Victoria Schwab: Az ​Archívum


 Drága barátaim, főleg RavenS és Zsebi, már nagyon régóta nyúztak vele, hogy minél hamarabb kezdjek neki Victoria Schwab könyveinek, így bár eredetileg benne sem lettem volna a Prológus projektjében, mégis írhatok nektek élményeimről Az Archívummal kapcsolatban. Így az elolvasása után már számomra is érthető, hogy mire fel ez a nagy rajongás eme történet iránt, ebben az első részben fantasztikus, hogy milyen szépen építi fel egyedi világképét az írónő. És végre mindezt nem egy klisékkel teli könyvbe ágyazva írja meg. Annyira örültem neki, hogy teljesen elmélyedhettem az Archívum világában, hogy mellette nem kellett olyan "kreált" szálakkal foglalkoznom, melyek feleslegesen túlspilázták volna a hangulatot.
Író: Victoria Schwab
Oldalszám: 278
Eredeti ár: 2980 Ft
Fülszöveg: Minden testnek van egy története, egy képsorozat, amelyet csak a Könyvtárosok olvashatnak. A halottak a Történetek, nyugvóhelyük pedig az Archívum. Papi először négy éve hozta el ide Mackenzie Bishopot, amikor a lány még csak egy rémült, de elszánt tizenkét éves volt. Most azonban Papi halott, helyét pedig Mac vette át: könyörtelen Őrzővé lett, akinek feladata megakadályozni a gyakran erőszakos Történetek felébredését és menekülését. A holtakat nem zavarhatják az Archívumban, valaki azonban mégis szándékosan megmásítja a Történeteket és fontos fejezeteket töröl ki. Hacsak Mac össze nem rakja a megmaradt darabokat, még maga az Archívum is darabokra hullhat.
 Hogy mi olyan különleges ebben a történetben? Mac, a főszereplő lány egy fantasztikus "ranggal" rendelkezik, ugyanis ő egy Őrző, aki az Archívum szolgálatában dolgozik. Feladata, hogy azokat a felébredő Történeteket, nem a kis betűs történeteket, hanem a nagy betűs értelemben vett kiszabadult Történeteket visszajuttassa a valós helyükre. Ezek a Történetek nem mások, mint halott személyek lenyomatai, akik a Könyvtárosok által nyilvántartott Archívumban fekszenek, jó esetben "alvó" állapotban. Ez mind szép és jó lenne mindaddig, amíg fel nem kelnének, és ki nem szabadulnának az Archívum és a külvilág közti Sikátorba. Itt dolgozik tehát Mackenzie Bishop, akinek már igen fiatalon szembe kell néznie ennek a titkos világnak, és a vele járó titkolózásoknak minden bajával.

 Itt akár mondhatta volna az írónő, hogy az első kötetben megelégszik egy felvezető történettel, melyben legfőképpen a világ felépítésével foglalkozik, hogy közben mindenféle mellékes ágat "kibontakoztasson", amire drámai szempontból tudott volna építeni. Ehelyett inkább egy tökéletesen, sallangok nélkül megtervezett összességet kaptam, melynek nem csak különleges hangulatát, hanem a szereplőktől elkezdve az utolsó momentumig minden részét imádtam.

 Az Archívum bonyolultságát nem csak a történetszálban látom, ugyanis azzal nekem személy szerint nem volt problémám, az elhintett információdarabkákat szépen raktam össze magamban, hogy minél többet megtudhassak, az addig még ismeretlen rendszerről. Talán nem is kellene azt mondanom, hogy addig, ugyanis annyira összetett, és rejtélyekkel teli, hogy biztosan annyi momentum van még a háttérben, amiről még most sem tudunk. Leginkább ez, és a cselekmény egyre szövevényesebbé válásának mivolta visz tovább a könyvben, hogy az ember csak úgy falni akarja az oldalakat.

 Mackenzie mellett nem maradhatnak el a fiúk sem, de szerencsére az írónő nem érzett különösebb késztetést arra, hogy túlságosan túlbonyolítsa ezeket a szálakat. Amilyen módon megjelenik a történetben, azt kell hogy mondjam, úgy tűnhet, mintha nem is lett volna ott. Ilyen természetességgel elég ritkán találkozom a kivitelezés szempontjából, és végtére akár mondhatnánk, hogy láthattunk egy afféle "kapcsolati hálózatot", de ennek sokkal inkább egy fontosabb szál kibontakoztatásához volt nagy szerepe.

 Dinamikusságából következően nagyon hamar sikerült kiolvasnom, így ezután nem volt kérdés, hogy egyből el is kezdjem a második részét, amivel szintén nagyon szépen haladok. Kétségkívül megállapíthatom, hogy Schwab fantasztikusan alkot, innentől kezdve nagy figyelemmel fogom követni munkásságát. Szerencsére nem szenvedünk hiányt az általa elkészített könyvekből, érdekes kérdés, hogy vajon a többiben is hasonló módon épít-e különálló világokat. Mindenesetre Az Archívummal nagyon megfogott, el sem tudom képzelni, hogy fogom kibírni a harmadik rész megjelenéséig, miután "kivégeztem" a másodikat.

 Fogjátok a saját kulcsaitokat, és lépjetek be ti is Az Archívumba!

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.


0 Megjegyzések