Swift

J. R. Johansson: Álmatlanság


 A könyvvel a BTK-nak köszönhetően ismerkedtem meg, ám a beszerzés iránti végső elhatározást a Főnix Könyvműhely Könyvfesztiválos mennyiségi akciója hozta meg számomra.
 Kinézetében sikerült egy történethez abszolút illő, érdekes és figyelemfelkeltő borítót létrehozni, amely nem mellesleg sokkal szebb, mint az eredeti borító. Muszáj megjegyeznem, hogy könyvminőség, olvashatóság szempontjából nagyon előkelő helyet foglal el a Főnix Könyvműhely a képzeletbeli listámon, ugyanis az eddig tőlük szerzett könyveim kivétel nélkül képviselik azt, amit külsőségekben, minőségben elvárhat egy olvasó. Az egyik ilyen például, hogy olvasás közben nem kell "megküzdenem" a könyvvel, és teljes mértékben átadhatom magam az olvasásnak.
Író: J. R. Johansson
Kiadó: Főnix Könyvműhely, 2014
Oldalszám: 282
Eredeti ár: 2980 Ft
Fülszöveg: A lány szemei megmentették az életét. A lány álmai szabadjára engedték a sötétségét.
Négyévnyi teljes alvásmegvonás után a gimnazista Parker Chipp úgy érzi, már nem bírja sokáig. Éjjelente alvás helyett belép azon személy álmaiba, akivel aznap utoljára teremtett szemkontaktust. Parker tudja: ha nem sikerül záros határidőn belül aludnia, meg fog halni. Azután találkozik Miával, akinek békés, csodásan egyszerű álmai végre lehetővé teszik számára a nyugodt pihenést. Ám ami véletlenszerű, megváltó találkozásnak indult, rövidesen megszállottsággá fajul: Parker tomboló vágya az után, hogy mindennap sikerüljön Mia szemébe néznie, egyre szélsőségesebb és bizarrabb tettekre sarkalja. Az iskolában mindenki azt hiszi róla, hogy teljesen bekattant, még a legjobb barátai is. Amikor pedig Miát fenyegetni kezdi egy igazi perverz kukkoló, mindenki meg van róla győződve, hogy Parker az, ráadásul különös emlékezetkiesései miatt már ő maga is kezdi komolyan megkérdőjelezni a saját ártatlanságát…
 A történet szerint, Parker egy olyan képességgel "megáldott" fiatal, aki éjjelente az általa utoljára szemkontaktust teremtő személy álmába belépve figyelheti meg azt. Mielőtt még arra gondolnánk, hogy ez  képesség mennyire nagy "áldás", ezzel ellentétben, mivel Parker mások álmának éber megfigyelője, érzékelője, így ő maga képtelen aludni. Egy nap a véletlennek köszönhetően találkozik egy lánnyal, akinek az álma különbözik minden eddigi tapasztalttól, és négy év álmatlanság után végre nyugovóra térhet a lány álmában. Ezután Parker betegesen kezd el viszonyulni a lányhoz, és végső elkeseredettségében minden erejét beveti, hogy esténként a lány álmaiba kerüljön. Az alvásmegvonás következtében maga Parker sem tudja, mivé változott, viselkedése egyre kiszámíthatatlanabb, és a körülötte történő események is nagyon félelmetesek.

 Kíváncsi voltam, miként fog kibontakozni az álomlátáson alapuló probléma, de a történet annyira erősen indít, hogy így már az elejétől kezdve nagyon könnyen fenntartotta érdeklődésemet, kíváncsiságomat. Izgalmas volt látni, miként alakulnak a Parker által látott álmok, és ezeken keresztül az írónő rengeteg problémára felhívja figyelmünket (még ha ez nem is tűnhet fel elsőre), aminek legalapvetőbb gondolata számomra az, hogy nem tudhatjuk ki mit "cipel" magával múltjából, vagy éppen jelenéből. Ezeket a gondolatokat sikerült mindenféle klisé nélkül belevinnie a történetbe.

 Az alaptörténeten kívül nagy erőssége a könyvnek a felépítése, az izgalmak fokozatos kiteljesedése. Ahogy egyre jobban haladunk előre a történetben és már Parker is kezd elbizonytalanodni magával kapcsolatban, mi olvasók sem tudjuk eldönteni, mit gondoljunk. Ez a bizonytalanság Parker álomlátásánál is megvan, ugyanis nem kapunk egyértelmű magyarázatokat a képességre, sőt még a történet során "fedezhetünk fel" újdonságokat Parker az álomlátásban betöltött szerepéről. További magyarázatokat nyilvánvalóan a későbbiek folyamán fogunk kapni, ugyanis egy sorozatról beszélünk. Egyetlen kiszámítható szálon kívül nincs olyan eget verő függővége a történetnek, ami alapján van egy sejtésem, hogyan fog folytatódni az a bizonyos szál. Viszont a későbbi bonyodalmakra és a szereplők életének, kapcsolataik alakulásának változását kíváncsian várom.


 Szereplőket tekintve Parker volt számomra az abszolút kedvenc, mellette azért a mindig poénos Finnt is bírtam. Barátságuk is említésre méltó, az írónőnek jól sikerül szemléltetnie a már testvéri szintű kapcsolatot. A lány szereplők személyiségének kibontakozására a továbbiak folyamán egy kicsit többet várnék.

 Akik szeretik a paranormális képességgel megáldott szereplős történeteket, azokból is inkább azokat, amelyek szeretnek újdonságokat mutatni, azoknak ajánlanám ezt a nagyon jó képvilággal rendelkező könyvet. (A nagyszerű leírásoknak köszönhetően végig olyan érzésem volt, mintha egy filmet néznék.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Parker, Finn.

Üdvözlettel: Uszáma.

You Might Also Like

0 megjegyzés

Instagram