Bessenyei Gábor: Az első csók és egyéb démonok


 Könyvek a strandra projektünk dübörög tovább a Prológuson, amire egy újabb értékelést hoztam nektek. A héten már írtam a Tej és méz-ről, ami rövidsége miatt került a strandos ajánlóim közé, bár Az első csók és egyéb démonok sem egy kifejezetten könnyed hangulatú történet, de tudjátok, hogy ez sem akadályoz abban, hogy bárhol és bármikor is olvassak egy könyvet. Kíváncsian vártam már, hogy Bessenyei Gábor legújabb sztorijával hogyan is operál, ugyanis eléggé hullámzó érzéseim voltak az eddig megjelent köteteivel kapcsolatban. Végül pedig úgy látszik, hogy az előző siker után, most újabb lejtő következik "kapcsolatunkban".

Író: Bessenyei Gábor
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 368
Eredeti ár: 3299 Ft
Fülszöveg: Vajon ​mi az ijesztőbb: egy szellem vagy életem első csókja?

Patrik tizenhat éves, és úgy érzi, már nagyon ideje lenne járni valakivel. Amikor észreveszi, hogy Emma, a suli egyik legszebb lánya egyre biztatóbb jeleket küld felé, alig hisz a szerencséjének.
Minden szuperül alakul, ám egy éjszaka megjelenik a kollégiumban Patrik halott kutyájának szelleme.
De mit akar tőle a frissen eltemetett házi kedvenc? És miért beteg Patrik édesanyja, ha az orvosok nem találnak semmi okot?
Patrik maga kezd nyomozni.
Felkeresi egyik régi iskolatársát, Lilit, akiről azt pletykálják, hogy igazi boszorkány.
Szellemek, átkok, éjszakai szeánszok – kiderül, hogy a lánynak mindez meg sem kottyan, de a sötét erő, ami Patrik családját fenyegeti, sokkal kegyetlenebb, mint bármelyikük sejtette volna.

Patrik úgy érzi, kettészakad az élete.
Odahaza egy ismeretlen misztikus fenyegetés telepszik rá, miközben a kollégiumban próbálja teljes szívvel belevetni magát első párkapcsolatába, túlélni az első ügyetlenkedéseket, a bizonytalanságot, és rosszindulatú szobatársa kötekedéseit.

Lehet esélye a szerelemre, ha közben egy alattomos túlvilági lény a családjára tör?

Nyerj bepillantást egy kamasz srác féltve őrzött titkaiba!
 A történet egy kamasz fiú életébe vezet be minket, akinek életében a legfontosabb kérdések egy lány köré szerveződnek. Ez egyáltalán nem is lenne furcsa, hiszen mi mozgatná egy tizenhat éves fiú fantáziáját, ha éppen nem az, hogy hogyan kerülhet a bizonyos lány közelébe, hogy aztán az a bizonyos első csók is elcsattanhasson. Az író nem elégszik azonban meg azzal, hogy szimpla szerelmi bénázásokkal örvendeztessen minket, ugyanis mindezt megspékeli egy kis misztikummal. Így kapunk végeredményként egy misztikus, ifjúsági, szerelemmel spékelt fantasyt. Vagy valami olyasmit.

 Az első, ami annak idején eléggé meglepett a könyvvel kapcsolatban, az a borítója. A borítótervező pályázatra jó néhány, a könyvhöz illő kép került be, aztán a kiadó csavart egyet az ügyön, és egy teljesen másfajta kinézettel dobták piacra. Persze erről volt is több platformon fennakadás, és már mondhatni lerágott csont, de konkrétan semmilyen szinten nem kapcsolódik a történethez. Valószínűleg az volt vele a cél, hogy az is levegye a polcról, akinek fogalma sincsen a könyvről, bár ahhoz sem elegendően figyelemfelkeltő szerintem. Mindenesetre nagyon sajnálom, hogy így alakult vele, mert borítómániás énemnek nem feltétlen tesz jót. :D

 A történetet illetően vegyes érzéseim vannak. Az elején kicsit lassan indult be nekem az az érzés, amit minden könyvnél vár az olvasója, hogy berántsa magával. Aztán ahogy előrébb haladtunk, eljött egy ilyen pont, amikor jobban csúszott már a dolog, és ez főként a misztikus történések kibontakozásánál volt leginkább érezhető. Ezután ahogy haladunk előre már egy kicsit elnyújtottnak tűnt ez a huzavona, legalábbis számomra mindenképpen, és ez valószínűleg azzal is összefüggésben van, hogy bár a fiú szerelmi és természetfeletti tapasztalásai valamilyen szinten összefüggnek, közben mégis olyan érzést kelt, mintha ezek külön szerepelnének, és így egy kicsit megszakítja az egységességet. Valahogy nem tudott megfelelő elegyet alkotni mindez.

 A szerelmi szál a fiú részéről érdekesen alakul. Bár biztosan érdekes lehet azok számára belesni egy fiú "szerelmi" gondolataiba, akik nem tapasztalhatják, milyen is lehet fiúként ez. A fő szál, ami ehhez kapcsolódik, igazából annyiból áll, hogy szeretne a lány közelébe kerülni, és azt a bizonyos csókot megejteni, de különösebb érzések ezen túl nem nagyon látszanak megjelenni. Bár érdekes útkeresés ez is, mert persze, ez önmagában is világokat képes kifordítani a kamasz fiúk fejében, de azért lehet ezen még árnyalni egy picit. Persze csavar is várható ezzel a szállal is, ami viszont várható is, de mégis szépen, odaillően történik ennek kivitelezése.

 Összességében tehát nem mondanám, hogy a legjobb Bessenyei Gábor regény lett Az első csók és egyéb démonok. A háború lelke után egy fokkal nagyobb elvárásaim lettek, ugyanis annak idején az eléggé tetszett. Természetesen azért izgalmakkal is szolgál valamelyest a könyv, úgyhogy ha valakinek felkeltette a fülszöveg, vagy az alapsztori az érdeklődését, akkor semmiképpen se hagyja ki, a misztikus szál megoldása igen érdekes világba kalauzol el bennünket. Akik szeretik a light-osabb szerelmi vonulatot, misztikumokat, azoknak is érdemes lehet átforgatni egy kicsit ezt a sztorit. Gábor eddigi tendenciáit követve epekedve várom a következő történetét, mert ezek alapján az majd biztosan tetszeni fog. Meglátjuk! :D

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések