Czető Bernát László: Veszettek


 Ki az, aki még nem találkozott valamilyen formában a Veszettek címmel az utóbbi hónapokban? Mivel rengeteg helyen láthatták az érdeklődők plakátok formájában is, valamint a film-könyv kombinációnak köszönhetően valószínűleg az előbbi kérdésre nem sok ember "tette fel a kezét". Még a megjelenéskor lehetőségem nyílt olvasni, ellenben mint ahogy láthatjátok is az oldalon elég zsúfolt időszakokat élek, így csak most tudom megosztani a véleményem is. A felajánlott könyvért nagy köszönet az Athenaeum Kiadónak!

 A borítója nekem már az elejétől kezdve nagyon tetszett, hiszen igazán letisztult, ráadásul fekete-fehér, úgyhogy hamar megvett magának. Hát még a történetet is ismerve, ugyanis nagyon találó, és hozzáillő. A rajta lévő gondolat: "Adj a haragjuknak célt, és kitör a háború." pedig igazán hatásos, és a cselekményt is nagyon jól előrevetíti. Ilyen szempontból nem kellett csalódnom.
Író: Czető Bernát László
Kiadó: Athenaeum
Oldalszám: 232
Eredeti ár: 2990 Ft
Fülszöveg: Pongrácbánya egy álmos kisváros valahol Magyarországon. Tűz üt ki a művelődési ház épületében, az elkövetők helyi fiatalok. Erre az isten háta mögötti településre helyezik át Ács János rendőr századost. Határozott elképzelésekkel érkezik, célja: megszüntetni a városban uralkodó káoszt.
Karizmatikus férfi, aki az addig csak kallódó fiatalokból egyfajta polgárőrséget szervez. A csapat módszerei nem aratnak osztatlan tetszést.
Milyen következményekkel járhat, ha a még könnyen befolyásolható fiatalok egy olyan vezető mögé sorakozhatnak, aki hatalommal ruházza fel őket? Ez a hatalom vajon képes családokat szétszakítani? Egy egész közösséget félelemmel átitatni? Hol a határ? Hol az igazság?
Czető Bernát László műve fikció. De a mai magyar valóság tükröződik benne.
 A történet egy magyarországi kisváros, Pongrácbánya mindennapjait próbálja meg bemutatni az olvasók számára. Bár elsőre gondolhatnánk, ha már kitalált helyszínről lesz szó, akkor az adott körülmények is eltérnek majd valamilyen formában a valóságtól, azonban egy teljesen átlagos, magyarországi viszonylatban gyakori helyzetet vázol fel. Pongrácbánya nem éppen pozitív dolgairól híres, éppen ellenkezőleg. Nagy mértékben jellemző a bűnözés, munkanélküliség, az itt lakó átlagemberek keze kötött, céljuk a túlélés, lehetőségek hiányában kénytelenek elfogadni helyzetüket, és ki-ki maga módján élni életét. A városban kiemelkedőbb szerepekhez jutó személyek adottak, akik szintén a maguk módján intézik dolgaikat. Minden a megszokottak szerint zajlik, amíg nem jelenik meg Ács János, az új kirendelt rendőr százados, aki nem kisebb feladatot kap, minthogy "rendet rakjon" a városban. Ezzel kapcsolatban nem csak alsó körökben ütközik nehézségekbe, hanem hamar rá kell ébrednie, hogy a város vezetői sem könnyítik meg helyzetét. Hamarosan egyre több "hálóba" kerül bele, miközben a város elkallódni látszott fiataljainak életét próbálja helyes irányba terelni. A kérdés már csak az, hogy milyen következménye lehet a radikális változásoknak ilyen hatalmi játszmákra kielőződő társadalomra nézve?

 Alapvetően tetszik a történet elgondolása, és amellett, hogy tisztában vagyok azzal, szándékosan lett ennyire művészi az egész, részben mégis hiányérzetem maradt a könyvvel kapcsolatban. Van aki könnyen tud azonosulni ezzel a fajta leírásmóddal, képi világgal, kivitelezéssel, de mindig lesznek olyanok, akik ettől teljesen eltérő érdeklődésűek. Én azt hiszem, hogy hangulattól függően változik az utóbbi két variáció között az érdeklődésem. Egy jól összerakott, velős mondanivalót tartalmazó ilyesfajta művel is le lehet nyűgözni, ellenben most ez a Veszetteknek nem teljes mértékben sikerült. Valóban hihetetlenül realisztikus módon ábrázol mindent az író, és a különböző szálak mozgatása is alapos munkára enged következtetni, közben pedig mégis hiányzott néhol, hogy jobban a dolgok mögé tudjunk látni, és hogy jobban el tudjunk mélyülni a szereplők gondolataiban. Talán mondhatnám úgyis, hogy inkább törekedett a tények tökéletes megfogalmazására, míg a többit nagyrészt az olvasókra bízta.

 Hogy semmi se legyen egyértelmű, eközben ezek a realisztikus társadalomábrázolások tették izgalmassá a cselekményt. Pongrácbánya hiába is egy fiktív kisváros, azonban szerintem a legtöbben tisztában lehetünk azzal, hogy a valóéletben is mennyire hasonlít ez a gyakorlatban. A társadalmi szerepek, ahol mindent a "nagykutyák" irányítanak, ahol minden önös érdekek szerint zajlik, ahol a fiatalok ennyire kiszolgáltatottak, és még nagyon hosszú ideig sorolhatnám az ilyen és ehhez hasonló példákat, hihetetlen természetességgel jelennek meg a történetben. Ezt továbbgondolva már szintén az olvasó fantáziájára van bízva, ha egy viszonylag "kisebb" közegben így zajlik minden, akkor egy nagyobb rendszerben ezek a játszmák, hogyan alakulhatnak, és ezáltal milyen szerephez is juthatnak az átlag magánszemélyek... Ezek mind-mind olyan kérdések, melyre a válaszok oly' összetettek, de mégis annyira egyszerűek. Vajon lehet egy ilyen rendszerben másképp is működni? Érdemes a nehezebb utat választanunk, ami teljes mértékben kilátástalan eredményhez vezethet? Úgy gondolom, hogy semmi sem fekete vagy fehér, és ennek megjelenése a könyvben, nem csak a borítón, igencsak pozitív irányba terelte megítélésem.

 Ennek megjelenése főleg a főbb karakterek személyiségébe, cselekedeteiben volt megfigyelhető. Tetszett, hogy nem sablon karakterekre épített az író, hanem igenis összetettebb, sokkal valósághűbb személyekre, akik nem ugyanúgy cselekedtek minden szituációban, hanem maguk is próbálták kitapasztalni az egyes lehetőségeket. Amennyiben ehhez társult volna a korábban említett bővebb rálátás a karakterek érzéseire, gondolataira, akkor teljes mértékben tudtam volna kedvelni az egészet.
 A szereplők közül kétségkívül a nehéz családi háttérrel rendelkező, céljait elérni akaró Máté volt, akinek esetében éreztem az utóbb hiányolt momentumok megjelenését is, míg mondjuk ugyanezt nem mondhatnám el Ács Jánosról, akit ezek ellenére is erős karakternek gondolok.

A későbbiekben biztos vagyok benne, hogy a történethez kapcsolódó filmet is meg fogom nézni, kíváncsian várom, hogy ott mennyire fogom másként megélni a történteket. A könyvet ajánlom mindazoknak, akik betekintést szeretnének kapni egy szövevényes, több építőelemből álló társadalom mindennapjaiba, ahol egy pozitívnak is gondolható változás akár más mértékben is befolyásolhatja a végkifejletet. Ettől valósághűbb társadalom- és városműködést bemutató könyvet keresve sem találhat az erre kíváncsi olvasó.

Értékelés:
Borító:
Kedvenc karakter(ek): Máté.

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések