Alexandra Bracken: Sötét elmék


 Egy újabb könyv, amit már jó ideje szerettem volna elolvasni, hiszen már nagyon sokan olvasták és szerették is, valamint disztópia rajongóként talán alapműnek is nevezhetnénk. 1+1 akcióban szereztem be még a Könyvhéten, így nagyon jutányos áron jutottam hozzá.

 Nagyon tetszik, hogy a Maxim kiadó Dream válogatás kötetei, bár különböző borító designt kapnak, mégis olyan egységesek. Ezen a borítón az egyszerűség tetszik leginkább, nagyon illik a könyv "sötét" hangulatához. Az pedig plusz pont, hogy a trilógia többi kötete is mennyire illeszkedik egymáshoz. (Legalábbis az eredeti borítók, de szerintem nem kell tartanunk attól, hogy itthon nem ezekkel a borítókkal fognak megjelenni.
Író: Alexandra Bracken
Kiadó: Maxim, 2014
Oldalszám: 462
Eredeti ár: 2999 Ft
Fülszöveg: Egy nap titokzatos betegség üti fel a fejét, mely a tizenéves gyerekeket támadja. A kór gyorsan terjed, és félelmetes pusztítást végez. Csak kevesen maradnak életben. Ám amikor kiderül, hogy a megmaradt fiatalok mellékhatásként különleges, de egyben veszélyes képességekkel rendelkeznek, megkezdődik a „rehabilitációs táborokba” gyűjtésük, ahol kutatók és orvosok dolgoznak azon, hogy a gyerekek újra egészségesek legyenek. Úgy tűnik, minden a legnagyobb rendben megy, hisz az elnök fiát már meggyógyították. És bár a közvélemény úgy tudja, hogy ezeket a helyeket a gyerekek megmentésére hozták létre, valójában kegyetlen eszközökkel próbálják féken tartani őket. 
Ruby szintén túlélte a betegséget, így nála is megjelent egy képesség, amely talán mind közül a legveszélyesebb. És képtelenek uralni. Tízéves volt, mikor Thurmondba, a legkegyetlenebb táborba hurcolták. Az évek teltek, a napok egyformák voltak, és nem volt semmi remény, hogy egyszer majd kiszabadul Ám egy nap az egyik ápolónő segítségével sikerül elmenekülnie, de hamar kiderül, hogy a nőben sem bízhat, így egyedül kell boldogulnia. Útközben találkozik Liammel, Charlesszal és Suzuméval, akik szintén táborlakók voltak egy másik városban. Közösen indulnak el, hogy megtalálják East Rivert, ami a szóbeszéd szerint az egyetlen biztonságos menedéket jelentheti a szökött gyerekeknek. Az út során Ruby és Liam egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Ám amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik.
 Ruby "világában" minden megváltozik, ugyanis egy ismeretlen, teljesen újfajta betegség kezdi szedni áldozatait. Azonban az áldozatok egytől-egyig tizenéves fiatalok. Mindenki retteg a még ennél is súlyosabb várható következményektől. Azok a fiatalok, akiknek sikerült túlélni ezt a titokzatos kórt, és nem fertőződtek meg, különös tüneteket kezdenek produkálni. Öt különböző csoport alakul ki közöttük, akik mind valamiféle természetfeletti képességgel rendelkeznek. A kormány úgy dönt, hogy különböző táborokba szállítják ezeket a gyerekeket, ahol megkezdik "rehabilitációjukat". Ruby is így kerül egy ilyen táborba, de hamar rá kell jönnie, hogy semmiféle rehabilitációról nincsen szó. Évekkel később egy titokzatos nő segítségével sikerül kiszabadulnia a szörnyű kegyetlenségek közül, de hamarosan rá kell jönnie senkiben sem bízhat. Útja összekapcsolódik három másik különleges képességgel rendelkező gyerekkel, így együtt próbálnak egy számukra fenntartott menedék nyomára akadni. Közben pedig Rubynak rá kell ébrednie, hogy sokkal összetettebb az egész ügy és az új világ, mint gondolta.

 Az elején kicsit "megijedtem", hogy a főszereplő 10 éves lesz a történetben, egyszerűen nem tudtam volna elképzelni ezt az elbeszélést egy ilyen fiatal "szájából", de mint később kiderült eltelik jó néhány év, mire a cselekmény valójában is elindul. Viszont így utólag nagyon jó ötletnek tartom ezt az előtörténet elbeszélésmódot, amit az egész történet alatt a főszereplő, Ruby szemszögéből olvashatunk.

 A kialakított világkép azzal, hogy a betegség, és ennek mellékhatásai csak gyerekekre jelentenek veszélyt, még kegyetlenebbé teszi az egészet, és bár a fő okozó nem egy rendszer, a táborok létrehozása miatt azonban bőven akad ok a kormány/rendszer "gyűlölésére" is. Ezeket a táborokat leginkább a haláltáborokhoz hasonlítanám, nagyon szörnyű, hogy szerencsétlen gyerekek, akik lényegében nem tettek semmi rosszat, milyen kegyetlenségekkel kell szembenézniük. A szereplők emlékeit ezekről a szörnyű "élményekről" apránként adagolva tudhatjuk meg, ami csak még jobban fokozni tudja az amúgy is nyomasztó hangulatot.

 A cselekmény haladása során bőven találkozhatunk izgalmakkal, ám nekem a nagyon erős és egyedi alaptörténethez képest egy kicsit kevésnek bizonyult. Az utolsó harmadban azért ez pozitív irányba változott, mint amilyen erősen kezdett is a történet, viszont a közepén lévő részekre is érdemes lett volna izgalmak tekintetében több hangsúlyt fektetni. Ezt a kis hiányt azért nagyban kompenzálja a gyerekek különleges képességei. Kétségtelen, hogy ezeknek köszönhetően még egyedibb, izgalmasabb lett a cselekmény. Mivel első részről beszélünk, így igazából ezekből a képességekből csak ízelítőket kaphattunk. Remélem, a továbbiakban még nagyobb szerepe lesz a történetben, és mind az ötfajta képességre nagyobb rálátásunk lesz majd.

 Amit még további erősségének meg kell említenem, azok a karakterek. Mindegyik szereplőt sikerült megkedvelnem a "csapatból", és külön izgalmakat tartogatott, hogy (külsőre és belsőre is egyaránt) ilyen különböző szereplők találnak egymásra, mint Ruby, Liam, Zu és Dagi. A negatív karakterek is szépen kidolgozottak voltak. Emellett a szereplők fejlődésére, személyiségük változására is nagy hangsúlyt fektetett az írónő.

 A végkifejlet bizonyos részben váratlanul ért, és egy olyan befejezést kaptunk, ami minél előbbi folytatásért "kiált". Összességében tehát nem bántam meg, hogy elolvastam, de azért bízok benne, hogy a folytatások még izgalmasabbak lesznek, és a képességeknek is sokkal nagyobb szerepük lesz. A disztópia kedvelőknek mindenképpen ajánlom, a plusz fantasy szál abszolút érdekesebbé teszi a könyvet.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Dagi, Zu, Ruby, Clancy.

Üdvözlettel: Uszáma.

1 Megjegyzések

  1. A Borítón az a szigony csak nem Posszeidoné? A főszereplő képessége/eleme a víz?

    VálaszTörlés