Főzelék, ami ráadásul kelkáposztából készült

  Újra magyar írók projektje a Prológuson, így most ennek keretein belül több olyan könyvet is hozok, melyek hazai íróink tollából származnak. Mindezt vegyítem egy kicsit a gyerekek világával, ugyanis főként mesekönyveket fogok nektek ajánlani. Ennek első állomása Bodor Attila nevéhez köthető, mégpedig Az elképesztő kelkáposzta-főzelékhez. Már önmagában a cím is megér egy misét, hiszen egyből egy artikulációhoz köthető kis játék jut eszembe a kisebbekkel. Azután persze a fanyalgás, mégiscsak főzelékről van szó, a kelkáposzta meg aztán mégis tabu. Finom lehet ez így a gyerekeknek? A továbbiakból kiderül.

Író:
 Bodor Attila
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 64
Eredeti ár: 2999
Fülszöveg: Nem szereted a kelbimbót?
Lehet, hogy ő sem szeret téged!

Barnabás óriási pácba kerül, mikor a vasárnapi ebéd megkergül. A kelkáposzta-főzelékből átjáró nyílik egy másik világba, ahonnan különös lények érkeznek. Gonosz terveik vannak a Földdel.

Barnabáson a világ szeme! Ő, egy osztálytársa, Norvégia, és egy beszélő karfiol mentőcsapatot alakítanak. Együtt átjutnak a Zöldre, hogy ott megküzdjenek a gonosz kelbimbóval, és visszaszerezzék azt, ami számukra a legfontosabb: a családjukat.

Vajon sikerül túljárniuk Őkelsége eszén? Egy biztos: a kelkáposzta-főzelék sosem lesz már ugyanaz. Merülj bele te is a kalandokba, olvass zöldségeket!

Egy könyv, ami izgalmassá teszi a főzelékevést.
 A sztori valóban köthető a kelkáposztához, nem csak egyfajta reklámfogás. Barnabás egyre különösebb dolgokat kezd el tapasztalni világunkban, ami a zöldségek háza táján keresendő. Hirtelen aztán egy kalandban találja magát egyik osztálytársával, ugyanis egy alternatív világba kerülnek a főzeléken keresztül, ahol csupa élő-beszélő zöldséggel találják szembe magukat. Természetesen a bonyodalmak sem maradnak hátra, segítségüket kell nyújtani, mégpedig saját maguk, saját világuk érdekében is.

 Engem már az alapötlet is megvett magának, hogy a zöldségeket használjuk fel az alternatív világ felépítésének alappilléreiként. Nagyon jól működött a világ, az egyes karakterek, akik meg lettek idézve nagyon jó jellegzetességekkel vannak felvértezve. Könnyen lehet velük azonosulni, valamint a gyerek-főszereplőink is igencsak kedvelhetők.


 Ami engem legjobban megfogott, és szerintem más felnőtt-társaim is értékelni fogják a gyerekeknek szánt felolvasás közben, azok a különböző szójátékok voltak, melynek mindegyike a zöldségekhez kapcsolódott. Az elnevezések, az elejtett szólások, mind-mind építi a könyv különleges atmoszféráját. Ezek szerintem szuper lehetőséget adnak arra, hogy akár közösen is "elemezgessük" ezeket a gyerekekkel többedik olvasás során.


 Összességében elmondható, hogy egy nagyon kreatív mesekönyvet tudok a kisebbeknek ajánlani, ami a szüleiknek is kellemes szórakozást nyújthat majd. Az illusztrációk szépen mutatják be a történetet, de azok mennyisége már kezd átmenetet képezni az egyre nagyobbá váló olvasók célcsoportja felé a kevesebb kép és több szöveg mivolta miatt. Az pedig, hogy a tanulságok, környezettudatosság hogyan jelenik meg a sorok között már csak zöld a répán.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések