In 5* Kolibri Kiadó Marvel Prológus

Minden ami Marvel


 Akik ismernek, azok pontosan tudják, hogy mennyire rajongok a Marvel univerzumért. Nem mondom, hogy a leglelkesebb, hardcore rajongók közé tartozom, hiszen lenne mit tudásilag pótolni, de azért gyakorta barangolok ebben a fantasztikus világban. Több relikviám, képregényem kapcsolódik hozzá, és most egy újabb kötettel bővítettem gyűjteményemet, ami egy igazán impozáns darabnak mondható, nem csak méretügyileg. Mindenesetre mi tagadás, a Kolibri kiadó kitett magáért, és egy masszív, minőségi kötettel látott el minket. Kinek jöhet minden ami Marvel?

Oldalszám:
 320
Eredeti ár: 9999 Ft
Fülszöveg: Ha az olvasók meglátnak egy Minden ami Marvel című könyvet, talán eltűnődnek rajta, mi lehet benne - biztosan nem minden a Marvel-képregények Multiverzumáról!
Tényleg lehetetlen vállalkozás lenne mindent egyetlen kötetbe gyűjteni, ezért lássuk, hogy mire nem vállalkozik ez a könyv. Nem mutatja be a cég történetét, és nem is egy teljességre törekvő karakterenciklopédia. Sokkal inkább kalauz a fősodorbeli Marvel-univerzumhoz, annyi, felbukkanásának időrendjében szereplő karakterrel, helyszínnel, járművel, fegyverrel és varázstárggyal, amennyi csak elfér 320 oldalon.
A Minden ami Marvel tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és -gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.
 A könyv nem próbálja meg a lehetetlent. Nyilvánvalóan teljes egészében mindent képtelenség lenne egy könyvbe sűríteni a Marvellel kapcsolatban. Ezzel ellentétben rengeteg információról szó esik a kötetben, és rengeteg alatt tényleg nagyon SOKAT értek. Első körben a különböző korszakokat ismerhetjük meg az idővonal segítségével, majd bele is vetjük magunkat a sűrűjébe a hősök és gonoszok kategórián belül. Itt korszakonként vizsgálódhatunk, és ez a rész teszi ki a könyv legnagyobb részét. Ezen kívül elmélyedhetünk a világhoz köthető járművekben, fegyverekben/tehnológiákban, tárgyakban, bolygókban és létsíkokban, valamint ikonikus helyeket is felvonultat számunkra.


 Ami az ilyen óriási köteteknél fogadni szokott, hogy hiába a monumentális méret, a beltartalom is kapcsolódik ehhez, óriási képek, kevesebb tartalommal hozzácsatolva. Van aminél ez nem okoz problémát, témához illeszkedő ez a formátum, azonban jelen esetben mindenképpen valami részletesebbre vártam tekintve, hogy Minden ami Marvel címre keresztelték. Szerencsére a rajongóknak nem kell csalódniuk, ugyanis nem a megúszásra törekedtek a könyv készítői. Szépen kidolgozott leírásokat kaphatunk, ami nem is túl sok, de nem is túl kevés. Valamint nem csak az ismertebb hősöket próbálták meglovagolni a kötetben, számos olyan is felsorolásra kerül, akiket csak az elhivatottabb rajongók ismerhetnek.


 Az információ mellett hasonlóan fontos a látványvilág. Illusztrációkban sincs hiány, hol kisebb-hol nagyobb méretben megjelenítve mindent, amiről az egyes kis bekezdésben olvashatunk. Számomra ennek a megjelenési formának is hangsúlyos szerepet kell betöltenie. Itt aztán mindenféle illusztráció megjelenik. Imádom, ha egy könyvben minden esztétikus amellett, hogy érdekes is az, amit olvasok.

 Összességében ajánlom minden Marvel-t kedvelő személynek, aki szeret bele-bele olvasni, érdekességeket keresgélni a kedvencéhez kapcsolódó információk között. Nem a tipikus leülök, és egyben elolvasom kötet, bár aki szeretné, nyugodtan haladhat sorrendben is. De ugyanúgy élvezhető úgy is, ha a számunkra megtetsző részekbe olvasunk bele, vagy konkrétan egy adott kedvencünknek nézünk utána a könyvből. Szerintem azok is örömüket lelik majd benne, akik a filmekért, és azok is, akik a képregényekért szeretik ezt az óriási univerzumot. Ti melyik csapatba tartoztok?

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése