Róbert Katalin: 6 ​hét a világ


 Róbert Katalin 2017 egyik nagy meglepetése volt számomra a magyar írók köréből, ugyanis két kötetét is elolvastam abban az évben, és igencsak meglepett, hogy milyen szépen is bánik a történeteivel. Ekkor megfogadtam, hogy biztosan odafigyelek majd az írónő újdonságaira. Még a 6 hét a világ megjelenése előtt elkezdtünk infókat csepegtetni róla Kati segítségével, és bár gondoltam, hogy nem feltétlen én leszek a könyv célcsoportja, mégis kíváncsian vártam, hogy mi is sül majd ki mindebből. Az értékelést szintén, ahogy a héten már több könyvet is, ezt is a Prológus Könyvek a strandon projektjére hoztam nektek. Erre már abszolút rá lehet fogni, hogy strandon olvasós történet a maga romantikus mivoltából fakadóan. Végül olyan lett a kapcsolatom a könyvvel, mint Nelli szerelmi élete a könyvben, az a továbbiakból kiderül.
Író: Róbert Katalin
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 326
Eredeti ár: 3299 Ft
Fülszöveg: Te ​mit tennél meg, hogy elnyerd a kamaszkori bálványod szerelmét?

Nelli évek óta álmodozik a nagy Őről, akit még a gimnáziumi színjátszókörben ismert meg. Az iskolában vonzalom ébred köztük, de K.M. leérettségizett és elballagott, a kapcsolatuknak vége szakadt, még mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Az egykori tehetséges fiúból mostanra körberajongott színész lett, aki estéről estére a színházban kápráztatja el a közönséget.
Nelli csak távolról sóvároghat K.M. után, de a lelke mélyén biztos benne, hogy egyszer újra összehozza őket a sors. Amikor színház gyakornoki programot hirdet, a lány tudja, hogy elérkezett az ő ideje. Belecsöppen a színészek, rendezők, ügyelők, súgók titokzatos világába. Megismeri az extravagáns, csupaszív Dittát, a gyönyörű és ravasz Biát, aki nemcsak az álompasit kész lenyúlni, de talán még az állását is. Na és még valakit, aki valahogy mindig ott van a közelében…
Ám az apja ultimátumot ad: Nelli csak hat hetet tölthet el a színházban, utána a cégénél kell elhelyezkednie.
Mire elég ez a néhány hét? Megtalálja a helyét a színházban?
Vajon lángot szíthat abból a szikrából, ami kamaszként olyan sokat jelentett?

Az egyetlen magyar színházas YA regény!
Less be a színfalak mögé, kövesd Nelli szívének útjait egy különös, csodálatos világban!
 A 6 hét a világnak óriási különlegessége, hogy az egész történet a színház köré épül. Miközben Nelli élete kibontakozik szemünk előtt egy színházi darab színpadra vitelének minden folyamatába is betekintést nyerhetünk. Nelli ugyanis gyakornoki címre pályázva kerül be ebbe a körbe, hiszen egy igen különleges ember is a színházban dolgozik, így próbál a közelébe férkőzni. K. M. ez a bizonyos fiú, aki most már színészként tevékenykedik. Nellinek különböző megpróbáltatásokkal kell szembenéznie a színházi mindennapok mellett. Hogy sikerül-e neki valóra váltania szerelmi sóvárgásának álmát, és mindez egy kölcsönös szerelemmé alakul, valamint hogy hogyan is alakul a színházi élet, a könyv lapjairól maradéktalanul megválaszolásra kerül.

 A könyv egyik legnagyobb pozitívuma szerintem a már sokszor hangoztatott színházi kötet. Izgalmasan hat belekukkantani a háttérbe, hogyan is zajlanak ott a munkálatok, hiszen nézőként csak a végeredmény az, ami lenyűgözhet minket. Szóval ahol sztori zajlik, szerintem minden érdeklődő kedvencévé válhat, és ez egyfajta újdonságként is hat, hiszen nem feltétlen a megszokott közeg ez. Megtudhatjuk, hogy mennyi minden fontos dolog történik a büfében, és lényegében ez biztosítja a színház szívét, valamint a könyv jeleneteinek további izgalmas részeit is. Bár mondjuk belegondolva nem is annyira meglepő, hogy ahol kaja és kávé van, az bizony központi hellyé válik.

 Maga a szerelmi sztori már kevésbé volt számomra zökkenőmentes. A Kezdjetek el élni! esetében annyira hétköznapinak, valósnak tűnt ahogy az írónő operált ezzel a szállal. Aztán a Szelidíts meg!-nél is hasonlóan éreztem, itt viszont ez valahogy már kevésbé volt jellemző. Talán annak köszönhető ez, hogy Nelli alap vonzódását, sóvárgását K. M. iránt nem éreztem teljesen helyénvalónak az ő korában. Ha egy kicsit korábban, és még esetleg a fiú ballagása előtt történik mindez, még érthető is lett volna, azonban így, hogy még idő is telt el, plusz nem is olyan kapcsolat volt mindez, amire építhetne az ember, így egy kicsit hitelességét vesztette az. Miközben persze vannak olyan esetek, mikor ez a sóvárgás, a fejünkben kialakított kép erősen torz a valósághoz képest, és akadhatnak olyan esetek, amikor erre több idő elteltével sem ébred rá az egyén. Mint ahogy jelen esetben is történt.

 Másrészt Róbert Katalin könyveiben az emberi megnyilvánulásukat szerettem igazán a karaktereknek. Most sem mondanám, hogy kifejezetten ellentmondásos lett volna bárki is, de kevésbé ragadtak magukkal a személyiségek. Nem éltem át annyi mélységet, mint korábban, bár tudom, hogy nem feltétlen jó dolog összehasonlítani a történeteket. Bár támadhat az a gondolatunk, hogy egy young adult esetében mások az elvárások, de az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy ugyanúgy lehet az egyes jegyek mélységével operálni, mint nagyobb testvéreinél.

 Összességében bár kicsit csalódás volt számomra a kötet, azért mégis érdemes egy próbát tenni a 6 hét a világgal. Mindenesetre Kati további könyveivel is érdemes szemezni, hiszen tény, hogy szépen alkot. A szerelmes sztorik kedvelői, akik akár el tudnak tekinteni a józan ész követelte dolgoktól, biztosan szerelembe esnek majd. Ha a főszereplő nem is biztosan lesz mindenki kedvence, a háttérben azért be-befolyik egy-két mellékszereplő, akik sokak kedvelni fognak. Aztán végül lehet, hogy kiderül, hogy a világ nem is csak 6 hét.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések