Dörnyei Kálmán: Az Arató Halál


 Dörnyei Kálmán történetét még megjelenés előtt volt szerencsém elolvasni, így a továbbiakban található véleményem az akkori élményeim alapján íródott. Az elkészült könyv külseje nekem személy szerint nagyon tetszik, szeretem az ilyesféle illusztrációkat. Már az elejétől nyilvánvaló volt számomra, hogy nem egy könnyed "nyári" olvasmányról lesz szó, hanem sokkal összetettebb történet fog előttem kibontakozni. Azt kell, hogy mondjam, végeredményben efféle gondolataim be is igazolódtak.
Író: Dörnyei Kálmán
Kiadó: Főnix Könyvműhely, 2016.
Oldalszám: 424
Eredeti ár: 3480 Ft
Fülszöveg: Arawn, ​​a halálpap első inspektori küldetésén egy eldugott templomban nyomoz egykori tanítómestere különös és váratlan halálának ügyében.
Hamar világossá válik, hogy a rend tagjai és az ódon falak valamit rejtegetnek, és úgy tűnik, Arawn számára nincs menekvés az Orm-hegykatlan templomából. Az egész helyet gonosz, nem evilági aura öleli körül, melyben Lentúr, a pokolbéli szörnyeteg uralkodik és irányít mindent és mindenkit.
Arawn és hűséges segítője, Zaub kevésnek bizonyulnak a bestia és követői legyőzéséhez, ám van még valami vagy valaki az öreg templom vaskos falai között, aki szövetségesük lehet: az Arató Halál, egy saját tudattal bíró, mágikus erejű fegyver.
A halálpapot szerelme, Hythe, a szellemlány is segíti, de amint egy gyönyörű, hús-vér nő megjelenik a színen, a szellemlány kegyetlen és rideg énje is mindinkább megmutatkozik. Időközben Lentúr mind erősebbé válik, egyetlen célja pedig az inspektor elpusztítása.
Vajon Hythe és az Arató Halál kiállnak-e Arawn mellett?
Ki kinek segít a végső harcban?
 A felépített világban mindenféle mitikus lény megjelenik, legyen szó már ismert, avagy az író által alkotott teremtményekről. Eleinte kicsit sokalltam a túlzottan nagy felhozatalt, "a kevesebb néha több" elvet követve, de ahogy haladtunk előre a történetben, a cselekmény izgalmaira tekintettel talán nem is volt akkora "probléma", sőt, egy bizonyos pont után már én magam is vágytam, hogy minél átfogóbb képet kaphassak az új világ sokaságából. A történet másik fő eleme, amire előszeretettel támaszkodik, az a hitvilág. A főszereplő maga is egyházi szerepeket betöltő személy, a Fekete Egy halálpapja, aki fontos, inspektori feladatot kap, egy bizonyos Uliaros atya halála ügyében kell nyomoznia. A történet első fele erről a nyomozásról szól, bár mi olvasók hamar tudomást szerezhetünk az ügy részleteiről, ami valamilyen szinten érdekesnek bizonyul, hogy beláthatunk a háttérben történő eseményekbe is, de a "tudatlanság" és felismerés izgalmait így nem tapasztalhatjuk, maximum azért izgulhatunk, hogy az egyre bonyolódó események közül sértetlenül/győztesen "jöjjön ki" Arawn, az inspektor. A második rész sem maradhat izgalmak nélkül, bekapcsolódik a történetbe a címbéli Arató Halál is. A történet lezárása, magyarázatok, az addigi mértékéhez képest túl gyorsnak, és "könnyű" megoldásnak bizonyult.

 Amellett, hogy izgalmas eseményekben, különleges helyzetekben egyáltalán nincs hiány, néhol kiszámíthatónak éreztem a történéseket, és a fő történetszálakat illetően sem voltak "eget rengető" felismerések, esetleges félrevezetések az író részéről, amikre valamilyen szinten számítottam. Ennek ellenére az apró információkat szépen építi fel, amik a történet további részeiben fontos szerepet töltenek be.

 Karaktereket tekintve változatos "felhozatalt" sikerült megalkotnia, e tekintetben viszont sokkal több kérdés fogalmazódott meg bennem a szereplők mivoltával kapcsolatban, sokkal összetettebbek, kiszámíthatatlanabbak voltak. Volt akiről állandóan változott a véleményem, de mellette ugyanúgy megvoltak a szerethető/gyűlölhető személyek is. Emellett pedig a mellékszereplők is mind-mind különlegesek, csak úgy mint a különböző lények sokasága.

 Összességében tehát egy izgalmas, fantáziavilágban nem hiányt szenvedő munkáról beszélünk, a műfaji sajátosságokat magába foglalva nyújt egy elvárható szintet, különösebb fordulatok nélkül. Nem mondanám, hogy egy olyan kötet, amit többször is forgatnék a kezemben, de nem bánom, hogy a kezembe került, és olvashattam a különböző kalandokról. Kikapcsolódásnak tökéletes.

Értékelés:
Borító:



2016. 10. 03-án elindult a Prológus a világ körül projekt. Földön, vízen, levegőben, föld alatt, ég felett, s gondolatban is szárnyalunk a különböző állomásokra, egész október 9-ig. Bloggereink igyekeznek közelebb hozni hozzátok egy-egy szerzőt, várost, könyvet. Értékeléseinket különböző extrákkal tesszük a kiválasztott országnak megfelelően fűszeressé. Improzunk, játszunk, barkácsolunk, s beutazzuk a világot EGYÜTT… Mert az olvasás egy közös élmény!

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések