In 5* Bookline Értékelés Prológus

Mindent az emberi testről


 A Bookline kiadó több igazán izgalmas és látványos kötetet jelentetett meg az utóbbi időben, mely ebből következően méltán viseli az Izgalmasan és látványosan sorozatcímet. Ehhez kapcsolódik a Mindent az emberi testről kötet, amely szervezetünkről hivatott minden érdekes, tudományos információt bemutatni. Ebben a sorozatban találkozhatunk még a táplálkozásról és pszichológiáról szóló könyvekkel is, melyeknél hasonlóan látványos ábrákkal tűzdelve ismerkedhetünk meg a témák rejtelmeivel. Ami már alapból megragadhatja elsőre az olvasót, az a könyv külseje. Kifejezetten tetszetős, hogy a kötetek, bár más témát dolgoznak fel, mégis külsejükben illeszkednek egymáshoz. És már a beltartalom felépítésére is reflektálnak egyaránt. Beltartalmáról és gondolatokról a továbbiakban...

Oldalszám: 286
Eredeti ár: 5999 Ft
Fülszöveg: A legátfogóbb és leglátványosabb útmutató az emberi testről
Az autóhoz, a mosógéphez, a számítógépes játékokhoz mindig kapunk használati útmutatót – a testünkhöz azonban nem. A megoldás ez a kézikönyv, amely mindent tartalmaz, amit a testről tudni kell.
Honnan tudjuk, hogy éhesek vagyunk? Miért szorul össze a gyomrunk, ha idegeskedünk? Mi az oka az emésztési problémáknak, miért alakul ki rövidlátás és allergia?
Világos, könnyen érthető ábrák és elképesztő adatok. Minden, amit tudni szeretnénk a testünkben zajló rejtélyes, összetett folyamatokról.
 A könyv 10 nagyobb részre van felosztva, melyeket további egységekben adagolva ismerhetünk meg. Biológia szakos tanárként abszolút közel áll hozzám a témája, szóval mindegyik részéhez volt már valamilyen formában szerencsém a tanulmányaim során, így az egyik szempont, ami miatt érdekelt a könyv, annak a felhasználása az oktatásban, fejlesztésben végzett munkámban. Viszont a kötetet az áttanulmányozása után egyáltalán nem csak a témában jártas személyeknek ajánlanám. A téma iránt kicsit is érdeklődőknek egy biztos, részletes alapot fog képviselni a kötet. Ami külön kiemelendő, hogy nem csak felszínesen érinti a témát, hanem részleteiben is mer elmélyedni, tényleg elég alaposan átjárva az egyes egységeket.

 Az egyes fejezetek mutatnak egyfajta egymásra épülést, hiszen szervezetünk is éppen így épül fel, fontos hangsúlyt fektetni a kapcsolatokra. Ellenben nem feltétlenül van szükség a köteten belül sorban haladni. Ha egy témakör jobban megfog a többinél, akkor bátran választhatod ki azt a részt, amely felkeltette az érdeklődésed. Nyilván a fejezeteken belül is érvényesül egyfajta ív, de ott sem feltétlenül mondanám a kötelező "haladási irányt". Hiszen, ha egy minket érdeklő téma megfog akkor lehet, hogy még inkább el szeretnénk mélyülni abban. Az öröklődés, gyermeknemzés, futás vagy éppen valamelyik másik érdekesség mozgatja legjobban fantáziánkat? Bátran kezdjünk bele annál a résznél!

 Mindehhez társulnak az ábrák, rajzok, grafikonok. Amitől sokkal több lesz, mint egy szimpla tudományos "tankönyv" az az, hogy bátran mertek játszani az elrendezéssel, a színekkel. Ettől még esztétikusabban hat az egész. Talán ez lehetne az a vonal, amit az oktatáson belül is alkalmazni kellene, ezáltal sokkal érthetőbbé, látványosabbá téve a tananyagot. Ehhez kapcsolódva hamarosan érkezni fogok egy kis extra bejegyzéssel is, melyben a saját rajzaimat csatolom a könyv részeihez. Tanárként nagyon fontosak ezek az ábrák, hiszen ezek segítségével lehet csak igazán hatékony a tanítás-tanulás folyamata. Minél több érzékszerven keresztül, változatos módon ismer meg a tanuló egy elsajátítandó dolgot, annál inkább mondható sikeresnek a tanulás.

 Összességében egy nagyon alaposan átgondolt, és megtervezett kötetnek lehetnek tapasztalói azok, akik beszerzik a Mindent az emberi testről-t. Én mindenképpen fogom alkalmazni a munkám során, hiszen a tudományos mivoltán túl az ábrák és leírások segítségével tökéletes olvasás-, és szövegértés fejlesztő alapot biztosít számomra, amit a 8. osztályosoknál a megfelelő részek kiemelésével használni is tudok. A könyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnék megismerni szervezetünk működését. Annak részleteiben, érdekességeiben szívesen merülnének el. Az pedig, hogy mindezt egy ilyen vizuális élménynek tekinthető közegben tehetik meg, csak emeli az élményfaktort.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése