Tara Altebrando: Ha igaz


 Tara Altebrando Távozás című könyve volt, ami igazán felkeltette az érdeklődésem, így akadtam rá a Ha igaz-ra, amit végül előbb sikerült elolvasnom, mint előbbit. Kíváncsian álltam hozzá, ez a misztikus téma érdekesen jelenik meg a nyomozással tarkított történetekben, és általában a misztikum mögött valami hétköznapi dolog szokott állni, ami aztán végül mindenkinek meglepetésként jelenik meg. Vagy nem, könyvtől is függ. Mindenesetre ez egy YA thriller, a YA-kat pedig szeretni szoktam, azt pedig pláne érdekesnek tartom, ha mindezt valami mással vegyítik. Ilyen gondolatokkal láttam hozzá a könyvhöz, ami a képen látható további GABO Kiadós könyvekkel együtt érkezett hozzám. És, hogy tetszett-e végül? A továbbiakból kiderül.

Író: Tara Altebrando
Kiadó: GABO Kiadó
Oldalszám: 320
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: TIZENHÁROM ÉVE, HOGY KAYLEE ANYJA ÉLETFOGYTIGLANT KAPOTT, MERT MEGÖLTE A FIÁT. TIZENHÁROM ÉVE, HOGY AZ EMBEREK NEM KÉRDEZGETNEK TÖBBÉ.

Crystal, Kaylee anyja, akinek látszólagos telekinetikus erejét mondhatni kultusz övezte, mára eltűnt a feledés homályában. Ám egy napon bekopogtat egy riporter, és szerepet ajánl a lánynak egy műsorban, amely azt próbálja kideríteni, hogy valóban volt-e hatalma Crystalnak az anyagi világ fölött. A hírnév kétségtelenül csábító, ám ezek a kérdések felkavaró válaszokhoz vezetnek, amikor Kaylee elkezdi megismerni önmagát, és magyarázatot keres különös életének sötét és baljós véletlenjeire…
 Kaylee egy átlagosnak tűnő tinédzser, akinek megvannak a saját kamasz problémái, szerelemmel, barátokkal tarkítva. Még talán az sem lenne annyira különös, hogy nevelőszüleivel él, azonban annak miértje már annál is inkább érdekes. Mikor testvérével még kicsik voltak, és vérszerinti édesanyjukkal éltek, az édesanya különleges képességekkel rendelkezett, azonban Kaylee kistestvérét meggyilkolta, éppen büntetését tölti. Egy riporter azonban feleleveníti az ügyet, ugyanis újra fel szeretné dolgozni a különös esetet. Ebből adódóan keresi fel a lányt, hogy minél inkább a dolgok mélyére ásson. Természetesen a lánynak mindez nagyon imponál, és a hírnév egy másik oldalát ismerheti meg általa, miközben kibontakozik, hogy pontosan mi is áll/állt a dolgok hátterében.

 Nagyon jól hozza a könyv azt a sejtelmes, izgalmas hangulatot, amit szeretek az ilyen jellegű könyveknél. Mindehhez párosul a szép felépítés, ahogy egyre inkább próbálunk elmélyülni a történtekbe, egyre több plusz információhoz, más szemszögből megvilágított eseményekhez vezetve. A misztikus vonala is szépen lassan átalakul, azonban közben olyan magaslatokat jár be ebből a szempontból, aminek nagyon jó tapasztalójának lenni. Young adult lévén mindezt fogyasztható módon közli az író, tehát a megszokott thrillerektől eltérően ez egyfajta bevezetőként szolgálhat a fiatalabbaknak ebbe a világba.

 Ehhez a korosztályhoz kapcsolva a média, sztárság és hírnév kérdéskörét pedig egyfajta mondandót is kölcsönöz az alap izgalmakhoz vegyítve. Ilyen szempontból abszolút reálisan mutatja be, hogy ez az egész hogyan is működik. Miként forgathatják ki az ember szavait, milyen módon is lehet ebben a közegben mozogni. A főszereplő az egész könyvön át nézve érdekes változásokon, ráeszméléseken esik át. Ezt személy szerint nekem jó volt tapasztalni.

 Összességében szerettem egyre inkább elmélyedni a történetben. Az egy csillag levonása amiatt történt, mert a YA vonal miatti lightossága már számomra néhol kicsit túl könnyedre sikeredett. De közben pedig azért nem veszítve az okos történetvezetéséből, amit nem vonhatunk kétségbe Tara Altebrando esetében. Főleg fiatalabb korosztálynak ajánlom a sztorit, akik szeretnének izgalmasabb vizekre is evezni, hogy aztán szépen felépítve akár a keményebb történetekhez is eljussanak. Az, hogy milyen mértékben fordítja ki mindazt az írója, mint ahogyan azt az elején gondolja az olvasója, mindenkinél kiderül. Lehet, hogy te éppen rájössz majd a dolgok valós nyitjára. Ezt csak akkor tudod meg, hogy mi lapult a háttérben, amennyiben te is utánajársz. ;)

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések