To Be Read #july


 A Prológuson nagy TBR csökkentés tartunk, úgyhogy ehhez kapcsolódóan ideje elindítani egy teljesen új rovatot a blogon, ahol azokat a könyveket gyűjtöm össze aktuálisan, amiket mindenképpen szeretnék elolvasni. Nem mintha nem szeretném mindegyik beszerzett könyvemet kivégezni, de azért lássuk be, hogy hierarchikus rendszerezést mindannyian szeretünk alkalmazni. Nálam a legfőbb motiváló erő a különböző projektek határideje, amiről már írtam is a Prológuson korábban. Ebben azonban nem akadályoz meg az, hogy random levegyek egy könyvet a polcomról, és nekikezdjek egy olyanba, amit esetleg ráérne később is. De ez így is van jól, hiszen tényleg nehéz mindig témához kötötten olvasni, néha el is vesz a varázsából. Lássuk a júliusi felhozatalt...

 Az első kötet egy misztikus young adult, a Ha igaz, amit még a héten tervezek elolvasni, hogy aztán be is tudjak nektek számolni róla. Remélem, hogy sikerülni fog a tervem, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. Tara Altebrando előző magyarul is megjelent könyve is felkeltette már az érdeklődésem, A távozás. Szóval amennyiben elnyeri ez a tetszésem, biztos vagyok benne, hogy sort kerítek a másikra is.


Tara Altebrando: Ha igaz

Író: Tara Altebrando
Kiadó: Ciceró
Oldalszám: 320
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: TIZENHÁROM ÉVE, HOGY KAYLEE ANYJA ÉLETFOGYTIGLANT KAPOTT, MERT MEGÖLTE A FIÁT. TIZENHÁROM ÉVE, HOGY AZ EMBEREK NEM KÉRDEZGETNEK TÖBBÉ.

Crystal, Kaylee anyja, akinek látszólagos telekinetikus erejét mondhatni kultusz övezte, mára eltűnt a feledés homályában. Ám egy napon bekopogtat egy riporter, és szerepet ajánl a lánynak egy műsorban, amely azt próbálja kideríteni, hogy valóban volt-e hatalma Crystalnak az anyagi világ fölött. A hírnév kétségtelenül csábító, ám ezek a kérdések felkavaró válaszokhoz vezetnek, amikor Kaylee elkezdi megismerni önmagát, és magyarázatot keres különös életének sötét és baljós véletlenjeire…

 A következő, nem is olyan vékony kötet, a már szerintem mindenki számára jól ismert Ready Player One. Nem bírtam ki, hogy ne nézzem meg a mozikban a könyvből készült filmet, és nagyon tetszett a látvány, meg az alapsztori, szóval egyértelmű volt, hogy könyvben is meg kell ismernem. Talán ez érdekel legjobban ebben a hónapban a kiválasztott kötetek közül.




Ernest Cline: Ready Player One

Író: Ernest Cline
Kiadó: Agave
Oldalszám: 464
Eredeti ár: 3980 Ft
Fülszöveg: EGY VILÁG LÉTE FOROG KOCKÁN.
EGY KÜLDETÉS A VÉGSŐ NYEREMÉNYÉRT.
FELKÉSZÜLTÉL?

2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba.

Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.

Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem.

 A szokásos nyomott hangulatú nyomozás sem maradhat el egy thriller formájában, melyet Ruth Ware biztosít majd számomra. Igazából elsőre a borítója fogott meg nagyon a címével egyetemben. Szintén Prológusos projekthéten fogok majd értekezni nektek róla, szóval hamarosan bővebben is megismerkedhetünk vele.



Ruth Ware: A ​nő a tízes kabinból

Író: Ruth Ware
Kiadó: GABO
Oldalszám: 386
Eredeti ár: 3490 Ft
Fülszöveg: Lo Blacklock újságíró, egy utazási magazinnál dolgozik. Izgalmas előrelépési lehetőség áll előtte: eltölthet egy egész hetet egy VIP-luxushajóúton. Kezdetben Lo kitűnően érzi magát, a kabinok elegánsak, a vacsorák, a partik fényűzőek, a társaság előkelő. De ahogy telik, múlik az idő, hűvös szelek fújják át a hajót, szürke ég telepedik a fedélzetre, és Lo olyan eseménynek lesz szemtanúja, amit korábban csak a rémálmaiban tudott volna elképzelni. Egy nőt kidobnak a hajóból.
Az utasok mind bebiztosítják magukat, a hajó pedig úgy szeli tovább a hullámokat, mintha mi sem történt volna. Egyedül Lo próbál elkeseredetten választ találni a kérdéseire, és felfedni az igazságot: valami szörnyűségeset…

Meglepő fordulatokban bővelkedő, egyszerre nyomasztó és gyönyörű. Ruth Ware a Sötét erdő közepén című első regénye után újabb lenyűgöző olvasmánnyal bűvöl el minket.

 Annyira vágyom már egy igazi disztópiára, hogy a Sokszavú poszáta is előkelő helyen szerepel a minél előbb el kell olvasni könyvek listáján. Elmondani nem tudom, hogy mennyire várom már Walter Tevis elektronikus világát, de már tudjátok, hogy viszonyulok ezekhez a témákhoz. Nem lehetne egész nap csak olvasni?

Walter Tevis: Sokszavú ​poszáta

Író: Walter Tevis
Kiadó: Metropolis Media
Oldalszám: 280
Eredeti ár: 3290 Ft
Fülszöveg: A ​25. század disztópikus világában az emberi civilizáció maradéka elektronikus mennyországokba zárkózva vegetál. Nincsenek családok, gyerekek, de még valódi párkapcsolat, szerelem sem igen létezik. A gépiesen udvarias hétköznapokból már csupán a drogok vagy az öngyilkosság jelentik a menekvést. Az olvasás tiltott dolog, de igazából senkinek eszébe sem jutna már ezt a szabályt megszegni. A gondolkodást számítógépek és robotok végzik az ember helyett. A jelszó: „Ne kérdezz; lazíts!” E látszatélet megkapó jelképe a sokszavú poszáta, mely éjjelente nem a saját énekét dalolja bele a világba, hanem más állatok hangját utánozza.

Az emberiséget már csak egy halálvágyával küzdő android mentheti meg, valamint egy fiatal pár, akik szenvedélyes szerelemre lobbannak egymás és a könyvek iránt. Ez a szenvedély talán még az apátiába kövült gépi intelligenciákat is képes felrázni.

Walter Tevis, A svindler és A pénz színe írója Nebula-díjra jelölt regényével ékesen bizonyítja, hogy az SF-nek igenis helye van a szépirodalomban. Érzelmekkel és fekete humorral átszőtt, szép könyve robotszereplői szájával is az emberi önrendelkezés jogáért kiált.
Ti miket terveztek elolvasni a hónapban? Írjátok meg nekem!

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések