Holden Rose: A harmadik


 A múltkori gyereknapi mesekönyv után, most egy (7 éves kortól ajánlott) gyermekdetektív történetet szeretnék nektek bemutatni. A könyv beszerzésére még a Könyvfesztiválon került sor, ahol is húgomnak kerestünk valami neki való olvasmányt, és mivel jó nagy pakk könyvet vettem át át a Főnixnél, így találkoztunk Holden Rose-zal, aki bemutatta nekünk a sorozat első két kötetét. A pozitív benyomásnak köszönhetően (mind az író, mind a történet irányába) az első rész, vagyis A harmadik (ezt bogozzátok ki) is bekerült a csomagunkba.

 Kinézetében tökéletesen illeszkedik a történethez, nagyon szépen ki lettek dolgozva rajta a szereplők, és annak a bizonyos estének a hangulatát is nagyon jól ábrázolja. Belső jegyeiben is (hosszúság, ábrák, betűméret...) hozza azt, amit elvárhatunk az ennek a korosztálynak szóló könyvtől. (És így legalább nem kell attól tartani, hogy esetleg olvasatlanul fog a fiatal, kezdő olvasók polcán várakozni.)
Író: Holden Rose
Kiadó: Főnix Könyvműhely, 2014
Oldalszám: 132
Eredeti ár: 1780 Ft
Fülszöveg: Howard Matheu vagyok, nyolc és fél éves, és lehet, hogy rablók vannak a nyomomban. Nitával és Gillel láttunk valamit a nyári táborban, amit nem kellett volna. Hallgattunk róla, mert azt gondoltuk, úgyse hinnének nekünk. De nem hagyhattuk annyiban. Készítettünk egy tervet, hogy ne érezzük magunkat veszélyben. Bizonyítékot kellett találnunk! 
Ez nem volt mindig egyszerű, és néhány dolog elég viccesen alakult. 
Most pedig leírtam ide azt, amit tudnod kell, neked és mindazoknak, akik kíváncsiak rá, mi is történt valójában.
 A könyv elején megismerkedhetünk Howard Matheu-val, az "átlagos" negyedikesek életét élő nyolc éves fiúval, akiből "mindenáron kiakarnak szedni tanárai" olyan információkat, amiket senkivel sem szeretne megosztani, viszont mi olvasók, a visszaemlékezéseken keresztül megtudhatjuk, hogy egy németországi nyári táborban két újdonsült barátjával, Nitával és Gillel, a véletlen folytán szemtanúi lesznek két rabló (akik valójában hárman vannak) rejtekhelyének, valamint ellopott zsákmányuknak. A tábor után sem beszélnek senkinek sem arról, hogy miről szereztek tudomást, és a menekülés közben elhagyott telefon és jegyzetfüzet sem könnyíti meg dolgukat, ugyanis attól tartanak, hogy így a tettesek a nyomukra akadhatnak. Ezt megelőzve nyomozásba kezdenek, ugyanis sikerül kikövetkeztetniük, hogy valójában három rabló követheti őket, így nyilvánvalóan a számukra ismeretlen személy fogja őket felkeresni. Így jön létre egy gyanúsítottakkal teleírt lista, és így kezdődik a gyanúsítottak felkeresése, ellenőrzése a három újdonsült "nyomozópalánta" jóvoltából.

 Az az igazság, hogy itt van nekünk a főszereplő, Howard Matheu, akinek annak ellenére, hogy nem én vagyok a fő célközönsége, mégis sikerült elérnie azt, hogy a szerethető személyén keresztül, már az elejétől kezdve nagy kíváncsisággal figyeltem az elbeszélésére. Olyannyira hitelesre lett megalkotva, hogy olvasás közben teljesen sikerült kizárnom a tényt, hogy valójában nem is egy 8-9 éves fiú sorait, gondolatait olvasom. Az egyszerű, logikus, gyermeki eszmefuttatás mellett a dolgok túlgondolási is jellemzi kis hősünket, amik bár elsőre nem tűnnek összekapcsolódó tulajdonságoknak, ellentétükből fakadóan mégis nagyon jól kiegészítik egymást. Ennek a két tulajdonságnak köszönhetően jön létre megannyi izgalmas, olykor pedig akár még vicces jelenet is, ami által én is gyermeki odafigyeléssel olvastam az események kibontakozását.

 Mint minden nyomozós történetben, itt is nagy szerepe van a gyanúsítottak lenyomozásának, amit akár mondhatnánk a történet fő cselekményszálának is. Fiatal nyomozóink a lista felállítása után, egyesével próbálja lenyomozni, ki is lehet az a bizonyos harmadik rabló, ezáltal pedig egyre izgalmasabb helyzetekbe sodorják magukat. Valóban helytállónak érzem a gyermek detektívtörténet jelzőt, mivel ebben a könyvben is megvan az, ami miatt érdekesek, izgalmasak ezek a könyvek. Az olvasó is folyamatosan a szereplőkkel gondolkozik, ötletel a tettes kiléte iránt, ám azonban a végén mindig számíthatunk egy csavarra, ami jelen esetben is fennáll, de mégsem annyira komplikált formában, mint a felnőtteknek szóló verzióban. És talán ez tudja leginkább szemléltetni a korábban említett egyszerű, de mégis túlgondolt gondolkodásmódot.

 A történet kibontakozása közben megfigyelhetjük, hogyan alakul ki, szokik össze a három fiatalból álló nyomozócsapat, Howard vezetésével. Nitát, mint belevaló, bátor (amolyan fiús) lányként ismerhetjük meg, míg Gil, a mindenen parázó, visszahúzódó, nyomozóapa gyermekeként mutatkozik be, akinek önbizalomhiánya miatt egyelőre nem sikerült teljesen kibontakoznia. (Gondolok itt például a tökéletes helymeghatározási, útvonal tervezési képességére.) Mivel egészében véve egy sorozatról beszélünk, érdekes lesz a szereplők tulajdonságainak változását, karakterfejlődéseiket megfigyelni.

 Úgy gondolom, hogy érdemes felfigyelni erre a sorozatra, biztos vagyok benne, hogy mindenki örömét fogja lelni benne: a gyerekeknek izgalmas, jó kis történet, mely akár az olvasás megszerettetésére is alkalmas, mellette pedig a többi korosztálynak is nyújthat egy kis kikapcsolódást, gyermeki gondolkodásmódot. (Tehát a közös olvasás fokozottan ajánlott!) :) Valamint a végére egy kis extra, ugyanis IDE KATTINTVA beleolvasót is találhattok, így egy kis ízelítőt kapva a történetből.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Howard Matheu.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések