S. J. Watson: A másik én


 Ismét egy fantasztikus könyvről írhatok nektek, méghozzá egy eléggé friss megjelenésű történetről. Mostanában egyre több lehetőségem akad, ilyen igazán nagyszerű könyvek olvasására, így örömmel fogadtam az Athenaeum Kiadó felajánlását, már a fülszövegét olvasva is eléggé felkeltette az érdeklődésem, a pszicho-thriller kategória pedig, az előző olvasmányélményem után csak plusz kíváncsisággal "látott el". A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

 Kézbevételkor, ami elsőre nagyon meglepett az a könyv nagyobb terjedelme. Nem tudom, hogy miért számítottam rövidebb történetre, mindenesetre elsőként ez volt a legszembetűnőbb. A kötet felépítésében, külsejében, olvashatóságában szintén nem kellett csalódnom, a lehető legjobbat hozta ki a kiadó, én ezt a puhatáblás minőséget szeretem leginkább.
Író: S. J. Watson
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 416
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: Végzetes vonzerő… online.
Milyen mélyen ismerhetsz meg egy másik embert? Meddig mennél el azért, hogy kiderítsd az igazságot valakiről, akit szeretsz?
Amikor Julia, a harmincas éveiben járó, látszólag átlagos életet élő brit családanya megtudja, hogy húga brutális gyilkosság áldozata lett, nincs nyugodalma, amíg meg nem leli a gyilkost. A kutatás azonban hamarosan saját, bűnös érzéki vágyainak felfedezésébe csap át. Miután megismerkedik egy veszedelmes idegen férfival az interneten, elveszíti önmagát… az uralmat a tettei felett… és talán mindent. Rendületlen válaszkeresésével pedig veszélybe sodorja a házasságát, a családját, sőt, az életét is.
A világsikerű Amnézia (korábbi címén Mielőtt elalszom) szerzőjének pattanásig feszült hangulatú, lélegzetelállító fordulatokkal teli új pszichológiai thrillere az online chatszobák és a cyberszex sötét útvesztőjébe vezeti az olvasót, ahonnan nincs kiút.
 A történet Julia, a főszereplőnk húgának meggyilkolásával indul igazán be, ami után Julia elhatározza, hogy testvére emléke, valamint saját megnyugvása érdekében muszáj megtalálnia a gyilkosát, így apróbb nyomok után kezd el kutatni. A kutatás során egy internetes társkereső oldalra keveredik, ahová a nyomozása érdekében ő is beregisztrál, ezzel egy számára teljesen új világba lépve be. Itt megismerkedik egy férfival, akit egyre inkább kezd magához közelebb engedni, és a nyomozás egy teljesen új irányba indul el, családjának, beleértve férje tudta nélkül. Julia egyre jobban kifordul magából, és olyan dolgokba keveredik, ami által teljesen új oldalát ismeri meg önmagának, de hamarosan rá kell jönnie, hogy nem mindenki az, akinek látszik.

 Na jó! Már az elejétől sejtettem, hogy jó élményekkel zárom az olvasást, de így is annyi pluszt tartalmazott a könyv, hogy erre nem is lehetett volna felkészülni. Amellett, hogy végig rengeteg izgalmat tartogat magában, az egész könyv ideje alatt olyan különös, feszült hangulat vett körül, hogy ilyet már rég tapasztaltam. Szerencsére a nagyobb terjedelem ellenére, is végig fenn tudta tartani az érdeklődésem, a különböző szálak bonyolódásával, olyannyira, hogy végre újra átélhettem a szeretett krimik hangulatát is, amikor én magam is részese leszek a nyomozásnak, és sorra találgatom, hogy ki is lehetett az a bizonyos gyilkos. A végére mikor már minden teljesen összegabalyodik, a végkifejlet minden elképzelten túlmutat. De ne haladjunk ennyire gyorsan.

 Ahhoz, hogy lenyűgözzön egy könyv, elengedhetetlen, hogy a leírásmód, szereplők, események valósághűek legyenek az olvasó számára. Ebben az esetben sem lehet panaszunk, számomra a lehető legtökéletesebben zajlott minden, sőt, mint ahogy említettem hangulatteremtésben még inkább kiemelkedik az eddig olvasottjaim közül. Ezen túl a könyv erőssége az összetett történet, ami teljesen hétköznapi események, között szivárog be a sorok közé, és egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy elvesznék a sok információ között, sikerült megtalálnia az írónak az aranyközéputat, amit egy olvasó elvárhat.

 Azon túl, hogy Julia, testvérének gyilkossága miatt nyomoz, rengeteg másféle megpróbáltatás elé is állítja őt, ami által rengeteg mondanivalót is tartalmaz a könyv. Elsősorban legnagyobb hangsúlyt a szociális médiák, valamint az internetes társkeresők veszélyeire alapoz a cselekmény, viszont ezen túl is találunk benne értékes elgondolkodtatókat. Ritka az olyan könyv, ami ennyi mindent hordoz magában, hogy miközben szórakoztat, s teremt egy hangulatot, még ilyen pozitív, "filozofikus" értékeket is tartalmaz.

 Jelen könyv esetében nem mondhatom, hogy a legtöbb izgalmat az utolsó oldalakon éltem át. Kicsit olyan volt nekem az egész, mintha egy több órás, összetett filmet néznék, ami rengeteg érzelmet hozott ki belőlem. Már most tudom előre, hogy a befejezés nagyon megosztó lesz, amellett, hogy a végére számunkra is tiszta lesz, ki-kicsoda valójában, kapunk egy olyan végszót, ami kicsit nyitottan hagy néhány kérdést. Szerintem így volt tökéletes, ilyennek kell lenni egy igazán jó könyvnek!

 Szereplők közül sok mindenkit emelhetnék ki, hogy kit miben tartok nagyon erős karakternek, hiszen valóban egytől egyig mindenki nagyon valóságos, gyengeségekkel, erősségekkel, mint mi magunk valójában. Mégis azt kell mondanom, hogy Julia nagyon nagy kedvenc lett, nem véletlen, hiszen azért mégiscsak rajta keresztül vizsgálhatjuk a történéseket.
 És, hogy ajánlom-e a könyvet? A lehető legjobban! Nagyon szerettem az első szótól az utolsóig, az egészet. Ilyen izgalmas, összetett, érdekes témákra épülő könyvekért érdemes olvasni, nekem bekerült a kedvenc könyveim közé! Biztos vagyok benne, hogy mindenki megkapja tőle azt amire vágyik. És, hogy ki mire vágyik? Jobb, ha vigyázunk, hisz sosem tudhatjuk, hogy mi rejtőzhet akár önmagunkban is!

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Julia, Anna.


Feltankoltunk sok-sok csokival és cukorral, - amiken előtte persze minőségellenőrzést végeztünk (akár többször is)- kiraktunk az ablakba, néhány faragott tököt, egy csontvázat, és egy műanyag pókot, majd fejenként egy-egy nagy bögre tejszínhabos-fahéjas forró csoki mellett vártuk a látogatókat. És jöttek is, a szokásos szellem, - igen, egy fehér lepedő rajta két lyukkal - boszorkány, tündérkisasszony, Pókember mellett, hamarosan izgalmasabb figurákkal is jöttek: kedvenc történeteink karakterei! Bizony, ott volt Batman, aki GrumpyCatnek öltözött, Katniss egy sárga kanárinak, de a legzavarbaejtőbb mégis Hófehérke volt, aki egy piros alma jelmezben jelent meg az ajtónk előtt.
Mikor személyes kedvenceink kopogtattak be, nem tudtunk ellenállni annak, hogy extra mennyiségű édességet adjunk nekik. Gyorsabban fogyott az édességünk, mint, ahogy számítottunk rá, így az utolsó négy vendégünknek már semmi sem jutott.
Amiatt a sajnálatos következmény miatt - a szégyen mellett - csínytevésekben lesz részünk.
Mind a négy édesség nélkül maradt karakter megfogadta, hogy a nektek készített Halloweeni Blog Rémálom hetünk bejegyzéseiben négy fajta emojikat, emotikonokat rejtenek el.
Mivel nem tudjuk, hogy melyik bejegyzések esnek csíny áldozatává, kérlek, segítsetek nekünk meg találni, hogy az emojikból mennyit rejtettek el az utolsó négy vendégünk, és ha azt is kitaláljátok, hogy kik voltak, akkor kaptok édességet. Na jó, nem, mert az elfogyott, szóval mit szólnátok könyvhöz? Annak örülnétek? Mert van 12 db gazdátlan könyvünk. 

Számoljátok össze a tök, zombi, szellem, denevér képecskéket, írjátok be számukat a Rafflecopter dobozba, és találjátok ki az utolsó két napon, hogy kik voltak a csínytevők!

Csínytevő
Nem elég, hogy olyan nehezen jutottam el hozzájuk az Útvesztőből, erőt, energiát nem sajnálva, erre Halloween kellős közepén nem tudnak csokikkal, cukrokkal kínálni ezek a Bököttek. Mintha sok plottyos Zöldfüllel lenne dolgom! Sőt... annak idején még Thomas is sokkal, de sokkal jobb Zöldfül volt, mint ezek itt együttvéve. Már Minhonak is említettem, hogy ezt nem hagyhatom annyiban, ezért különböző bejegyzéseikre Buggyantakat (zombikat) küldtem. Ha mindez nem lenne elég, most még el is várják tőlem, hogy felfedjem magam olvasóik előtt, s írjak egy francos bemutatkozót. Thomas, Minho és Én vagyunk a három jó barát, akik mind a Tisztásról kezdték útjukat. Ha ez alapján sem jönnétek rá, hogy ki vagyok (bár a moly.hu szerint én vagyok a legnépszerűbb szerintetek), akkor ti is mind Bököttek vagytok!

Nyereményjáték
Reméljük, hogy sikerült felkeltenünk az érdeklődéseteket, és hozzánk hasonlóan ti is elolvassátok, megnézitek majd ezeket a fantasztikus könyveket, témához illő filmeket.
Négy halloweeni csínytevőnknek köszönhetően a héten olvasható bejegyzéseket ellepték a különböző "rémisztő" emojik, emotikonok. A ti dolgotok összeszámolni, hogy a különböző emotikonokból hány darab található összesen a blogbejegyzésekben. 
Ezen kívül, az utolsó két napon a négy csínytevő is elrejtőzik egy-egy blogbejegyzésben, ahol elárulják nektek, hogy milyen jeleket szórtak szét a blogokon. Nektek pedig ki kell találnotok, hogy melyik emojihoz, melyik csínytevő tartozik. 
Ahhoz, hogy esélyetek legyen megnyerni a 12 db felajánlott könyv egyikét, a fent említett feladatokon kívül, mint egy megköszönésképpen a kiadók felé, like-olnotok kell facebook oldalukat, továbbá a Prológus csapatának oldalát is. Sok sikert!
a Rafflecopter giveaway

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések