Hamarosan megjelenő: Moskát Anita: Horgonyhely


 Terveim szerint hamarosan érkezem egy külön bejegyzéssel, ahol a Könyvhétre megjelenő újdonságokról számolok be nektek, de ennek ellenére nem bírom megállni, hogy ne számoljak be egy, a napokban bejelentett megjelenésről.

 A GABO kiadó jelenteti meg Moskát Anita: Horgonyhely című fantasy könyvét, ami első ránézésre borító alapján keltette fel érdeklődésem, utána a fülszöveget olvasva pedig a történet is nagyon izgalmasan hangzik. Nagyon remélem, hogy a lehető leghamarabb nekem is sikerül beszereznem, de úgy vélem, ismét egy különlegességre találtam.

 Addig is olvassátok el először is a GABO kiadó SFF oldal cikkének a könyv történetéről szóló részletét (a teljeset itt olvashatjátok), majd végül a hivatalos fülszöveget.

"Képzelj el egy világot, ahol nem választás, hanem a világ rendjébe beleírt törvény az, hogy „itt élned, halnod kell” – ahol megszülettél, ott kell leélned az életedet, a föld ugyanis fogva tart, és elég néhány kilométerre eltávolodnod szülőhelyedtől, hogy fájdalmak gyötörjenek. E szabály alól csak a terhes nők jelentek kivételt, ők az egyedüliek, akik utazni, kereskedni képesek, és ez egy különös hierarchiájú társadalmat eredményez, ahol a férfi-nő, anya-gyerek és apa-gyerek viszony is gyökeresen eltér a megszokottól. Moskát Anita annyira új szemmel néz a férfiak és nők viszonyára, mint ahogy Le Guin tette A sötétség balkezében – nem ítélkezőn, de kíméletlenül.

A regény egy hajón született, a nők uralma ellen lázadó férfit, szabadulni vágyó lányát és egy föld mágiáját használni képes férfit követ, akiknek sorsa összefonódik, és a történet során feltárul a világ működésének titka is. Izgalmas, szókimondó, mindkét oldalt megértő és komoly kérdéseket feszegető genderfantasy, amely semmilyen másik regényhez nem hasonlít."
Marcela Bolívar festménye
Fülszöveg: Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja. 
Moskát Anita merész témát feszegető, lenyűgöző regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.



Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések