V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia


 Victoria Schwab másik, Archívum trilógiájának első két kötetéhez már volt szerencsém, és már az első könyv olvasásánál egyértelmű volt számomra, hogy érdemes lesz figyelemmel követnem az írónő munkásságát, ugyanis nagyon egyedien teremt különleges világot. Mikor felfigyeltem az Egy sötétebb mágiára, akkor talán nem meglepő, hogy már a fülszöveget olvasva felkeltette az érdeklődésem ez a mágiával átszőtt világ is. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a könyv borítója mellett, hiszen aktuálisan a Prológus Borítómánia hetére készül ez az értékelés. Olvasása előtt is imádtam ezt az egyszerű, de nagyszerű, letisztult vonalat képviselő kinézetet, olvasás után pedig még inkább láthatom, hogy mennyire is illeszkedik a belsőjéhez. Az pedig, hogy a következő részek is illeszkednek ehhez a megkezdett stílushoz, külön öröm számomra. Már csak az a kérdés, hogy a belső is annyira elvarázsolt-e, mint amennyire szeretett volna? A továbbiakból kiderül...
Író: V. E. Schwab
Kiadó: Ventus Libro
Oldalszám: 446
Eredeti ár: 3400 Ft
Fülszöveg: A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.

A trilógia első kötetében Kell herceg Vörös London vidám színekkel teli utcáit gyakran elhagyja Szürke London bűnözés fertőzte sikátoraiért és Fehér London hideg sivárságáért. Mágikus képességét sokan irigylik, miközben üzeneteket szállít a világok között. Egyik útja során veszélyes kalandba bonyolódik, és egy sötét mágia fenyegetésével kell megküzdenie. A pusztító erő abból a Fekete Londonból származik, melyet védekezésképp elzártak a mindörökre az emberi létezés terei elől. Kell nem menekülhet a gonosz hatalmától, de szerencsére társa akad a küzdelemben: a Szürke Londonból származó fiatal tolvaj lány, Lina.
 Különböző dimenziók, különböző világok. Szürke, Vörös, Fehér és a teljesen elkülönített Fekete London. Érdekesen hangzik? Mindezt megfejelhetjük azzal, hogy léteznek olyan mágusok, akik a szétszakadt univerzum dimenziói között vándorolni tudnak. Úgy hívják őket, hogy antarik. Kell pontosan ilyen személy, akinek különböző megbízatásokban kell eljárnia. Egyik útja során belebotlik egy tolvaj lányba, Linába, aki talpraesettségéről és rátermettségéről ismert. Érdekes dolgok látszanak kibontakozni ugyanis a nyomok arra utalnak, hogy éppenséggel a lezárt, mindenki számára tiltott Fekete Londonból származik. Mindeközben nagyon szépen bontakoznak ki számunkra az alternatív Londonok különböző világai, ismerjük meg egyre részletesebben a szövevényes, hatalmi játszmákkal tűzdelt rendszereket, és a kapcsolati hálózatok igen érdekes megnyilvánulásait.

 A mágia egy olyan téma, ami szerintem sokunk fantáziáját beindítja, így a legtöbben kíváncsian vetjük bele magunkat azokba a világokba, amiben akár csak egy parányi szikrája is megtalálható. Mindeközben viszont már elég nehéz újat mutatni, könnyen átfordulhat abba az irányba, hogy unalmassá válik. Hiszen lássuk be, egy idő után minden egysíkúvá válhat. Szerencsére ebben az esetben is pont a pozitív oldalt sikerült megfognia. A vérmágia számomra különösen kiemelkedő. Imádtam, ahogyan Kell az egyik Londonból utazott a másikba. Mint minden más a könyvben, ezek a jelenetek is gyönyörűen voltak leírva, lenyűgöző, hogy mennyire képiesen van tálalva. Ehhez talán hozzávehető az összetettség, kidolgozottság is, amitől aztán annyira komoly mű lett az egész. Mindenesetre könnyed olvasmánynak semmiképpen sem nevezném.

 Szerintem az egyik legizgalmasabb az egész könyvben a különböző Londonok felépítése. Nagyon tetszik az ötlet, hogy mindegyiket elkülönítve valamilyen különlegességgel felvértezve alkotta meg az írónő. Természetesen egy részen belül vajmi kevés lehetőség van arra, hogy elmerüljünk mindegyikbe részletesen, de ez csak még inkább hajtja az elhivatott olvasót, minél jobban megismerje őket. Ahogyan az ember sejtheti, Szürke Londonból kiveszett a mágia, így az ott lévő emberek, a varázslás mindenféle tudása nélkül kénytelenek létezni. Ellenben Vörös Londonban minden megtalálható, ami a virágzáshoz szükséges, így talán az egyik legkiemelkedőbb dimenzióról beszélhetünk. Fehér London az élelmezéssel küzd, így az ottani élet sem nevezhető túlságosan fényesnek. Míg ott van Fekete London, amit annak idején teljesen lezártak, így az átjárás is megszűnt. Nyilván ez az, ami a legtöbb rejtelmet és kérdést szüli majd a történetben.

 Szereplők tekintetében is van ám nagy felhozatal, ahol aztán különböző, összetett személyeket kezdhetünk kibontogatni az eseményfolyamok során. Imádtam, hogy a személyek jellemét nem csak égből kapva, hanem kiindulási pontként kaptunk meg, amit aztán szépen visszavezetve egyes eseményekre jobban is megérthettünk. Igen komoly háttér történettel rendelkezik Kell és Lina is egyaránt, és mily meglepő, számomra Lina volt az, aki a legjobban kiemelkedett, bár nehéz is lenne választani. Természetesen az izgalmak biztosítása érdekében a másik oldalon álló karakterek is megmutatják magukat.

 Összességében tehát elmondható, hogy egy nagyon komoly olvasmánnyal volt dolgom, aminek talán még Az Archívumot is sikerült felülmúlnia. Kétségtelen, hogy azok az olvasók, akik azon túl, hogy izgalmakkal szeretnék tölteni a kikapcsolódásukra szánt idejüket, és valami magasabb szintű élményre vágynak, nincs is jobb választás, mint az Egy sötétebb mágia. Szerencsére már a második rész is elérhető, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy ne lenne lehetőség még jobban elmerülni ebben a világban. Hová is fog mindez kilyukadni, még elképzelésem sincs. De az biztos, hogy alig várom, kiderítsem mindezt.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések