viszont már tényleg az én elvont gondolkodásom szüleménye.) Amikor már sikerült elvonatkoztatnom a japán nevektől, sajnos akkor sem sikerült a szereplőknek elnyerniük a szimpátiámat. Egyedül a nyomozót segítő fizikust, Jukavát tartom érdekesnek. Tetszett, ahogy összeteszi magában a képet, és az, hogy ezt milyen módon "tálalja" a végén az érintettekkel. Isigami, a maga elvontságával, sem maradhat megemlítés nélkül. Nagyon okosan irányítja a háttérből a szálakat, az utasításaival Jaszukót is. Leginkább az a rész tetszett "tőle", amikor leírja első találkozásukat Jaszukóval és lányával, és ebben a részben tudhatjuk meg, hogy miért is kezd el vonzódni a nő iránt, miért küzd és segít, hogy minden gyanú elterelődjön Jaszukóékról. Számomra ez a rész volt a könyv csúcspontja.

 Bár az olvasás után 4 csillagot ítéltem a könyvnek, most az értékelésem közben ráébredtem, hogy ez csak 3 csillagot érdemel. Így utólag átgondolva ez a könyv nekem csak egy egyszer olvasós történetet nyújtott, amit könnyen felejtek.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Jukava, Isigami (?).

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések