Ravensburgi gyereknyomozás

 

 A Prológus a világ körül projekthéthez egy olyan nyomozós, gyerekeknek szóló könyvet hozok, aminek izgalmai Ravensburg utcáin zajlanak. A könyv elején kapunk is egy térképet a városról, hogy könnyebben el tudjunk igazodni az egyes történések helyszínei között. Sokszor írtam már nektek olyan gyerekeknek szóló könyvekről, amikben központi szerepet kap valamilyen ügy hátterének felderítése, ezek sokszor egy sorozat részét is alkotják, ahol a főbb helyszínek és szereplők mind-mind ugyanazok, csak éppenséggel az eset más. Ezt a könyv még megspékeli a matekkal is sorozat-címében, így egyből fel is keltette az érdeklődésemet.
Író:
 Daniel Kenney – Emily Boever
Cím: A karácsonyi rablás esete
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 152
Eredeti ár: 2999
Fülszöveg: Szeretnéd, ha a gyerekeid megszeretnék az olvasást, elmélyednének egy nagy kalandban, és közben még a matekot is megkedvelnék egy kicsit?

A Mateknyomozók tudják a választ! Ravensburgban beköszöntött a szenteste, a város pedig feszült izgalommal várja, hogy a legrégibb karácsonyi hagyományuk kezdetét vegye.

A Douglas és Fiai Játéküzlet, a világ legnagyszerűbb játékainak otthona végre újra kinyit!

Ez azonban nem egy szokványos szenteste, a meglepetés pedig, ami a gyanútlan vásárlókat várja, a legvadabb elképzeléseket is felülmúlja: egy olyan meglepetés, ami azzal fenyeget, hogy tönkreteszi a karácsonyt!

Stanley, Charlotte, Gertie és Felix ugyan erősítést is hívnak, de elégnek bizonyul-e vajon a csapat detektívképessége és matektudása ahhoz, hogy megfejtsék ezt a rejtélyt?

A Mateknyomozók-sorozat szórakoztató és szívmelengető harmadik részéből kiderül!
Tökéletes választás minden matekimádó és matekutáló 9–12 éves számára.
 A karácsonyi rablás esete a Matek-nyomozók sorozat harmadik része. Bevallom, hogy a korábbi részekkel még nem találkoztam, nem olvastam azokat, de tudtam, hogy ezeknél a történeteknél nem fontos tartani a sorrendet, esetleg a szereplők megismerése telik egy picit több időbe, de az aktuálisan felgöngyölítésre kerülő ügy az ebben a részben önállóan is megállja a helyét. Kijelenthetem, hogy így is abszolút érthető volt minden mozzanata a történetnek, sokszor apróbb visszaemlékezésekkel, utalásokkal tett képbe az eddigi "főbb" történésekkel.

 Ebben a sztoriban a magukat Matek-nyomozóknak nevezett gyerekekből álló csapat egy karácsonyi ügyet próbálnak megoldani. Rejtélyes módon eltűnik a helyi játék-készítő összes játéka, melyet a ravensburgi gyerekek hagyományként kapnak meg karácsonyra. Az esetet nem könnyíti meg, hogy a karácsonyt kórházban töltő gyerekeket minden évben ezzel lepik meg.

 A korosztályhoz mérten íródott meg a történet, melyben sokszor kerül a hangsúly a humorra, a nyomozás mellett. Ebből következően azért akad benne egy-kettő olyan momentum, ami a valóságtól egy picit elrugaszkodik, és enged ennek a gyermeki világnak, de persze mindez a fiataloknak eszükbe se fog jutni olvasás közben. Amit sajnáltam, hogy cím alapján sokkal több matekos vonatkozást vártam a könyvtől, és egy-két matekhoz kapcsolódó gondolaton kívül nem igazán rejt ebből a szempontból többet a történet.

 Összességében egy fordulatos történetet olvashatnak a gyerekek, amiben inkább a nyomozás kerül hangsúlyba, mintsem a matematika. Ennek lehet, hogy sokan fognak örülni, ugyanis legtöbb esetben mumus kategóriába esik a matek a gyerekeknél. A felvonultatott szereplők mindegyike hozza a számára kitűzött karakter-vonásokat, mely szerintem szórakoztató lehet a gyerekek számára. Inkább azoknak ajánlom közülük is ezt a könyvet, akik még nem annyira jártasak ezekben a gyerekeknek szánt "krimikben".

Értékelés:
Borító:

Üdvözlettel: Uszáma.

0 Megjegyzések