V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt


 Gyereknap alkalmából elsőként, egy főként kisebbeknek szóló mesekönyv ajánlójával készültem. Mivel kis tesóim által érintett vagyok a mesekönyvek tekintetében is (4 éves, 10 éves), és nagyon fontosnak tartom, hogy már ők is "rákapjanak" az olvasás ízére, valamint minőségben is a legjobbat kapják, így az ő "segítségükkel" úgy gondoltam, hogy mostantól akár másokkal is megoszthatjuk az ő olvasási élményeiket is. Ezzel pedig segítségül szolgálni a rengeteg kínálat között a kisebb olvasóknak, testvéreiknek, szüleiknek.
Író: V. Kiss Orsolya
Kiadó: Álomgyár, 2014
Oldalszám: 24
Eredeti ár: 2390 Ft
Fülszöveg: Ricsi a pelikán, Londonban a Szent Jakab parkban lakik és a kapzsi viselkedéséről híres. A pelikánok minden délután friss halat kapnak a gondozójuktól Tomitól. Egy nap Ricsi félretúrja a többi pelikánt és az összes halat ő eszi meg egyedül. Emiatt a pelikánok másnap nem engedik Ricsinek, hogy egyetlen halat is egyen. Ricsinek tehát magának kell eledelt szereznie és ezért megpróbál ételt lopni a többi madártól, megpróbálja őket félretúrni. Ricsi hamarosan rájön, hogy a kapzsi viselkedése mindenkit felbosszant a parkban. Rájön, hogy ha nem akar magányos maradni meg kell változnia.
 V. Kiss Orsolya könyvével először az Álomgyár kiadó oldalán találkoztam, és egy facebookos nyereményjátéknak köszönhetően a család elég szerencsésnek bizonyult, így került hozzánk a könyv angol nyelvű változata, és egy a könyvhöz készült bögre is, amit innen is nagyon köszönök az írónőnek.

 A könyvben megismerkedhetünk Ricsivel (Richard-al), a St. James Parkban élő pelikánnal, aki, mint a címből is kiderülhet számunkra, nagyon kapzsi volt. Egy etetés alkalmával a többi társát figyelmen kívül hagyva felfalja az összes eledelként kapott halat. Ezért a következő napon a többi pelikán összefog Ricsi ellen, és az előző napi kapzsisága miatt nem adnak neki enni. Így Ricsi kénytelen más eleségforrás után kutatni, valamint útja során elgondolkoznia azon, min kellene változtatnia a későbbiekre nézve.

 Az egyik legnagyobb erőssége szerintem a tanulság, a történet (sikeresen) próbál példát mutatni, egy nagyon is szerethető főszereplőn keresztül, hogy egy rossz tulajdonság, a kapzsiság, milyen hatással lehet a további történésekre. A gyermeki egyszerűségen keresztül rávilágít arra is, hogy sosem késő változtatni, és bocsánatot kérni.

 A család 4 évesének az ábrák, képek tetszettek még igazán (azok közül is a borítón lévő Ricsi szája elöl elugró béka a legnagyobb kedvenc), és valóban nagyon szép illusztrációkat kapott a mese, ami a kisebbek számára hasonlóan fontos, mint a történet. Mivel az angol nyelvű változatot kaptuk, így egy kis segítséggel, de a kezdő angolos 10 évesünknek is izgalmas kihívást jelentett az olvasás.

 A javasolt korosztály számára mindenképpen tanulságos, nagyon szép képekkel illusztrált, szerethető történetet nyújt a könyv. Bátran ajánlom/ajánljuk, ezt a nagy becsben tartott saját kis mesekönyvet, amit akár már egyedül is eltudunk olvasni. (Természetesen a képek segítségével... :) )

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések