A szív jeges harca

 

  A Prológus várólista csökkentés projektjének keretein belül elhoztam nektek az általam az utóbbi időben legjobban várt trilógia befejező részéről szóló értékelését. A Zúzmaraszívvel még annak idején a BooklineKids-es zsűrizésem alatt találkoztam, ami egyből belopta magát a szívembe mind a két addig megjelent részével. A harmadik kötet zsűrizése már nem hozzám érkezett, azonban most sort kerítettem az olvasásra. Mivel még nem írtam nektek az első két részről, ezért a továbbiakban olvashatjátok róluk is a kisebb ajánlásomat, majd összefoglalom azt is, hogy összességében mennyire vagyok elégedett a teljes trilógiával, valamint annak befejezésével.


Író:
 Jamie Littler
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 504
Eredeti ár: 4690
Fülszöveg: Bátorság, hűség és barátság.

Ashnek élete legnagyobb kihívásával kell szembenéznie, amikor a gonosz lidércvezér,
Szilánk szabadon engedi a rettegett Habzsolót évszázados börtönéből. A Hó-tenger népeinek nincs más esélye, mint egyesíteni erőiket a dühödt szörnyeteggel szemben. Amikor azonban Habzsoló megtámadja Auróra erődítményét, a törzsek között nagyobb ellentétek feszülnek, mint korábban bármikor.

Ash, végső kétségbeesésében, a jetik földje felé veszi az irányt a Zúzmaraszív legénységével együtt. Ide ember nem teheti be a lábát. Azt remélik, megtudhatják az igazat Habzsoló eredetéről, és rájöhetnek, mi a gyengéje, ami a vesztét okozhatja…

Éld át a kalandjait!
  
 Annak idején ezt írtam a Zúzmaraszívről, ami a trilógia első része:


 Aztán elérkeztem a második rész értékeléséhez, ami a Menekülés Aurórából címet kapta:
 Ez vezetett odáig, hogy Ash-ék kalandjának végére járjak. Természetesen a továbbiakban is az első két részre való tekintettel is spoiler-mentesen folytatom. Így, ha még nem olvastad egyiket se, akkor is nyugodtan folytathatod az olvasást. :)

 Természetesen a harmadik részben is tudta az író hozni azt, ami miatt igazán szerethető ez a történetfolyam. A szereplők továbbra is hozzák formájukat, és kihívások tekintetében is elérkezünk a csúcspontra. Az izgalmak és az életszagúság annyira olvastatja magát az olvasójával, hogy bár igen hosszúnak tűnhet a fiatalok számára, nagyon-nagyon gyorsan lehet a kötetekkel, ilyesmódon a harmadik résszel is haladni. Persze ezt könnyíti az író által készített illusztrációk is, melyek még inkább megalapozzák, hogy az olvasó teljesen oda tudja magát képzelni az egyes helyszínekre. Egyszerűen ámulatba ejtő, amit a könyv ezek által a képek által is képvisel.

 Az elengedés, a "jó és a rossz" oldal közötti vívódás, család-definiálási problémák és a nyakukon lévő világokat megrengető háború a harmadik részben olyan kihívások elé állítja Ash-t, a főszereplő fiút, ami nem kis fejtörést okoz neki. Nagy erénye a könyvnek ez a fiú, hiszen olyan példát állít az olvasóknak, aki nem szuperhősi erejével, hanem esetlenségével és tisztaszívűségével éri el mindazt, amit a könyv lapjain olvashatunk. Fontos, hogy ezekkel találkozzanak a fiatalok. (No persze, az idősebb olvasók is biztos imádni fogják.)

 Összességében nagyon elégedett vagyok a lezárással, ami bevallom, hogy még számomra is okozott izgalmas pillanatokat. Persze azért vannak olyan fordulatok a könyv három részében, melyek a rutinosabb olvasóknak már nem okoznak akkora meglepetéseket, de így is hihetetlenül szerethető az egész megteremtett atmoszféra. A tizenéves kor elején járók pedig még inkább élvezhetik ezeket a körömrágós, feszült pillanatokat is. Végül pedig korosztályokon átívelően mehet a diskurzus az egyes történésekről, karakterek ilyen-olyan oldalairól.

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések