Star ​Wars: Fajok enciklopédiája – Útmutató a galaxis élőlényeihez


 Aki ismer tudhatja, hogy mennyire szeretem a Star Wars világát. Temérdek, a világához köthető tárggyal rendelkezem, szeretem, ha olyan relikviák vesznek körül, amik olyanokhoz köthetőek, amiket csodálok. Nem csak csodálni szeretem, de a mindennapokban használatos dolgaimon is szeretem, ha megjelenik egy-egy Star Wars motívum. Legyen az egy póló (innen is köszi Cersei-nek a képen látható nagyon menő pólóért), pizsama vagy akár ágyneműhuzat. Természetesen a könyvekkel sem vagyok másként, bár még elég elenyészőnek mondható a gyűjteményem. Éppen ezért a legutóbbi óriási BLABLA könyv után stílszerűen egy illusztrált enciklopédiával folytattam gyűjteményem gyarapítását, melyet már az első pillanattól kezdve imádok.


Fordította: Földi Bence
Oldalszám: 160
Eredeti ár: 4999 Ft
Fülszöveg: Vukik, wampák, bithek és banthák – ebben az enciklopédiában mindent megtalálsz, amit tudni érdemes a Star Wars univerzumának megannyi élőlényéről. Tudj meg mindent a kultúrájukról, a történelmükről és az egyes példányok legendás tetteiről.
 A könyv valóban egy enciklopédia, melyből megismerhetjük a Star Wars univerzumának élőlényeit. A kötet egyfajta izgalmas bevezetővel kezd, egy kis történetet kerítve az egész könyvnek, az élőlénygyűjtemény készítőjének "kilétével" kapcsolatban. Ezután az egyes leírások mellett ennek a kitalált személynek a lapszéli jegyzeteit olvashatjuk extraként hozzácsatolva. Az egyes lényeket nem csak úgy össze-vissza odadobálva szemlélhetjük, hanem több szempontból kategorizálva történt azoknak az összegyűjtése. Egyrészt az élőlények lakóhelyének milyenségére vonatkozóan, hogy száraz, vizes, légi élőhelyeket kedvelő teremtményekről van szó, azon belül bolygók, végül pedig helyszínek szerint vannak szétosztva. Az egyes kategóriákhoz, helyszínekhez is kapunk rövid leírásokat, élménybeszámolószerűen. Ezáltal abszolút azt az érzést keltve, mintha valóban az élőlénygyűjtemény létrehozójának feljegyzéseit, emlékeit olvashatnánk.


 Az egyes leírásokban is tapasztalhatunk egyfajta sablont, ugyanis nagyrészt kinézetről, képességekről szólnak ezek. Szerencsére az ismertebb fajok, történetben fontos szerepet kapó lények külön leírást is kapnak, amiből egy kicsit jobban megismerhetjük az adott faj híresebb képviselőit. Ebből következik, hogy a hozzájuk tartozó leírás hosszában különbségek vannak. Az egyik legizgalmasabb az egész kötetben a "gyűjtő" apró kis megjegyzései, rajzai a lényekhez csatolva. Ezekből jobban megismerhetjük a viselkedésüket, fegyvereiket, de a használt járművekről is találhatunk rajzokat.


 Amivel engem és szerintem még nagyon sok olvasótársamat le lehet venni a lábunkról, azok a gyönyörű illusztrációk. Ennél a kötetnél senki sem panaszkodhat, hiszen rengeteg ábra, rajz illusztrálja a felvonultatott fajrengeteget. Az olvasásán túl már csak szimplán lapozgatni, és megfigyelni ezeket a rajzoknak a részletességét, szépségét, önmagában is nagy élményt tud nyújtani. Fantasztikus, hogy a Star Wars világának készítői mennyi karaktert alkottak meg, pláne ilyen jellemzőkkel és történetekkel, mint amit ebből a kötetből hatványozottan érzékelhető.


 Összességében tehát sokkal többet tud nyújtani ez az enciklopédia, mint amire elsőre számíthatunk. Lenyűgöző illusztrációk, részletes leírások. Mindezt egy kerek egésszé alakítva, amit a Star Wars-os univerzumépítőktől el is várhatunk. A fordítás minősége is teljesen megfelelő, nagyon jó munkát végeztek vele. Ajánlom minden SW rajongónak, és azoknak is, akik szeretnek különleges karakterekkel, lényekkel találkozni. Itt aztán nem lesz hiány.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések