Comicspiration - Stan Lee – Peter David: Fantasztikus életem


 A Prológuson Képregények hetét tartunk, így bár mostanság nem igazán vagyok aktív egyéb elfoglaltságaim miatt, most nekem is kötelező jelleggel csatlakoznom kellett. Az utóbbi időben nem igazán van időm olvasni, így a képregények tökéletes kikapcsolódást tudnak nyújtani a teendők között, hiszen viszonylag motiváló, hogy milyen gyorsan is bír haladni vele az ember, másrészt látvány szempontjából sem utolsó. Mivel rá vagyok állva a Marvel filmjeire, sztorijaira, így egyértelmű, hogy a képregények világában is főként ezeket részesítem előnyben. A Kossuth kiadó pedig elhozta nekünk Stan Lee életrajzi ihletésű képregényét, amiből megismerhetjük a Marvel világát nagy részben kialakító személy életének főbb momentumait. 



Író:
 Stan Lee – Peter David
Oldalszám: 192
Eredeti ár: 3990 Ft
Fülszöveg: A ​nagyszerűen illusztrált képregény-memoárban Stan Lee – a képregény-műfaj legendás alakja, a Pókember, az X-Men, a Bosszúállók, a Hihetetlen Hulk, és számos, egyéb Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója – a modern képregény létrejöttének történetét meséli el.

Stan Lee (teljes nevén Stanley Martin Lieber, becenevén: the Man) nem igényel külön bemutatást. A képregények történetének legismertebb, legendás alakjaként ő jelentette a fő kreatív hajtóerőt a Marvel Comics szerkesztőségében. Karrierje során ő keltette életre – és emelte be a köztudatba, a mainstream popkultúrába – a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek némelyikét. Történetei – melyek tele vannak gátlásokkal küzdő szuperhősökkel és mindaddig példátlanul összetett lelkivilágú rosszfiúkkal – ragyogó elmésséggel és lélektani finomsággal egészítették ki a műfajt, amely azelőtt főként a jó és gonosz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira korlátozódott. Lee az emberivel egészítette ki az emberfelettit, és ezáltal a 20. századnak új mitológiát alkotott.

A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált memoárban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel meséli el élettörténetét, mint amit a képregények világába is bevezetett. Az oldalakat lapozva végigkísérhetjük Stan Lee életetét, a szegénység sújtotta manhattani gyerekkorától kezdve első képregényírói szárnypróbálgatásán át, a második világháború alatt létrehozott katonai kiképzést szolgáló oktatófilmjein keresztül a Marvel birodalom 1960-as évekbeli felemelkedéséig. Betekintést nyerhetünk a mozifilmek készítésének érdekes és izgalmas világába, továbbá egy műfaj és nagyívű karrier lenyűgöző történetébe.

A humoros, megindító és őszinte memoár a képregények és képregényalbumok rajongóinak és gyűjtőinek minden korosztálya számára nélkülözhetetlen olvasmány.
 A könyvben szép sorjában haladhatunk Stan Lee életének lényegi eseményein végig. Az egész történetfolyamot ő maga "narrálja", így valós képet kaphatunk arról. Szépen építkezik a kötet ebből a szempontból, nagyon érdekes a kulisszák mögé tekinteni, és átlátni, hogy mennyien is dolgoznak azon, hogy ezek a szórakoztatásra, komoly témák feldolgozására szolgáló művek megjelenhessenek. Továbbá az is kiemelendő, hogy bár Marvel atyjaként mindenki egyből Stan-re asszociál, mennyi másik embernek is köszönhetjük hőseink megjelenését, fejlődését.


  Ami kifejezetten szerethetővé és csodálatraméltóvá teszi ezt az embert azon túl, hogy mennyi kedvencünket alkotta meg, hogy milyen humorral is rendelkezett. Ez a képregényből sem tükröződik másként, tele van poénos kiszólásokkal, ami még inkább élvezhetőbbé varázsolja a kötetet. Személy szerint gyakran előfordult, hogy felnevettem az olvasása közben. Szomorúbb eseményekkel is találkozhatnak az olvasói, Stan valóban megemlít minden szépítés nélkül életének főbb eseményeit, így sokkal belsőségesebbé téve a kötetet. Ami egy-két helyen kiütközőbb a magyar kötet esetében, hogy a fordítás nem mindenhol a legtökéletesebb. Egy-két mondatba sikerült belebonyolódni, ellenben ez szerintem semmit sem vett az amúgy is megnyerő sztoriból.


  Bár még csak most kezdem felfedezni a képregények világát úgy vélem, hogy egy meghatározó darabbal állunk szemben Stan Lee Fantasztikus életével. Rajongóknak mindenképpen ajánlott az olvasása, csodálása, hiszen képi világában, megjelenítéseiben is gyönyörködhetnek az arra vágyó szemek. Másfelől pedig érdemes mintaként tekinteni mindarra, amit Stan véghezvitt. Úgy vélem, hogy sokunk számára inspirálóan hat mindez. Ilyen szempontból pedig a nem annyira nagy rajongók is nyugodtan forgathatják kezükben, ha már felkeltette érdeklődésüket.


 A továbbiakban is fogok majd képregényekről számot adni nektek. Ehhez kapcsolódóan elindul egy új rovat itt a blogon, amiben ehhez csatolható kötetekről olvashattok majd. Comicspiration - az oldal eredeti nevéhez illeszkedően. Remélem, sok jó történetet fedezhetünk majd fel együtt, és érdekes utazásokban lesz majd részünk.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések