Holden Rose: Holtidő


 Már azt hiszem, hogy abszolút kezdek jártas lenni Holden Rose által írt történetekben, így nem is véletlen, hogy a Főnixes Prológus hetünkre a Holtidőről hozok egy értékelést.A kötet immáron a kiadó egyik új brandjébe, a Főnix Nova-ba illeszkedő darab lett, amiben YA kötetek szerepeltetik magukat. Az író egyik korábbi steampunk történetét olvastam, ami a Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek címre hallgató antológiában jelent meg. Akkoriban is már áradoztam róla, hogy mennyire tetszett, és bővebb kiadásban is olvastam volna róla. Szerencsémre eljött az idő, hogy kicsit hosszabb terjedelemben is barangolhassak az általa alkotott, gépekkel tarkított világokban. A borítóval mindenesetre már első pillantásra levett a lábamról, és kíváncsi voltam arra is, hogy mit takar a hangzatos, Holtidő cím. Természetesen olvasás után ki is derült, és a továbbiakban ki is fejtem, milyen érzésekkel végződött mindez.
Író: Holden Rose
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalszám: 368
Eredeti ár: 3280 Ft
Fülszöveg: Jason egy teljesen átlagos fiú, pedig már tizenhét éves. Ez azért gond, mert a különlegeseket képző Birodalmi Lumen Akadémia növendéke, ahol elvárás, hogy megmutassa a tehetségét. Emiatt újabb és újabb hazugságokba kényszeríti magát, mígnem a sors váratlanul a császár ellen lázadók táborába sodorja. Ekkor teljesen felfordul körülötte a világ. Már azt sem tudja, kiben bízhat, ki az ellenség, miközben arra is rá kell jönnie, kicsoda ő valójában. Enélkül ugyanis reménytelen, hogy valaha is visszakapja az életét. Aztán a holtidő kíméletlenül és véglegesen elsodor mindent. Semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt. Jason úgy érzi, nem képes lépést tartani a valósággal. Azonban a túlélésért ezen mindenképp változtatnia kell.
 A könyv fülszövegében bár az alapot megkapjuk, még így is annyira ködös volt számomra, hogy mire is számítsak pontosan a cselekménnyel kapcsolatban. Kapunk itt lumeneket, monokat, különböző gépezeteket és egy kifordított világfelépítést, amit fokozatosan el is kezdünk kibontogatni a történet előrehaladtával. Jason, a többi lumennel ellentétben nem találja azt a területet, amiből igazán kiemelkedő is lehetne. Ez nem túl nagy jövőt ígér számára a Birodalomban betöltött szerepével kapcsolatban, így aztán hazugságokkal próbál a lehető legtovább fenntartani a látszatot alkalmasságára. Időközben kalandos bonyodalmak közepette kitárul Jason előtt a világ, és bár nem szeretné, a lázadó csapat tagjai között találja magát. A különös történések mellett már a körülötte lévő világba vetett hite is meginog, nem elég, hogy saját útját nehezen találja. A könyvben pont ezt az útkeresést követhetjük nyomon, miközben nekünk is egyre jobban tárja fel magát a világ.

 Fú, hát egy ilyen alapokkal rendelkező kötettől persze, hogy mozgalmasságot vár az olvasó, sok történést, de még engem is meglepett, mennyire izgalmas is az, ami kibontakozik szépen sorban előttünk. Az biztos, ha célzottan ilyen kalandos sztorit szeretnék olvasni, akkor nem szeretem, ha bármilyen eshetőséget is ad arra az író, hogy esetleg unatkozni kezdjek. Szerencsére ez egyetlen oldalon keresztül sem állt fent, pedig a héten már könyves tekintetben abszolút fullra pörgettem magam, így kicsit tartottam is tőle, hogy nem tudok majd végezni időben a kötettel. Ezzel ellentétben lazán letoltam pár óra alatt az egészet. A közepétől kezdve pedig olyannyira berántott, hogy csak ámultam és bámultam. Ötletes kivitelezések, izgalmas jelenetek, mozgalmasság.

 Steampunk világ elengedhetetlen kellékei a különböző kattogó, berregő gépek, masinák. Már az elején, a lumenekhez kirendelt egyéni robotoktatók alkalmazása is felcsillantotta pedagógus szememet az egyéni tempóban való tanulás lehetőségének felvillantásával, bár ha mélyebben belemennénk a témába, akkor több oldalon keresztül is erről írnék nektek. Szóval legyen elegendő annyi, hogy ebben a világban tökéletesen működött ez az igazából aprónak látszó, de számomra mégis fontos elem. Aztán ott vannak további jármű- és harceszközök, amiknek mindegyikét az állatvilágból átvett ötletek alapján alkotta meg az író. Ha bárkinek is kétségei lennének felőle, vagy esetleg nem túlzottan rajonganának a steampunk elemekért, akkor őket is meg kell nyugtatnom, hogy bátran vegyék a kezükbe, ugyanis olyan természetesen illeszkednek ezek a történetbe, hogy egyáltalán nem központi elemekként operálnak velük.

 Nem csak a történettől, de a szereplőktől is el vagyok ájulva. Annyira nehéz lenne egy kedvencet kiemelni, mert mindenki szerepe egyaránt fontos volt. Nem kifejezetten egy személyt emel ki a többi közül, hanem mindenkinek megvan a maga feladata. És végtére is pont ez lenne az, amit a könyv kifejezni szeretne akár már csak az alaptémára tekintve is. Fiataloknak szól elsősorban, és pont ez az a központi téma, ami őket is aktuálisan foglalkoztatja, érinti. Mindezt nem a megszokott formában tálalja, hanem annál sokkal okosabban és szórakoztatóbban. A szereplők közötti kapcsolatok, azoknak alakulása is csak még jobban erősített ezekben a gondolatokban.

 Összességében bár már azt gondoltam, hogy nem tudok meglepődni azon, mennyire sokoldalúan alkot Holden Rose, talán most sikerült a legjobban lenyűgöznie. Young adult korosztálynak megfelelő témákat boncolgat egy olyan történetbe bugyolálva, ami érdekes felépítésével, mozgalmas eseményeivel és érdekes karaktereivel maximálisan teljesít. Maga a Holtidő ötlete, és ahogyan az működik a történetben, tökéletesen van kitalálva. Nem szeretném senkinek sem elvenni az élményt, szóval azoknak, akik szeretnék kideríteni pontosan, miről is van szó, mindenképpen el kell olvasniuk a sztorit. A fordulatok sem maradnak el a történet végéről, ahol aztán majd mosolyogva gondol az olvasó arra, hogy igen... ez is annyira szépen előkészített módon volt jelen eddig is az előzőekben, és adta magát. Kívánom nektek, hogy bár más módon, de legyen nektek ez a pár óra, könyvvel töltött idő a saját Holtidőtök.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések